İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Kültür AŞ’nin kamusal sergi alanı olarak faaliyet gösteren Taksim Sanat, yeni bir sergiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Küratörlüğünü Banu Seyhan’ın üstlendiği “1002. Gece” adlı çağdaş sanat sergisi, 1001 Gece Masallarına atıfta bulunarak her sanatçının kendi dilinden; kendi dili ile kurduğu öznel ve incelikli ilişkisinden 1002. Gece’ye yazılan bir masala davet ediyor.
ODAĞINDA GÜÇLÜ KADIN HİKAYELERİ VAR
Bağımsız 15 kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi; güçlü kadın hikâyeleri, Türk mitleri, Şahmeran, Kybele ve eşitlik gibi konuları odağına alıyor. Gaye Su Akyol, Tuğçe Arıöz, Zeynep Aslanoba, Deniz Avşar, Büşra Aydagün, Kübra Boy, Nur Çağlak, Aslı Çelikel, Bedia Ekiz, Ece Haskan, Ecem Dilan Köse, Ayşe Uluçay, Melda Yaramış, Cansu Yıldıran ve Beyza Yıldırım’ın eserlerinin bulunduğu sergi; analogdan dijitale, her sanatçının kendi pratiğine ve anlatımına dair geniş bir yelpazede farklı teknikler sunuyor.
Sergi, 23 Nisan’a kadar Taksim metro girişinde yer alan Taksim Sanat’ta ücretsiz ziyaret edebilecek.
1002. GECE HAKKINDA
İlkçağlardan bu yana yaratımın ve doğumun sembolü ile özdeşleştirilen kadının, “şifacı, ruh bilimci, masalların ve dilin aktarıcısı, gizemli sırların bilicisi, ruhlara ve düğümlere fısıldayanı, yılanları konuşanı, Antigone gibi toplumsal olayları düzenleyeni” gibi kendine has bir yaratım içerisinde olduğu söylenebilir.
Bu süreçte Umay’ı, Frigya’nın tanrıçası Kybele’yi, Anadolu topraklarının Şahmeran’ını, Lilith’i, Rhea’yı, İsis’i, Şehrazat’ı ve daha nicesini düşünmek; tam da serginin kalbine yani kadın ve onun yaratımı pratiğine denk düşer.