Törende Hiroşima’nın etkisi ile yakalandığı çaresiz bir hastalık sonucu 12 yaşında ölen Sadako Sasaki ve 140 bin kişi anıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Beylikdüzü Belediyesi’nin organize ettiği törende ölmemeyi dileyen Sadaki’nin yarım kalan bin turna kuşunu “Barış’a Uçan Turnalar Projesi” kapsamında ÇYDD çocukları tamamladı. Törene Beylikdüzü Belediye Protokolü, ÇYDD ve Japon Konsolosluğu temsilcileri katıldı.
6 Ağustos 1945 yılında Japonya’da Hiroşima’ya atom bombası atıldığında 2 yaşında olan ve hiçbir şekilde yaralanmamasına rağmen, bombanın etkisi ile 12 yaşında çaresiz bir hastalık sonucu ölen SadakoSasaki anıldı. Beylikdüzü Yaşam Vadisi içerisinde bulunan Japon Bahçesi’nde düzenlenen anma töreni, Sadako Sasaki’nin fotoğrafına kağıt katlama sanatı origami ile hazırlanan çelengin konulması ile başladı. Törene, Beylikdüzü Belediyesi Protokolü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Japon Konsolosluğu temsilcileri katıldı.
Sadako’nun Bin Turna Kuşunu ÇYDD Çocukları Tamamladı
Sadece ölmemeyi dileyen Sadako’nun, Japon inancına göre dileğinin gerçekleşmesi için bin turna kuşu yapması gerekiyordu. Bu turna kuşlarının 645’ini tamamladığında hayatını kaybeden Sadako’nin arkadaşları kalanını tamamlayarak Sadako ile beraber toprağa koydular ve bu davranış bir geleneğe dönüştü. Bin turna kuşunu bu kez “Barış’a Uçan Turnalar Projesi” kapsamında ÇYDD’nin çocukları katladı ve Japon Bahçesi’nin ağaçlarına astı. Törende konuşan ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya, “Biz Çanakkale’de bir metrekareye bin merminin düştüğü bir savaşın sonrasında kurulan bir ülkenin yurttaşlarıyız. Biz her zaman barış ve akıl diyoruz. Atatürk ilke ve devrimlerini korumak yaşatmak ve geliştirmek için varız. Bu geleneği de ve bu düşünceyi gelecek kuşaklara aktarıyoruz.” dedi.
“Hiçbir Ülkede Savaş Olmasın”
Şair, Yazar ve Gazeteci Sunay Akın’ın Hiroşima ve Sadako Sasaki’yi anlattığı video gösteriminin ardından konuşan Japon Konsolosluğu Kültür Birimi’nden Akimi Yamada “Japonya’da hala atom bombası etkisi ile hasta olanlar var. Hiçbir ülkede savaş olmasın ve hepimizin dünya barışı için edilen dualar kabul edilsin.” dedi. Bu konuşmaların ardından Yamada’ya günün anısına ÇYDD Kırlangıç Grubu üzerinde hem Türkçe hem Japonca “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözleri yazılı bir Atatürk tablosu, Beylikdüzü Belediyesi ise Kaligrafi ile “Sadako” yazan bir tablo hediye etti.
Barış İçin Balonlar Uçtu
Törende Çağdaş Yaşam Ferhat Şenatalar Eğitimevi çocuk korosu “Kız Çocuğu” ve “Bomba Yapan Bay Bilgin” şarkılarını söyledi. ÇYDD Kırlangıç Grubu şubeleri çocukları ise savaşların çocuklar için yarattığı yıkımlarla ilgili duygularını dile getirdiler. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Barışa Uçan Turnalar” projesi kapsamındaki bin turna kuşunu katlayan çocuklar, gökyüzüne bıraktıkları ve barışın simgesi olan sarı beyaz balonlar ile bir kez daha barış dilediler ve şarkılar seslendirdiler. Törene katılan tüm çocuklara Sadako kitabı dağıtıldı ve turna kuşlarını katlamayı öğrenmek isteyen çocuklar kurulan Origami Atölyesi’ne katıldı.