19 Eylül 2024

İstanbul’u karış karış geziler

İstanbul’u karış karış geziler

Başakşehir Belediyesi, kültür sanat sezonu kapsamında tiyatro ve konser gibi etkinliklerin yanı sıra farklı konuların ele alındığı Düşünce Akademisi’yle de dikkat çekiyor. İlçe sakinlerinin ilgiyle takip ettiği etkinliğin bu haftaki durakları İstanbul’un tarihi mekânlarıydı.

İstanbul’u karış karış geziler…

Tarihçi yazar İbrahim Akkurt’un rehberliğinde gerçekleştirilen “İstanbul’un Tarihi: Osmanlı Dönemi İstanbul” gezisinde Başakşehirliler, İstanbul’un tarihine yolculuk yaptı. “Fethin Şahitleri” rotasında Göksu Mezarlığı, Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı, Eyüpsultan Külliyesi, Edirnekapı-Zeytinburnu Surları ve Yedikule Hisarı gezildi.

“İstanbul insanlığın odak noktası”

Rotadaki her noktayı hikâyeleriyle anlatan tarihçi Akkurt, “Tarihi hadiselere ve önemli şahsiyetlere, ilginç efsanelere, birbirinden kıymetli mimari eserlere ev sahipliği yapan İstanbul, tarih boyunca cazibesini kaybetmeyip, insanlığın odak noktası olmayı başarabilmiş nadir şehirlerdendir.” dedi.

İstanbul’un 1592 sene üç medeniyete başkentlik yapmış kadim bir şehir olduğuna işaret eden Akkurt, “16 asır boyunca kesintisiz başkent olmuş başka bir şehir bulunmamaktadır. Roma’dan Bizans’a ve Osmanlı’ya kadar medeniyetlerin beşiği olmuş İstanbul,  Konstantin tarafından kurulmuş; Fatih, Bayezid ve Kanuni tarafından ruh üflenip şaha kaldırılmış; 3. Mustafa ve 2. Abdülhamid Han tarafından da günümüze taşınmıştır. Yahya Kemal’in, ‘Yaşayış ve mimari olarak Türk-İslam sentezinin mücessem hale gelmiş şekli’ dediği, taşı toprağı tarih olup, bünyesinde camiler, saraylar, müzeler, abidevi anıtlar ve birbirinden kıymetli birçok kültürel yapıları barındıran muhteşem İstanbul’un misafirleriyiz.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir