6 Aralık 2024
  • Anadolu Yakası’nın en büyük kitap fuarı kapılarını açtı

    Anadolu Yakası’nın en büyük kitap fuarı kapılarını açtı

    Kitapları sevdirmek, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitapseverleri yazar, şair ve yayınevleriyle buluşturmak amacıyla düzenlenen Ümraniye Belediyesi 2. Kitap Fuarı Santral Meydanı’nda açıldı. Kitapseverlerin yoğun ilgi gösterdiği fuarın açılışı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın katılımıyla gerçekleşti.

    Açılış konuşmasını yapan Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Münir Üstün, “Türkiye’de kitap okunmuyor algısının yanlış olduğunu” söyleyerek, “2011’de 289, 2012’de 293, 2013’te 330, 2014’te 344, 2015’te 384, 2016’da 405, 2017’de 408, 2018’de 411, 2019’da 424, 2020’de 434 milyon adet bandrollü kitap yayınlandı. Kitap görülmez düşünceye can veriyor” dedi.

    “Okuma Alışkanlığını Aşılamak Gibi Güzel Bir Derdimiz Var”

    Konuşmasına geçtiğimiz günlerde vefat eden fikir ve edebiyat dünyamızın kıymetli ismi Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Başkan İsmet Yıldırım, “Bizim, her yaştan insanımıza özellikle de çocuklarımıza okuma alışkanlığını aşılamak gibi güzel bir derdimiz var. Bu sebeple Ümraniyemize Anadolu Yakası’nın en büyük kitap fuarını kazandırdık. Bugün pandemi nedeniyle verilen 1 yıllık aranın ardından, fuarda 100’den fazla yayın evi sizleri bekliyor” dedi.

     “Millet Kıraathanesi İnşa Ediyoruz”

    Başkan Yıldırım, “Ümraniyemizi kültür ve sanatın yeni merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Belediye binamızın önündeki meydana yepyeni bir Millet Kıraathanesi inşa ediyoruz. Yakın zamanda bittiğinde orası artık sizin mekânınız olacak. Ümraniye’ye 3 yeni Millet Kıraathanesi yapacağız. Kültür, sanat ve spor alanlarındaki yatırımlarımızla, Ümraniye’nin her geçen gün fark yarattığına, inşallah hep birlikte şahit olacağız. Bu güzel haberi de sizlere verdikten sonra, sizleri kitaplarla baş başa bırakmak istiyorum. Fuarımız, Ümraniyemiz’e ve İstanbulumuz’a hayırlı olsun” dedi.

    Konuşma yapan Ümraniye Kaymakamı Cengiz Ünsal ise, kitapların kültürel mirasın gelecek nesillere ulaşmasını sağlayan önemli bir araç olduğunu vurguladı.

    Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Prof. Dr. Sadettin Ökten, fuara onur konuğu olarak katılmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Beğendiğiniz bir eseri hayatınızın farklı safhalarında okuyunuz, eser sabit kalıyor ama siz yola devam ediyorsunuz. Tecrübeleriniz artıyor, aynı esere farklı bakmaya başlıyorsunuz. Eserin bazı gizli taraflarını genç yaşlarda fark etmezsiniz. Seçerek okumak, külliyat okumak ve aynı eseri hayatın farklı safhalarında okumak çok mühimdir” dedi.

    Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, her şeyin önce okuyarak başladığına dikkat çekerek, belediyelerin sunmuş olduğu hizmetlerden dolayı mutluluğu olduğunu ifade etti. Demircan, “Toplum hayatı 3 ayaklı. İyi planlanmış bir şehir, iyi bir kültürel hayat birikimi sonra da ona dayanarak icra edilecek bir yaşam sanatı. Belediyelerimiz bunu çok iyi gerçekleştiriyor. Şehirlerin meydanlarında artık çöp, çukur, çamur yok. Kitap var, kültür var, sanat var” dedi.

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı konuşmada, yaklaşık iki hafta önce millet bahçesinin açılışı için ilçeye geldiklerini belirterek, “Ümraniye’ye her geldiğimizde böyle bir güzel hediyeyle karşılaşıyoruz. Elinize, gönlünüze, emeğinize sağlık. Ümraniyeli kardeşlerimizin böyle bir imkanla bir araya getirilmiş olması, buluşmuş olması ayrıca güzel” dedi.

    “Okuma Eylemini En Üst Seviyelere Çıkartmış Bir Medeniyetin Mensuplarıyız”

    Kitap okumanın medeniyetin en temel unsurlarından biri olduğuna dikkati çeken Kalın, “Biz hep kitap medeniyeti olmakla övünürüz ama aslında sözlü ve yazılı kültürü ve medeniyeti bir araya getirmiş bir geleneğin mensuplarıyız. ‘Oku’ emriyle başlayan ama çok kısa bir sürede bunu yazıya çevirerek hem alemdeki ayetleri hem de yazılmış, kaleme alınmış ayetleri ve işaretleri okuma eylemini en üst seviyelere çıkartmış bir medeniyetin mensuplarıyız” dedi.

    “Kitaba Ulaşamamak Gibi Bir Bahanemiz Yok”

    Türkiye’de okuma oranlarının arttığına işaret eden Kalın, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kurulan millet kıraathaneleri, yeni kütüphaneler, okuma salonları, basılan kitaplar, kitap ve yayın dünyasına verilen destek işte burada, bu tür kitap fuarlarıyla kendini tekrar tekrar gösteriyor. Dolayısıyla artık okumamak, kitaba ulaşamamak gibi bir bahanemiz yok. Sadece şuraya baktığınız zaman bile onlarca kültür ve sanat etkinliği, söyleşiler, imzalar, buradaki yazarlarımız bu düşünce dünyasının zenginliğini ortaya koyuyor. Bu vesileyle belediye başkanına, ekibine ve fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Okuyucusu, meraklısı, kitapseveri bol olsun” şeklinde konuştu.

    Yapılan açılış konuşmalarının ardından İbrahim Kalın başta olmak üzere tüm katılımcılar, kurdele keserek  Başkan İsmet Yıldırım’la birlikte fuardaki stantları gezdi.

    Açılış nedeniyle düzenlenen programa, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Dr.Ravza Kavakcı Kan, Erol Kaya ve Osman Boyraz, Ümraniye Kaymakamı Cengiz Ünsal, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Salim Çetinkaya, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye ilçe protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la Söyleşi

    Okurlarıyla söyleşi yaparak kitaplarını imzalayan İbrahim Kalın, Türkiye’nin köklerinin sağlam olduğuna, emin adımlarla ilerlemeye devam edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Tarihi nasıl okuduğumuza bir bakmamız gerekir. Farklı kültürlere, medeniyetlere saygı göstermemiz gerekir. Çeşitlilik, kültürel zenginliktir. Bu anlamda kitaplarla geçirdiğimiz vakitte çok kıymetlidir. Kitap okumak, çok ciddi bir iştir” diyerek söyleşiyi noktaladı.

    Söyleşinin ardından Başkan İsmet Yıldırım, günün anlam ve önemine binaen İbrahim Kalın’a çiçek takdim etti. Daha sonra İbrahim Kalın, okurlarıyla söyleşi yaparak kitaplarını imzaladı. Kitaplarını imzalatmak isteyen okur severler, uzun kuyruklar oluşturdu.

    3 Önemli İsim Bir Arada

    Kitap Fuarı; Onur Yazarı Sadettin Ökten, İhsan Süreyya Sırma ve Necmettin Alkan’ın söyleşisiyle devam etti. Kitapseverlerin ilgisi oldukça yoğun oldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir