İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, pandemi sebebiyle geçici olarak Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde Temmuz ayı üçüncü oturumunda toplandı. Gündemdeki maddelerin görüşülmesinin ardından, İETT Genel Müdürlüğü 2019 Mali Bütçe Kesin Hesabı ve Bilançosu ile Murakıp Raporu, Genel Müdür Alper Bilgili tarafından meclise sunuldu.
ALPER BİLGİLİ: “YENİLİKÇİ BİR KURUM OLMA GAYRETİYLE HIZLA İLERLİYORUZ”
Konuşmasına, İETT’nin 149 yıllık tarihi geçmişi, deneyimi ve aynı zamanda yeniliklere açık olması sebebiyle dinamik bir kurum olduğunu belirterek başlayan Genel Müdür Bilgili, “İETT, toplu ulaşım hizmetlerini bütüncül bir bakış açısıyla ve yolcularımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlemek, denetlemek, koordine etmek ve sektörel bilgi birikimini yönetmek misyonuyla hareket etmektedir” dedi. İETT’nin vizyonunu da “Sürdürülebilirlik anlayışıyla, toplu ulaşımı cazip kılarak şehir hayatını kolaylaştıran, lider bir kuruluş olmak” şeklinde çizen Bilgili, “Adil, duyarlı, katılımcı, güvenilir ve yenilikçi bir kurum olma gayretiyle toplu ulaşımın geleceğine doğru hızla ilerliyoruz” diye konuştu.
76 MİLYON KİLOMETRE YOL KAT ETTİK
İETT’nin 5 bin 63 çalışanıyla yılın her günü 7/24 hizmet verdiğini kaydeden Bilgili, şu bilgileri paylaştı:
“Tamamı engelli erişimine uygun toplam 3 bin 65 aracımızın bakım, onarım ve temizlik faaliyetleri için toplamda 15 garajımız ve 68 peron alanımızda yolcularımıza hizmet sunuyoruz. 8 bin 739’u açık, 4 bin 969’u kapalı olmak üzere, toplam 13 bin 708 durağımızla, İstanbul’un her köşesine, toplu ulaşım hizmeti sunuyoruz. 2019 yılında, 2 bin 462 otobüsümüz ile 815 hatta, 5 milyon sefer ile toplam 275 milyon yolcumuza hizmet vererek 143 milyon kilometre yol kat ettik. Metrobüste ise, 603 aracımız ile 7 hatta, 2 milyon 600 bin sefer ile 298 milyon yolcumuza hizmet vererek 76 milyon kilometre yol kat ettik. 2019 yılında, 2018 yılına oranla hat sayımızı yüzde 5; sefer sayımızı yüzde 10; yaptığımız kilometreyi yüzde 14 ve yolcu sayımızı da yüzde 10 artırmış olduk.”
2019’da yürüttükleri faaliyetleri, yedi stratejik amaç doğrultusunda gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bilgili’nin sunumundan satır başları şöyle:
“Stratejik amaçlarımızın ilki olan “Entegre Toplu Ulaşım Yönetim Sistemini Kurma ve Geliştirme” başlığı altında, ulaşımda tam entegrasyonu sağlama, toplu ulaşımda taleplerin yönetimini sağlama, etkin denetim sistemini kurma ve özel taşımacılığı kurumsallaştırma hedeflerine yönelik olarak projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız. Bu amaç doğrultusunda, İşletme Planlama Yazılımı ile işletme planlarının optimum şekilde hazırlanması, farklı yoğunluk dönemleri için hızlı adaptasyon sağlanması, şoför-araç optimizasyonu ile verimliliğin artırılması ve yolcu yoğunluğuna göre araç tipi seçilebilmesini sağladık.”
69 YENİ HAT AÇTIK
“Şehrimizdeki metro ile entegre otobüs hatlarının planlanması çalışmaları kapsamında özel bir yazılım ile ana hat-besleme hat ve ücret modeli konularında hazırlık ve simülasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Yolcularımızın ihtiyaçlarına cevap vererek, toplu ulaşım hizmet ağımızı geliştirmeye devam ederek 2019 yılında 69 yeni hat açtık.”
4 BİN 605 SEFER ARTIŞI SAĞLADIK
“İETT’ye ait bazı otobüslerimizin, piyasadaki rekabetçi maliyet avantajları da kullanarak, personel ve bakım hizmetlerinin işlettirilmesine devam ettik ve bu sayede İstanbul genelinde günlük 4 bin 605 sefer artışı sağladık. Sefer artırımları ile ayda ortalama 2 milyon daha fazla yolcuya hizmet verilerek yolcu memnuniyeti de artırıldı. Bu model ile birlikte, sefer zayii oranı da %1,94’ten %0,91’e düşürüldü ve tüm bu iyileştirmeler ile birlikte 2019 yılında 225 milyon TL tasarruf sağlandı.”
AKARYAKITTA 10 MİLYON TASARRUF SAĞLADIK
“İETT olarak, akaryakıtımızı yıllık açık ihale ile temin etmekteyiz. Bir önceki ihaleye göre, pompa satış fiyatı üzerinden indirim oranımızı yüzde 2 artırarak, yıllık bazda yaklaşık 10 milyon TL tasarruf sağlamış olduk. Araçlarımızın yıllık zorunlu muayenelerini, muayene istasyonuna gitmeden, kendi garajlarımızda yapma uygulamamızı bu yıl da devam ettirerek, yakıt ve personel açısından yaklaşık 700 bin TL tasarruf ettik. Ayrıca bu uygulama ile ölü kilometre ve sefer kaybını da azaltmış olduk.”
ARAÇLARIMIZ MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DA DENETLENİYOR
“Şehrimizdeki tüm hizmet alanlarımızı; bilgilendirme, çevresel etki, erişilebilirlik, güvenlik, konfor, yolcu hizmetleri, zaman ve uygunluk gibi birçok açından denetleyerek bu araçların İstanbullulara daha kaliteli bir toplu ulaşım hizmeti vermesi için çalışıyoruz. Bu kapsamda, 2019 yılında da İETT’nin tüm hizmet alanları ve toplu taşıma araçlarına toplam 2 bin 565 denetim yapıldı ve gerekli iyileştirmelerin yapılması sağlandı. Otobüs bakım faaliyetleri, İETT denetçileri ve bakım firmalarından ayrı olarak, bağımsız bir kurum olan makine mühendisleri odası tarafından da denetlenmeye başlandı. Denetim sonucunda, ortaya çıkan bulgular üzerinden iyileştirmeler gerçekleştirilmeye başlandı.”
KARA KUTU SİSTEMİNİ YAYGINLAŞTIRDIK
“Metrobüs araçlarımızda bulunan Kara Kutu sistemini 2019 yılında da yaygınlaştırmaya devam ettik. Daha önce sadece metrobüs araçlarımızda bulunan Kara Kutuyu dış hatlarda çalışan otobüslerimize de monte etmeye başladık. Kara kutu sistemi sayesinde ekonomik ve güvenli sürüşü teşvik ederek, önleyici bakım ihtiyaçlarını tespit ederek, araç-şoför-işletmeci karnesinin oluşturulması konusunda artık daha isabetli hareket edebiliyoruz. Hizmet kalitemizi geliştirmek için, Metrobüste asansör ve yürüyen merdivenlerin bakım-onarım çalışmalarını tamamladık. Bu sayede, metrobüste yürüyen merdiven ve asansör arızalarından doğan şikâyetleri yüzde 43 oranında azalttık.”
KAZA SAYISINI DÜŞÜRDÜK
“Bir diğer faaliyetimiz de metrobüs araçlarımızda kullanmaya başladığımız güvenli sürüş sistemidir. Güvenli sürüş sistemi ile metrobüs hattında hizmet veren araçlarımızda çarpışma, takip mesafesi, kritik yaklaşma, şerit ihlali ve yayaya çarpma uyarı sistemini devreye aldık. Bu sayede sürücü hataları nedeni ile meydana gelebilecek kazaların azalmasını sağladık. Metrobüste, iş güvenliği açısından da ciddi atılımlar gerçekleştirdik. İstasyon girişlerine hız uyarı tabelaları koyulmasını, istasyon boyunca tel çit çekilmesini ve güvenli sürüş eğitimleri verilmesini sağladık. Çift kompenantlı yol boyaları ve yeni sistem ağır hizmet tipi bariyerler yaptık. Bu iyileştirmeler sayesinde 2018 yılında yüz bin sefer başına 18,05 olan kaza sayısını, 2019 yılında 10,74’e düşürerek yüzde 40 oranında azaltmayı başardık. Yaptığımız iyileştirme faaliyetleri ile otobüslerimizde de 2018 yılında yüz bin sefer başına 46 olan kaza sayısını, 42’ye düşürerek yüzde 8,5 oranında azalttık.”
GELEN ŞİKAYETLER AZALDI
İBB’nin ALO 153 hattına İETT ile ilgili gelen çağrılar, 2015-2018 yılları arasında sürekli artış gösterirken, aldığımız tedbirler ve sahadaki iyileştirmeler sonucunda, İETT ile ilgili gelen başvuruları, 2019 yılında 2018 yılına göre, yüzde 4 oranında azalttık. Bin sefer başına şikâyet sayımızı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 oranında azaltmayı başardık.”
İETT’NİN UYGULAMALARI ÜLKELERE ÖRNEK OLUYOR
“İETT olarak hayata geçirdiğimiz başarılı uygulamalar, farklı ülkelerce de takip edilmektedir. Bu kapsamda 2019 yılında, 8 ülkeden ve çeşitli toplu ulaşım birliklerinden gelen heyetler, İETT’yi ziyaret ederek çeşitli uygulamalarımız hakkında kıyaslama amaçlı görüşmeler gerçekleştirdiler. İdaremize bağlı 13 adet garajda, arıtma tesisleri bulunmaktadır. 2019 yılında garajlarımızda tüketilen 142 bin metreküp suyun yaklaşık 90 bin metreküpünü geri kazanarak, tükettiğimiz suyun yüzde 63’ünü geri kazanmış olduk. İETT’nin, su ayak izini düşürmeye yönelik çalışmaları, uluslararası bir kanalda yayınlanan “25 litre” adlı belgeselde yer alarak kamuoyu tarafından “en başarılı uygulamalar” arasında gösterilmiş oldu.”
9 KADIN ŞOFÖRÜMÜZ GÖREVE BAŞLADI, TÜM ŞOFÖRLERİ SERTİFİKALANDIRACAĞIZ
“Ulaşım Akademisi kurma çalışmalarımız 2019 yılında da devam ederek gelişme gösterdi. UGETAM ile yapılan anlaşma uyarınca, başta İETT çalışanları olmak üzere toplu taşımadaki tüm şoförlere eğitim verilmesini ve sertifikalandırılmasını hedeflemekteyiz. Ayrıca kurulacak akademide, zamanla ülke genelindeki tüm ulaşım profesyonellerine eğitim verilmesini öngörüyoruz. İETT tarihinde ilk defa kadın şoför istihdamını gerçekleştirerek, 9 kadın şoförümüzün göreve başlamasını sağladık. Çalışanlarımıza verdiğimiz eğitimler, 27 bin 333 saat sınıf eğitimi, 12 bin 194 saat uzaktan eğitim olmak üzere toplamda 39 bin 527 saat olarak gerçekleştirildi. Böylece, kişi başına da yaklaşık 8,3 saat eğitim verilmesini sağlamış olduk. İETT’de şoförlerimiz için geliştirdiğimiz performansa dayalı iş atama modelini uygulamaya devam ettik. Performansa dayalı iş atama modelinde yapılan güncelleme ile performans kriterleri güncellenerek daha adil bir iş atama modelinin oluşturulmasını sağladık. Bu uygulama ile şoförlerimizin çalışacakları hatları, performanslarına göre kendilerinin seçmelerine olanak sağlayacak yeni bir yazılım geliştirdik. Bu sayede, “durak ihlali” şikâyetlerini yüzde 17, “kaba davranış” şikâyetlerini yüzde 13, “güzergâh ihlali” şikâyetlerini yüzde 16 azaltırken “dakiklik oranımızı” ise yüzde 7 artırdık. Performans Gelişim Sistemi kapsamında ise yüksek performans gösteren 73 memur ve 137 işçi personelimiz olmak üzere toplam 210 çalışanımızı ödüllendirdik.”
GRUPLAR ADINA KONUŞMALAR YAPILDI
Bilgili’nin sunumun ardından sırasıyla, İYİ Parti Grubu adına Suat Sarı, AK Parti Grubu adına Mevlüt Öztekin, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına da Birkan Birol Yıldız söz alarak İETT faaliyet raporu ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Konuşmalardan sonra oylama yapıldı. Yapılan oylama sonucunda, İETT’nin 2019 Faaliyet Raporu İBB Meclisi tarafından onaylandı.