Barış Manço Kültür Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplantıda Hançerli “Bugün 50, dün 75 insanımızın hayatını kurtardık. Her gün hayat kurtarmaya devam ediyoruz.” dedi. Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, İş Bankası Avcılar Çarşı Şube Müdürü Kadriye Güllü, Avcılar Belediyesi meclis üyeleri, başkan yardımcıları, birim müdürleri de katıldı.
Avcılar Belediyesi’nin iştira şirketi olan AVBEL ve Avcılar Modeli ile ilgili yapılan sunumun hemen ardından Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan hançerli etkinlikte yaptığı konuşma yaptı.
Göreve geldiği ilk günden itibaren depreme hazır bir Avcılar yaratmak için çalışmalar başlattığını ifade eden Hançerli, “ Müteahhitlerimize açık çağrı yaptık. Biz Avcılar’da hayat kurtarma çalışması yapıyoruz. Elazığ’daki depremde yıkılan bina sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu ama kurtarma sırasındaki sorunlar nedeniyle günlerce enkaz kaldırma çalışmaları bitmedi. İstanbul’u düşündüğümüzde arama kurtarma çalışmalarının olumlu sonuç verme ihtimali yok. Bu gerçeği bilmemiz gerekir. Deprem olduktan sonra dünyanın öteki ucundan da gelseler, Türkiye’nin tamamı da buraya gelse kurtarma konusunda yapılacaklar sınırlı” dedi.
Hançerli ayrıca Avcılar’da 367 binanın daha acilen kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirtti
Hançerli, “Her gün hayat kurtarıyoruz”
Konuşmasında müteahhitlere yapılan açık çağrıya da değinen Hançerli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün 50, dün 75 insanımızın hayatını kurtardık. Her gün hayat kurtarmaya devam ediyoruz. Şu anda 963 yapı kentsel dönüşüme girdi. Yani tahliye edilen her kötü bina kurtarılan can demektir. İşte siz kıymetli müteahhitlerimizi bu çalışmamızda gelin bize el verin diye buraya çağırdık. Açık çağrı yaptık çünkü herkesin burada yapacağı bir iş var. Açık çağrı yaptık çünkü şeffaf bir iş yapmak istedik. İştirak ettiniz geldiniz, çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarımız neyi hedefliyor derseniz, hayat kurtarmayı hedefliyor.
Hançerli, “Peki ne yapıyoruz, nasıl bir çalışma yürütüyoruz?”
“Belediyede Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, dışarda yüzde yüz Avcılar Belediyesi iştiraki olan AVBEL şirketimiz büyük bir titizlikle hummalı bir çalışma yürütüyor. Biz vatandaşın, müteahhittin korunmasını ve onları doğru platformlarda bir araya getirip insan hayatının kurtarılması gerektiğini düşünüyoruz.”
Kadıoğlu, “Şanslısınız. Başkan deprem konusunda çok duyarlı”
Türkiye’nin alanında önde gelen isimlerinden olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Prof. Mikdat Kadıoğlu konuşmasında deprem gerçeğine dikkat çekerek deprem öncesinde hazırlığın çok önemli olduğu vurgusunu yaptı.
“Avcılar 1999 depreminden sonra çok ilgimizi çekmişti bizim. Avcılar o zaman çok daha fazla hasar almıştı diğer semtlere göre. 21 senedir konuşuyoruz Avcılar diye. Belediyelerin 5393 sayılı kanunun 53. maddesi belediyelere görev veriyor. Afet riskini azaltma, plan yapma, ekipman donanım hazırlama, halkı hazırlama. Ama baktığınız zaman kanunun bu maddesini uygulayan belediye başkanı sayısı yok gibi. Sizin şanslınız, belediye başkanınız gerçekten deprem konusunda çok duyarlı. İBB meclisinden plan tadilatını geçirme hikâyesini de yakından takip etim. O önemli bir adımdı sizin için. ”
5.8 Silivri depremi bizim için ilahi bir işaretti. Deprem öncesinde hazırlık çok önemli. Bunun birinci koşulu binanız sağlam olacak. 1999 yılında bizi deprem öldürmedi tabut gibi binalar öldürdü. Bizim için en önemli olan şey riskli binaların bir an evvel vatandaşların geceleri rahat uyuyabilecekleri binalara dönüşmesi. Sürekli konuşuyoruz ama artık harekete geçilmesi lazım. Bu konuda Avcılar’ı takip ediyoruz. Önemli bir noktaya gelmiş başkan.”