Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi” Projesi ( ENHANCER) kapsamında, ikinci İş Dünyası Buluşması gerçekleştirildi.
30 Mart 2022 Çarşamba günü İstanbul Swissotel The Bosphorus’ ta gerçekleştirilen etkinlikle; tekstil ve hazır giyim, ayakkabı, gıda ve bunları destekleyen yenilikçi sektörlerdeki Türk ve Suriyeli girişimciler; büyük alıcılar, yatırımcılar ve finansman kanallarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Landrut: “İş Dünyası Buluşmaları, yenilikçi ve yetkin girişimciler yaratma hedefi için önemli”
Etkinliğe katılan Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Covid -19 salgınının ardından, Rusya Ukrayna savaşının da iş dünyasına zorluklar yarattığını belirterek, bu sorunların çözümü için ortak çaba sergilendiğini söyledi.
ENHANCER projesi kapsamında düzenlenen İş Dünyası Buluşmalarının Türkiye’de iş dünyasının toparlanmasına yardımcı olacak yeni çözümler geliştirme ve keşfetme ortak çabalarının bir parçası olduğunu kaydeden Landrut, “ Bu tür buluşmalarla, Enhancer Projesi, yenilikçi, rekabetçi, istihdam yaratan, kapsayıcı ve yetkin girişimciler yaratma hedefine ulaşılacaktır” dedi.
Dönmez: “Girişimcilikle ilgili teşvikleri çeşitlendireceğiz ve artıracağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, bakanlık ve bağlı kuruluşlarının girişimcilik ekosistemindeki aktörlere sağladığı teşvikleri çeşitlendirmeyi ve artırmayı planladıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Ülkemizin teknoloji tabanlı girişimcilikte büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Biz de Bakanlık olarak sunduğumuz desteklerle firmaların bu potansiyelini desteklemek ve artırmak istiyoruz. Girişimcilik desteklerini daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir yapıya kavuşturmak üzere özel sektörün katılımını artıracak sistemler geliştiriyoruz. Girişim sermayesi uygulamalarına kamu desteğini artırıyoruz, koordinasyonu güçlendiriyoruz, gerek fonlar gerekse melek yatırımcılara verilecek destekler ile finansal çeşitliliği sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde son derece yenilikçi olan etki yatırımları, kitle fonlaması ve girişim sermayesi uygulamaları gibi farklı alanlarda girişimcilik ekosistemine somut desteklerimiz devam edecektir”
Pluim: “Birlikte hareket edelim, değer yaratalım”
ICMPD Göç ve İş birliği Direktörü Martijn Pluim, Türkiye’deki çalışmalarında geçici koruma altındaki Suriyelilerin yanı sıra ev sahibi toplumun da geçim kaynaklarının güçlendirilmesine önem verdiklerini belirterek, “Sosyo-ekonomik entegrasyon, Türkiye’deki göç yönetiminin kilit bileşenlerinden biri haline getirmiştir” dedi.
Hem Türk vatandaşları hem de geçici koruma altındaki Suriyeliler için daha fazla iş yaratmaya odaklandıklarını vurgulayan Pluim özel sektör temsilcilerini yenilikçi düşünce ve işbirliğini aktif olarak güçlendirmeye davet etti ve “birlikte hareket edelim, birlikte değer yaratalım, birlikte ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunalım” diye konuştu.
Kılıç: ENHANCER Projesi, ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerine katkıda bulunacak
ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, ENHANCER Projesi kapsamında, Türk vatandaşlarının ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını ifade ederek, “Aynı zamanda bu grupların girişimcilik çalışmalarını destekliyoruz ki, hem geçim kaynaklarını destekleyelim hem Türkiye’deki üretimi artıralım. Bütün bu çalışmaların Türkiye’nin ihracat, ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmada katkıda bulunacağını düşünüyoruz” diye görüş belirtti.
Yerel, ulusal ve uluslararası firmalar bir arada
İş ilişkilerini kolaylaştırmak ve özellikle yeni pazarlama fırsatlarını keşfetmek için ulusal ve uluslararası şirketler ile Türk ve Suriyeli girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan etkinlikte, yerel, ulusal ve uluslararası firmalar işbirliğine yönelik olarak eşleştirilirken, ilham veren konuşmalar gerçekleştirildi ve girişimciler için paneller düzenlendi. Etkinlik kapsamında ayrıca Türk ve Suriyeli firmalar, fuaye alanında ürünlerini sergilediler.
Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, önce ENHANCER Projesi tanıtıldı ve ilham konuşmaları yapıldı. Türk ve Suriyeli girişimcilerin, ulusal ve uluslararası markalarla eşleştirildiği etkinlikten sonra Türk ve Suriyeli firmalarının ürünlerinin sergilendiği standlar ziyaret edildi.
Etkinlikte “Start-up’lar için Türkiye’de Alternatif Finans Mekanizmaları” ve “Kalite Süreci Uyumluluğu Oturumu/ Uyum ve Sürdürülebilirliğe Olumlu Katkılar” konularında paneller düzenlenirken, start-up’ların sunumlarına yer verildi.
Etkinliğin son bölümünde ise bire bir şirket görüşmeleri gerçekleştirildi.