STK Afet Platformu üyesi sivil toplum kuruluşlarının her biri; İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve ilgili kamu kuruluşları ile iş birliği içinde uzman olduğu alanlarda afetin yaralarını sarmak için çalışmalar yürütüyor. İzmir’de ilk 2 günde 300’e yakın gönüllü ile durum ve ihtiyaç analizi yapıldı, depremden etkilenen kişilere psikolojik destek verildi ve gelen destekler için depo alanları oluşturuldu. Tüm bu organizasyonun sağlanması için çalışmalarda yer alan gönüllülerin koordinasyonuna yönelik hummalı çalışmalar halen devam ediyor.
STK Afet Platformu üyesi kuruluşlar arasında ihtiyaç analizi ve gönüllü organizasyonu alanında deneyimli olanlar bir taraftan doğrudan ve sosyal medya üzerinden gelen ihtiyaçların doğrulamasını yaparken bir taraftan da yardımda bulunmak isteyen kişilerin kayıtlarını alıyor. İhtiyaç haritalama konusunda uzmanlaşmış olanlar ise hazırlanan özel bir yazılım sayesinde depremden en çok etkilenen Bayraklı ve Seferihisar bölgeleri başta olmak üzere afet bölgesindeki ihtiyaçların harita üzerinde işaretlenmesine ve bu ihtiyaçların karşılanmasına önayak oluyor.
Talep edilen ve doğrulaması yapılan ihtiyaçların karşılanması aşamasında gıda bankacılığı ve lojistik alanında tecrübeli olan sivil toplum kuruluşları önemli bir görev üstlenerek Türkiye’nin dört bir yanından gelen destek paketlerinin depo yönetimini yapıyor. Psikolog ve sosyal travma uzmanlarından oluşan birçok sivil toplum kuruluşu, çocuklar başta olmak üzere tüm depremden etkilenen kişilerin yaşadıkları travmayı atlatmaları ve moral desteği vermek için çalışıyorlar.
Saha görevleri için gönüllü koordinasyonları, STK Afet Platformu içerisinde bulunan ve koordinasyon alanında uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşlarının gönüllüleri tarafından sağlanıyor. Tüm bu çalışmalar; COVID-19 önlemleri kapsamında sosyal mesafeye, maske ve hijyen kurallarına uyularak büyük bir titizlikle yürütülüyor. Çalışmalar esnasında bölgede görev alan tüm gönüllülerin ve depremden etkilenen halkın sağlığı esas alınıyor.
İzmir’deki koordinasyonda Sivil Toplum Kuruluşları Afet Platformu üyesi olan AÇEV, Açık Açık, Ahbap Derneği, Akut Vakfı, Çorbada Tuzun Olsun Derneği, Dünya Doktorları Derneği, Hayata Destek Derneği, İhtiyaç Haritası, İstanbul Gönüllüleri, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Koruncuk Vakfı, Lokman Hekim Sağlık Vakfı, Maya Vakfı, Nef Vakfı, Nirengi Derneği, Sevgi ve Kardeşlik Vakfı, Temel İhtiyaç Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Turkish Philantropy Funds, Türk Psikologları Derneği ve World Human Relief’in yanında; İzmir’de yer alan Corona Günlerinde İyilik Platformu, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi, İZMAD, MSYD-ASRA, Mülteci Destek Derneği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği de bulunuyor.
Ayrıca Ege Denizi Depremi için yapılacak bireysel ve kurumsal destekler tüm STK Afet Platformu’nun yapacağı çalışmalar için büyük önem arz ediyor.