22 Kasım 2024
  • Sarıyerliler İŞKUR ile iş sahibi oluyor

    İşsizliğin en büyük sorun olduğu günümüzde Sarıyer Belediyesi bünyesinde hizmet veren İŞKUR Birimi, iş arayan vatandaşların yönlendirmesini sağlarken, firmaların da personel ihtiyacını karşılıyor. Merkeze en fazla başvuru yapanlar ise gençler ve kadınlar.

    Sarıyerliler İŞKUR ile iş sahibi oluyor

    Sarıyer Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı İŞKUR Birimi, iş arayan vatandaşlar ile personel  ihtiyacı olan kurumlar arasında iletişim sağlayarak vatandaşın iş, kurumların da eleman ihtiyacını karşılıyor. Ana hizmet binası -1. katta bulunan İŞKUR’a başvuran Sarıyerlilerin Şişli’ye gitmesine gerek kalmadan işlemleri yapılıyor. İşsizlik sigortası başvuru işlemleri yapılan vatandaşın, özgeçmiş (CV) bilgileri alıp, firmaların durumuna uygun iş pozisyonlarına yerleştirilmesi sağlanıyor. Kurum dışı işçi alımları için SARBEL üzerinden çıkan ilanlara başvuru yapılması gerekiyor. Yapılan mülakatların ardından uygun bulunması halinde çalışanlar işlere yerleştiriliyor. Gelen vatandaşlara da bu konular hakkında da bilgi veriliyor. Bugüne kadar 6 bin 500 Sarıyerli’nin iş sahibi olmasını sağlayan kuruma pandemi döneminde en çok mavi yakalılar iş ve işçi talebinde bulunuluyor.

    YENİ MEZUN İŞ, İŞVEREN İSE TECRÜBE ARIYOR

    Koronavirüs salgını döneminde kadın işgücünün görünüm raporu yayınlandı. Raporda, kadınların salgın dönemindeki işsizlik ve istihdam kaybından daha fazla etkilendiği belirtilerek, işgücü piyasasından daha hızlı çekildiğini, bu nedenle istihdamının daha hızlı daraldığına yer verildi. Sarıyer’de de bu durum farklı değil. Sarıyer’de iş arayanların genelde kadınlar ve gençler olduğunu söyleyen İŞKUR Birim Yetkilisi Meryem Genç, şu şekilde konuştu; “Sarıyer’de iş arayanlar genelde kadınlar ve gençler. Özellikle yeni mezunlar iş arıyor fakat işverenler ise tecrübeli çalışanlar arıyor. Yaş kriteri de konuluyor. Hem yeni mezun hem tecrübe hem de yaş kriteri bir arada olmuyor. Bir de 40 yaş üzeri vatandaşlarımız için iş bulmak zor olabiliyor. Çünkü firmalar talep etmiyor.”

    İŞSİZLİK KATLANARAK KARŞIMIZA ÇIKTI

    Koronavirüs salgını nedeniyle birçok firmanın kapanması sonucunda çok fazla işçi talebi gelmediğini de belirten Meryem Genç, “Pandemi sürecinde işsizlik katlanarak karşımıza çıktı. Çok sayıda firma kapandı. Sarıyer daha çok turizme yönelik işletmelerin yoğun olduğu bir bölge. Maalesef firmalar kapandıkça yönlendirme yapamadık” diyerek Sarıyer’deki tabloyu gözler önüne serdi.

    ÖNCE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜYORUZ

    Firmaların daha çok kendi bölgesinde olan kişileri tercih ettiğinin altını çizen Genç, “Sarıyer bölgesinde açılan bir firma merkezden değil de Sarıyer Belediyesi’ne işçi talebinde bulunuyor. Çünkü merkez İstanbul bölgesinden yönlendirme yapıyor. Biz önce kişilerle yüz yüze görüşüyoruz sonra yönlendirme yapıyoruz” diyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren İSPER (İstanbul Personel Yönetim AŞ.)  ile de ön bir çalışma yapıldığını söyleyen Meryem Genç, projenin  ileri tarihlerde detaylandırılacağını belirtti. Sarıyer’de bulunan firmaların İSPER’e başvurması halinde daha çok işverene ulaşılacak.

    ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ANLATIYOR

    Sarıyer Belediyesi İŞKUR Birimi sayesinde iş sahibi olan üniversite öğrencileri ise hem okuyup hem de çalışmaktan dolayı mutlu. Maske firmasında çalışan 20 yaşındaki Helin Koşar’da öğrenci. Yaz ayında çalışmak için İŞKUR’a başvurduğunu söyleyen Helin, “Koronadan dolayı uzun bir süredir evdeydim. 1,5 aydır maske firmasında çalışıyorum. İş bulmakta zorlanıyordum burası evime yakın olduğu için tercih sebebim oldu. Okul zamanımda günlük işler bulabiliyordum.  Çok uzakta oluyorlardı zorlanıyordum. Burada hem sigortam var hem de tam zamanlı” diye konuştu.

    KENDİ HARÇLIĞIMI ÇIKARDIĞIM İÇİN MUTLUYUM

    “Okulumda birlikte yürütebileceğim partime bir iş arıyordum diyen 19 yaşındaki Pelin ise, “İŞKUR’a başvurdum ve böyle bir iş olanağı karşıma çıktı. Ben İnşaat Teknoloji bölümünde okuyorum ve sonrasında mimar olmak istiyorum. Çiçeklerle iç içe olmak çok güzel. Hem çiçekleri öğreniyorum bu da bana mutluluk veriyor. Burası benim için bir tecrübe. Yaşıtlarıma da tavsiye ederim. Okurken çalışmak zor bir şey değil. Kendi harçlığımı çıkardığım için mutluyum.”

    KENDİME UYGUN İŞ BULAMAYINCA ÜZÜLÜYORDUM

    Bipolar Bozukluk hastası 40 yaşındaki Yılmaz Çavuş da İŞKUR Birimiyle hayalindeki işe kavuşanlardan. Yaklaşık on yıllık iş arama sürecinden sonra İŞKUR Birimi’ne başvuran Çavuş, yaklaşık iki yıldır farklı firmalarda çalışıyor. Engelli bireylere kendilerini geliştirmek için fırsat verilmesi gerektiğini belirten Yılmaz Çavuş, kendi iş bulma sürecini şöyle anlatıyor: “İşsiz olduğum zamanda bunalıma girmiştim, umudumu kaybetmiştim. Daha sonra İŞKUR Birimi’nin ilanlarını gördüm ve yeniden denemek istedim. Bana çok yardımcı oldular emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Mesafe olarak da çok iyi. Eskiden Şişli’ye kadar gidiyorduk. Tek başına iş aramak da zor oluyordu. Ben sadece daha çok destek istiyorum. Mesela iş aradığım dönemlerde ilanlarda kendime uygun iş bulamadığımda çok üzülüyordum. Engellilerin zaten çok fazla sıkıntısı var. Bu insanların topluma kazandırılması lazım. Benim gibi arkadaşlarıma tek tavsiyem pes etmesinler, umutlarını kaybetmesinler.”

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir