• Adnan Çoban bu yılın Ahi Babası seçildi

  • Avcılar Öğretmen Evi’nde gerçekleşen ve Avcılar Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin organize ettiği AHİLİK Haftası programına Milletvekilleri Emine Gülizar Emecan, Sibel Özdemir ve Arzu Erdem, Kaymakam Kemal İnan, Belediye Başkanı Turan Hançerli, siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, STK Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, spor kulübü başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, mahalle muhtarları, gazeteciler, esnaflar ve kamu kurumu yöneticileri de katıldı.

    Avcılar Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Ahilik programından dolayı memnuniyetini belirten milletvekilleri Dernek Başkanı Şahin Gültekin ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ettiler.

    MİLLETVEKİLLERİ AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

    MİLLETVEKİLLERİ Erdem, Emecan ve Özdemir konuşmalarında ‘Sizlerin de bildiği gibi Ahilik, temelleri 12. yüzyılda atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik Teşkilatı, esnaf ve sanatkârlar arasında sevgi, hoşgörü, çalışkanlık, yardımseverlik, dürüstlük ve tok gözlülük anlayışıyla kurulmuştur; aynı zamanda günümüzün esnaf odaları ve meslek birliklerinin temellerini de teşkil etmektedir. Esnaf odaları ve daha üstte de federasyonlar şeklinde teşkilatlanan meslek örgütü mensuplarıyla yollarımız, günlük hayatımızda çok sık kesişmektedir. Alışveriş yaptığımız bakkalımız, soframızda yediğimiz ekmeği üreten fırıncımız, bir bardak tavşankanı çayı demleyen kahvehanecimiz, su damlatan musluğu tamir eden ustamız, berberimiz, pastacımız bu teşkilatın mensuplarıdır. Ahilik sadece ticari faaliyetlere değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültürdür. İnsanın kendini ilimle ve irfanla donatması da bu kültürün bir parçasıdır. Ahilik felsefesine göre bütün insanlar, eşya, tabiat ve dünya, Allah’ın bütün insanlığa bahsettiği emanet konumundadır. Dolayısıyla emek gücünün, tüketicinin, kısaca insanın ve tabiatın sömürülmemesi, aralarında adalet ve denge ilkeleri korunarak bireysel ve toplumsal refah ve huzurun sağlanması esastır. Ahilikte insan, dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptir. Birlik ve beraberlik içinde büyük hedeflere yürümek mantığına dayanır. Zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ile devlet, yani toplumun bütün fert ve kurumları arasında, iyi ilişkiler ve denge kurarak, herkesin huzur içerisinde yaşaması hedeflenmiştir. Ahilik, üretmeden tüketmeye, haksız rekabete, güçlünün zayıfı sömürmesine, haksız kazanç sağlamaya, insanları kandırmaya, kısaca ahlaki olmayan her türlü davranışa karşıdır’ diyerek Şahin Gültekin ve ekibini tebrik ettiler.

    Siyasi Parti ilçe başkanları da kısa konuşmalarında Ahiliğin önemine vurgu yapaken, ‘Millet olarak Ahi Evran muhabbeti anlayışla birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, bir kere daha başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere herkesin Ahilik Kültür Haftası’nı kutluyoruz, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyoruz’ dediler.

    GÜLTEKİN TEŞEKKÜR ETTİ

    Organizasyonun mimarlarından Avcılar Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin başkanı Şahin Gültekin’de katılımın yoğun olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederken, ‘Bu yıl değerli esnafımız Çoban Su Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Çoban’ı Ahi Baba olarak seçmeye karar verdik. Toplumda herkese dokunmaya çalışan yardımsever kimliğiyle tanıdığımız bir insandır. Bizi bu anlamlı gümümüzde yalnız bırakmayan siz değerli esnaf dostlarına canı gönülden teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Bir başka yıl yine bu kutlamalarda bulunmak dileğiyle’ diyerek katılımcılara teşekkür etti.

    ÇOBAN, ‘GURUR DUYDUM’

    Bu yıl Avcılar Ahi Babası olarak seçilen iş adamı Adnan Çoban Avcılar Esnaf Derneği yönetimine teşekkür ederken, ‘Bu insani değerler de toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir. Ahilik kültür ve felsefesinde, toplumun refahı ve sosyal sorumluluk önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda yeterli ve kaliteli mal ve hizmet üretimi teşvik edilmiştir. Ayrıca; mal ve hizmet üretiminde kaliteyi yükseltmede, üretici ve sanatkarlar arasında dayanışma, işbirliği ve etkileşimi artırmada önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur. Anadolu’ya özgü bir kurum olan Ahilik kurumunu meydana getiren milletimiz, o dönemde birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir. Bu vesileyle bizlere bu ünvanı yakıştıranlara teşekkür ediyorum’ dedi.

    Program sonrasında dernek yöneticileri programa katkı sunanları plaketle ödüllendirdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir