Çatalca Belediyesi 17. Erguvan Festivali’nde Çatalca’nın önemli ekonomik kaynaklarından olan hayvancılıkla ilgili bir panel düzenlendi. İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Çatalca Belediyesi ortaklığında “AB ve Türkiye’de Hayvancılığın Durumu – Örgütlü Çalışmanın Önemi” adıyla düzenlenen panele, Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sezai Ural, Ak Parti Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez, sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileri, mahalle muhtarları ve manda yetiştiricileri ile vatandaşlar katıldı. Program başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölümü Biyomedikal-Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İhsan Soysal ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zeotekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Koçak tarafından sunulan panel öncesinde konuşmalar yapıldı. Sırasıyla İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sezai Ural, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel birer konuşma yaptılar.
SEZAİ URAL: “DAHA NİCE PROJELER OLMASI DİLEĞİYLE”
İlk olarak kürsüye çıkan Sezai Ural; “Projemizde bir yılın sonuna geldik. ’Çiftliğimizden Soframıza, Sağlıklı Yarınlar Projesi’ ile zor olan bir süreçten geçtik. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın denetiminde projemizi sonlandırdık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, daha nice projeler olması dileğiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Ardından ise İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül; “Projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Çatalca, tarım ve hayvancılığın devam etiği bir ilçe. İster bu proje olsun ister farklı projeler olsun destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Umarım bundan sonra da Çatalca’da tarımın ve hayvancılığın devam etmesi için çalışmalar yaparız. İstanbul her ne kadar değişik sektörlerle ön plana çıksa da halen önemli bir tarım kentidir. Orta ölçekteki bir il kadar tarımsal üretimi ve geliri olan bir kenttir. Biz de bu geliri yükseltmek için çalışmaktayız. Mandacılık da İstanbul’da önemli bir yer alıyor. İstanbul’da halen 87.000 büyükbaş hayvan bulunmaktadır ve 12.500ü manda olmaktadır. Üretimi arttırmanın yollarını bulmalıyız. Çatalca Belediyemiz çeşitli etkinliklere, projelere katkı sağlamaktadır. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Daha önce de ortak projelerimiz oldu.” dedi.
CEM KARA: “ÖNCELİĞİMİZİN VE ELİMİZDEKİLERİN KIYMETİNİ BİLELİM”
Yapılan bu konuşmanın sonrasında Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara: “Ailesi yıllardan beri tarımla uğraşan aynı zamanda ekmeğini tarım sektöründen, ziraat sektöründen kazanmış bir ailenin çocuğu olarak burada uzun uzun konuşmak yerine kıymetli üreticilerimiz, çok değerli İl Müdürüm, çok değerli hocalarımız varken, onları dinleyeceğiz. Biz Çatalca’da çarpık kentleşmeye karşı olduğumuz gibi tarımın ve hayvancılığın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Bir gün herkes toprağın ne kadar kıymetli olduğunu anlayacak. Şu an belki para kazanmak için toprakları satmaktan çok kaçınamıyoruz. Ama gelecek nesle bırakacağımız başka tarım toprağı yok. Bütün hemşerilerime her zaman söylüyorum. Önceliğimizin ve elimizdekilerin kıymetini bilelim. Son birkaç yıldır çiftçilerimiz daha farkına vardılar. Yetiştirdiğimiz ürünlerin ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anladılar. Yanımızda İstanbul gibi büyük bir pazar var ve bu pazar ayağımıza geliyor. Hafta sonları üç yüz bin dört yüz bin insanımız geliyor. Kurban Bayramı da yaklaşıyor. Bu bölgeyi hep birlikte sivil toplum kuruluşlarıyla, müdürlüklerle, belediyemiz ve kaymakamlığımızla ciddi bir kurban kesim merkezi haline getirebiliriz.” diyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın ardından Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel bir konuşma yaptı.