22 Kasım 2024
  • Mesele idam değil bilinçlenme

    Esenyurt Ortak Akıl Derneği tarafından düzenlenen panelde konuşan Psikolog Fırat Kolyiğit, “Mesele idam etmek değil.  İstismar olmadan önce engellemektir. Bu da toplumsal bilincin artması ile olur” diyerek herkese büyük görevler düştüğünü söyledi

    Mesele idam değil bilinçlenme

    Esenyurt Ortak Akıl Derneği, son günlerde ülkemizde yaşanan çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için bir panel düzenledi. Dernek merkezinde düzenlenen ve moderatörlüğünü dernek genel sekteri gazeteci Metin Karakoç’un yaptığı panele Avukat Faruk Aksu ve Psikolog Fırat Kolyiğit konuşmacı olarak katıldı.

    Bu şehir hepimizin

    Açılış konuşmasında Esenyurt’un daha yaşanabilir ve huzurlu bir kent olması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Ortak Akıl Derneği Gençlik Komisyon Başkanı Ömürcan Eralmaç,  “Bu şehir hepimizin. Yaşadığımız yere karşı sorumluluklarımız var. Biz gençler, dernek çatısı altında düzenleyeceğimiz farkındalık toplantılarıyla ilçemizin daha iyi anılması ve anlatılması için çalışacağız” dedi.

    6 yaşına kadar kişilik oluşuyor

    Türkiye’de medyanın güçlenmesi ile birlikte gizli kapaklı kalmış birçok tabunun gün yüzüne çıktığını söyleyen psikolog Fırat Kolyiğit ise istismar suçunun sadece ülkemize özgü bir konu değil küresel bir sorun olduğunun altını çizerek topyekün mücadele edilmesi gerektiğini anlattı. İstismar konularında toplumsal bir refleks olarak idam konususun gündeme geldiğini söyleyen Kolyiğit,  “Mesele idam etmek değil.  Olmadan önce engellemektir. Buda toplumsal bilincin artması ile olur. İstismar bir hak ihlalidir. Sadece kız çocuklarına değil, erkek çocuklarına ve yetişkinlere de yapılıyor. Çocuk ilk 6 yaşına kadar kişiliği oluşuyor. Bu dönemde yaşadığı istismar travmaları sonucu ileride kişilik bozukluğu yaşamaktadır. Yapılan araştırmalarda Türkiye’de istismarcıların yüzde 80-90 oranında en yakınları olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

    Medya nedeniyle biliniyor

    Türkiye’de çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddetle ilgili açılan davaların toplam açılan davalardan sadece yüzde 0,7 olduğuna dikkat çeken Av. Faruk Aksu ise, “Toplum bu tür işlenen suçların sadece medyaya yansıdığı kadarı ile bilmektedir. Oysa her gün çok sayıda istismar ve şiddet yaşanmaktadır” dedi. Aksu şunları söyledi; “2005 yılına kadar cinsel istismar ve kadına şiddete yönelik ceza kanunu yoktu. Süreç içinde cazalar 10 misli artmasına rağmen suç oranı düşmedi. Sorun cezaları artırmak değil. Bilinçlendirmek, eğitmek ve öğretmektir. Bakın TBMM çok sayıda avukat olmasına rağmen sosyolog, psikolog çok az sayıda ya var ya da yoktur. Bu sorunları sosyolog ve psikologlarla, eğitimcilerle çözeriz. Cezalandırmakla bitmiyor.” Kadın kavramının son dönemlerde içinin boşaltılarak yanlış anlattığını söylen Aksu, “ Kadına, çocuğa tabi ki pozitif ayrımcılık yapacağız. Ancak kadını özgürleştireceğiz, güçlü göstereceğiz diye de aile kavramı, aile bütünlüğünün önemini de yok etmemek gerekir” şeklinde konuştu.

    Demek ki doğru yoldayız

    Panelin  soru ve cevap kısmının tamamlanması ile kapanış konuşmasını yapan Esenyurt Ortak Akıl Dernek Başkanı Seyfettin Kırık, “Açıkçası siz gençleri görünce yarına dair düşüncelerim olumlu yönde arttı. Sizleri dinleyince heyecanlandım. Demek ki doğru bir yoldayız. Bu şehre, bu ilçeye sahip çıkacak yarınlar hazır. İşte bu derneği sizin için kurduk. Kent ile ilgili ortak akıl geliştirin ve yönetin diye. Dernek merkezim her zaman sizlere açıktır” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir