İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugünkü mesaisine, 5 yıl belediye başkanlığını yaptığı ve halen ikamet ettiği Beylikdüzü’nde başladı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile Yaşam Vadisi 2’nci etapta kurulan “Yaşam Bahçesi”nde bir araya gelen İmamoğlu, burada ekilen ve hasadı yapılan ürünlerle hazırlanan kahvaltıya katıldı. İmamoğlu’na, Çalık ile birlikte, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar eşlik etti. Yaşam Vadisi ve Bahçesi ile ilgili Çalık’tan bilgiler alan İmamoğlu, değerlendirme konuşmasını da bu alanda yaptı.
“YAŞAM VADİSİ’NİN İNSANLARA HUZUR KATTIĞINI GÖRDÜK”
Beylikdüzü’nün kendi yaşam olduğunu belirten İmamoğlu, “Tabir-i caizse 30 yıl bitti burada. İstanbul’u, burayla beraber hissetmeyi ve anlamayı, bazen çözüm oluştururken buradaki yeni adımların, yanlış adımların neye mal olduğu, doğru olanın neye gittiğini görmek benim için muazzam bir deneyim. Çeyrek yüzyılı aşan bir deneyim. İş yaşamım, siyaset ve belediyecilikle ilgili dönemlerim burada çok değerli yer etti. Şu anda içinde olduğumuz Yaşam Vadisi, aslında bir şehrin nasıl bir yaşam alanıyla değiştiğini, sosyal alanla, yeşil alanla var olduğunu gösterebilen çok değerli bir nokta. Milyon metreyi aşan, hatta 1 milyon 200 bin metrekareyi bulan bir alandan bahsediyoruz. İlk bölümünün insanlara nasıl bir mutluluk, derinlik ve huzur kattığını gördük” dedi.
“DÜNÜN TAM TERSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Yeşil alanın siyaset üstü bir konu olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi:
“Siyasi görüşü ne? Yaşamı nasıl? Hangi ırktan? Orada, yurt dışından gelen konukların da bize mutlulukla sarıldığını yaşamış bir belediye başkanıyım ya da yıllarını buruya vermiş. O bakımdan, burayı nihayetlendirmek istiyoruz belediye başkanımızla koordineli. İSKİ, tam göbeğinde. Artı, Park Bahçeler Daire Başkanlığı olsun, diğer ünitelerimiz olsun, çok kıymetli bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu, sahile kadar erişecek. Tabii buranın başka yönleri de var. Özellikle, Beylikdüzü’nde deneyimlediğim bir husus daha var: Bir büyükşehir belediyesinin, bir ilçe belediyesinin yapmak istediği bazı işlere engel olmak gibi bir misyonla hareket ettiğinde nelere engel oldu? Neler oldu? Ne yaptı? Kim mutlu çıktı oradan? Anlamış da değilim; ama bugün onun tam tersini yapmaya çalışıyoruz.”
“39 İLÇEYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMA KONUSUNDA KARARLIYIZ”
39 ilçeye iş birliği yapmak konusunda kararlı olduklarına dikkat çeken İmamoğlu, “Bizi, Beylikdüzü halkını çok mutsuz kılan, engellenmiş birkaç işin hangi durumda olduğunu, yürüdüğünü inceleyeceğiz. Özellikle Atatürk Bulvarı bir başlangıç. Yakuplu’da yapılan işler. Gürpınar’da aynı keza. Başkanımızla onları gezeceğiz. Beylikdüzü’nün bu değerli izleri ve yaşanmışlıkları, aslında bizim İstanbul politikalarımızın gerçekten tabanını oluşturuyor. Bu manada çok keyifli, benim için anlamlı bir gezi yapıyorum. Bu arada Beylikdüzü Belediye Başkanı’mızı tebrik ettiğim ziyaretten sonraki ilk belediye ziyaretim. Bazıları, ‘Beylikdüzü’ne çok gidiyor’ diyor. Evim burada kardeşim. Evime gelmeyim mi yani? Onun dışında ilk ziyaretim. Sahayı gezeceğiz. Bakalım, benim ekip arkadaşlarım ve belediye başkanımız evimize ne kadar ilgi göstermişler, merak ediyorum. Tabii artık bütün İstanbul evimiz. Her yere aynı ilgiyi gösteriyoruz, esprisi bir yana. Çok keyifli bir şantiyedeyiz. Umarım, İstanbul’un her yeri böyle milyon metrekareler, yeşil alana dönüşsün” diye konuştu.
YAKUPLU ANISINI PAYLAŞTI
İmamoğlu, Çalık ve beraberlerindeki heyet Yaşam Vadisi’nden sonra sırasıyla Atatürk Bulvarı düzenleme çalışması, Yakuplu Kent Ormanı yapımı ile Ambarlı Kavşağı yol ve kavşak yapımı şantiyelerinde incelemelerde bulundu. İmamoğlu ve Çalık, incelemeler sırasında vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. İmamoğlu, Yakuplu Kent Ormanı’ndaki incelemeleri sırasında, Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemdeki ilginç bir anısını da kameralarla paylaştı:
“Yakuplu halkı, burada yanlış hatırlamıyorsam 10-15 bin imza toplamıştı. Burasının, özellikle Yakuplu için tarihi bir geçmişi de var. Haramidere’de özel bir alan burası. Korunması gereken bir alan. Bir ara burası hastane olacaktı, bir ara başka bir şey olacaktı derken, biz, buranın vatandaşa dönük orman olarak kalmasını arzu etmiştik. Vatandaş tepki gösterince, son anda bir uygulama iptali oldu burada. Orman Bakanlığı’ndan, biz, Beylikdüzü Belediyesi olarak talep etmiştik. Bu tahsis talebimize karşılık, Bakanlık, bunu İBB’ye tahsis etmişti. Biz de ‘Hangi belediye eliyle olursa olsun, yeter ki böyle tarihi bir park Beylikdüzü’ne kazandırılsın’ demiştik. Yine Büyükşehir’de yapmak bize nasip oldu. Burası 60 bin metrekarelik, tam E-5’in kenarında. Yakuplu’da 1 metrekare bile yeşil alan ihtiyacı var. Şimdi burası çok nitelikli, çok kimlikli bir festival alanı gibi bir çayır konumuna dönecek.”
VATANDAŞTAN “YEŞİL ALAN” TEŞEKKÜRÜ
Bu sırada İmamoğlu ile yanına gelen bir vatandaş arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Yeşil alan çalışmasına komşu binada oturduğunu belirten kadın vatandaş, İmamoğlu’na, “Burasının yapılması için, siz dahil, her yere başvurduk. Ve siz bana bir söz vermiştiniz, bunu yerine getirdiniz. Size çok minnettarız. Evimden sizi gördüm. Teşekkür etmek için geldim. İki başkanım da sizi çok seviyorum” dedi. İmamoğlu’ndan “Ne mutlu bana” yanıtını alan vatandaş, sözlerini, “Biz, burada gönül rahatlığıyla çocuklarımızla dışarı çıkamıyorduk. 15 yıldır burada oturuyorum Başkanım. Bir kere bile şu koruda piknik yapmadım; çünkü korktuğum için” ifadeleriyle devam ettirdi. İmamoğlu’nun vatandaşa yanıtı, “Biliyorum. Hem aydınlıklı hem otoparklı hem burada belediyemizin BELTUR tesisi olacak. Çok kimlikli bir olacak” oldu.