22 Kasım 2024
  • İBB, ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİMİNİ 2,5 KAT ARTIRIYOR

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi çöpten elektrik üretimini 2,5 kat artıracak yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Eyüp Işıklar Mahallesi’nde yapımına başlanan “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi” projesi, tamamlandığında Avrupa’nın en büyüğü olacak. 2021 yılı Mart ayında faaliyete geçmesi planlanan tesis ile birlikte İstanbul’da çöpten elektrik üreten tesis sayısı 3’e çıkacak.

    İBB, ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİMİNİ 2,5 KAT ARTIRIYOR

    İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından inşa edilen “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi” projesi tamamlandıktan sonra İBB iştiraki İSTAÇ tarafından işletilecek. Toplam 8 hektar alanı kapsayan tesis, İstanbul’da çöplerin yakılarak elektrik üretildiği ilk tesis olacak. Avrupa Yakası’nda toplanan her gün ortalama 12 bin ton evsel atığın 3 bin tonu bu tesise getirilecek. Böylece düzenli depolama sahalarına giden atık miktarı yüzde 25 azalacak. Günlük 3 bin ton atık yakma kapasitesine sahip tesiste, yılda 1 milyon tonu aşkın atık bertaraf edilecek. Çöplerin yakılması işleminden 1 saatte 78 bin kilowatt saat, 1 yılda ise yaklaşık 624 milyon kilowatt saat enerji elde edilecek. Bu da yaklaşık 1,5 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacına denk bir üretim anlamına geliyor.

    ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETEN TESİS SAYISI 3’E ÇIKARILACAK
    İSTAÇ’ın halihazırda 2 adet çöp gazından enerji üretim tesisi bulunuyor. Asya Yakası’nda toplanan çöpler Odayeri’ndeki, Avrupa Yakası’nda toplanan çöpler de Kömürcüoda’daki tesislere götürülüyor. Depolama sahalarında biriktirilen çöplerden meydana gelen metan gazı bu tesislerde enerjiye dönüştürülüyor. Her 2 tesisten geçen yıl 400 milyon kilowatt saat elektrik üretilmişti. Yakma tesisinde ise bir yılda 624 milyon kilowatt saat elektrik üretilecek. Böylece İstanbul’da çöpten elektrik üretimi 2,5 kat artmış olacak.

    MİLLİ EKONOMİYE YILLIK 650 MİLYON TL KATKI SAĞLANACAK
    3 tesis sayesinde İstanbul’da çöpten elektrik üretimi yıllık 1 milyar kilowatt saati aşacak. Bu üretim; 750 bin hanenin, diğer bir ifadeyle 3 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacına denk geliyor. Aynı zamanda enerji ithalatı da düşünüldüğünde çöpten yıllık 1 milyar kilowatt saat elektrik üretimi sayesinde milli ekonomiye yılda yaklaşık 650 milyon TL katkı sağlanacak.

    DOĞAYA, 1 MİLYON AĞACA EŞDEĞER FAYDA SAĞLAYACAK
    3 tesiste bertaraf edilecek çöpler milli ekonomiye katkı verdiği gibi çevreye de önemli fayda sağlıyor. Tesislerde bertaraf edilecek çöpler sayesinde yılda 2 milyon ton karbon salımı önlenecek. Bu rakam; 3 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde, 1 milyon adet ağacın ömrü boyunca doğada tutacağı karbon miktarına

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir