23 Kasım 2024
  • ONLARA SAHİP ÇIKTILAR

    Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kurulan Göç Hizmetleri Birimi; ilçede yaşayan Suriyeli vatandaşlar, göçmen gruplar ve sığınmacı kitlelerin toplumsal eşitliklerinin sağlanması ve sosyal yaşama adapte olabilmeleri adına eğitim, sağlık, hukuki alanlarda çalışmalar yürütüyor. Beylikdüzü’nde kayıt altında 900’u çocuk 2 bin 100’ü yetişkin 3 bin Suriyeli yaşıyor. 

    ONLARA SAHİP ÇIKTILAR

    Son yıllarda Türkiye’de yeni sosyolojik bulgular ortaya çıkaran göçmen, mülteci ve sığınmacıların yerel politikalarla desteklendiği ilçeler arasında Beylikdüzü bir adım öne çıkıyor. Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından oluşturulan “Göç Hizmetleri Birimi” onların sosyal hak ve özgürlüklerini iyileştirici projeler üretiyor, çeşitli kurumlara ulaşmalarına köprü oluyor, birçok yerel uygulama ile uyum sürecini yönetmeye çalışıyor.

    250 Suriyeli Çocuk Okula Yerleştirildi

    Sosyal destek hizmetleri planlamalarını da yapan Beylikdüzü Belediyesi Göç Hizmetleri Birimi, Suriyeli çocukların okullaştırılması kapsamında yaklaşık 250 çocuğun, bulundukları mahallelerde okula yerleştirmelerini sağladı. Yine uyum süreçlerine ilişkin işlemleri yürüten birim, Türkçe Dil Kursu ve Meslek Edindirme Kursları açmaya hazırlanıyor. Suriyeli vatandaş, göçmen ve diğer grupları ekonomik anlamda istihdam etmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR’un iş edindirme projelerine Beylikdüzü Belediyesi de gereken yönlendirmeleri yaparak destek veriyor. Ayrıca iş bulma aşamasında belediye içindeki kariyer merkezinden de faydalanıyor.

    “Savaş Sonrası Travma Çalışmaları” Yapılacak

    Göç Hizmetleri Birimi; aileleri gıda, giyim, ev eşyası gibi ihtiyaçlarını karşılamaları için belediyenin açtığı Gıda Bankası ve Dost Eller Mağazalarına yönlendiriyor. Koruyucu, önleyici sağlık hizmetlerine erişimlerinin sağlanması adına çalışmalar yürüten Müdürlük, devlet hastanelerine giden Suriyeli ve diğer statüdeki vatandaşlara hastane ilişkilerinin yürütülmesi için kendi personeli ile refakat desteği veriyor. Böylelikle dil de sorun olmaktan çıkıyor. Aralık ayının ilk haftalarında psikolojik danışmanlık hizmetleri kapsamında “Savaş Sonrası Travma Çalışmaları” yürütecek birim, ülkelerinden kopup gelmek zorunda kalan vatandaşların yaşadığı zorlukları aşmayı, psikolojik vakaları çözümlemeyi amaçlıyor.

    Müdürlüğün “Toplumsal Eşitlik Birimi” anlayışı ile eş hareket eden Göç Hizmetleri Birimi, esasında toplumla bütünleşmesi engellenen ve bu nedenle üretken biri olarak topluma katılamayan, sosyal işlevselliğini yerine getiremeyen ya da yerine getirmekte sıkıntılar yaşayan birey ya da grupların, yaşamda aktif olarak rol alabilmelerini hedefliyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir