• ‘ATATÜRK’E BORÇLUYUZ’

    Dolu dolu içeriği ile Beylikdüzü halkına nezih akşamlar yaşatan Çardak Altı Söyleşileri'nin  Cumartesi akşamki konuğu, Profesör ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Emre Kongar'dı.

  • Sohbette Türkiye’nin demokrasi ve darbeler tarihini ele alan Kongar; Soy kavramı, Osmanlı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş süreci ile ilgili çarpıcı örnekler verirken, tarih ve bugünle yüzleşilemezse gerçek bir demokrasi ortamının oluşamayacağına dikkat çekti. Kongar, Demokrasiyi kuracaklarına, Cumhuriyet’in yaşadığına ve yaşayacağına inandığını belirterek bunu da “Atatürk’ün halifeliği, faşizmi reddedip, Cumhuriyeti seçerek doğru bir çizgi yakalamasına borçluyuz” dedi. 

    Türk Toplum bilimci, Profesör ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Emre Kongar, 3. Beylikdüzü Barış ve Sevgi Buluşmaları kapsamında düzenlenen Çardak Altı Söyleşileri’nde vatandaşlarla bir araya geldi.  Özge Uzun moderatörlüğünde başlayan sohbeti Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu da büyük bir ilgi ile dinledi.

    “Her Kimlik Mukaddestir”

    Konuşması boyunca geçmişle şimdiyi ele alan, tarihsel gerçeklerin yol açtığı sonuçları değerlendiren Kongar, “Bugünkü olaylara insanlar hangi ideoloji ya da siyasi partideyse ona göre yanıt veriyorlar. Ancak beni üzeEmre Kongar (3)n asıl nokta şu ki, büyük bir kesim kendi düşünme alışkanlığını bıraktı. Lidere bakıyor, lider bir şey söylüyor. Milyonlar onu söylüyor. Demokrasi böyle olmaz. Herkesin kendi sorgulama yeteneği ve bilinci olması lazım” diye konuştu. Ermeni Soykırımı’nın tarihten kötü bir olay olduğunu söyleyen Kongar, “Soy üzerine siyaset yapmak demokrasiyi zedeler. Hangi millet için yaparsan yap büyük zulümlere kadar gidersin. Kimlik önemlidir. Her kimlik mukaddestir. Ayırıp siyaset yapmak en yanlış adımdır.” dedi.

    “Tarihte İki Dahi Var”

    Özge Uzun’un bazı soruları üzerine açıklamalar yapan Profesör, Anadolu’yu Osmanlı’ya hediye eden olayın 4. Haçlı Seferleri olduğunu kaydetti. Osmanlı tarihini buradan başlatmak gerektiğinin altını çizdi. Kongar, “Tarihte iki dahi var. Bunlar; Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk.” dedi. Her iki şahsın imparatorluk ve Türkiye Cumhuriyeti için neden olduğu dönüm noktalarını anlattı. Atatürk’ün “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” demesiyle yeni bir dönemi, Cumhuriyet’i başlattığını, İstanbul’un fethinden sonra ikinci mucizenin de bu olduğunu ifade etti. Kongar, Cumhuriyet ilanında 11 milyon nüfusu olan Anadolu’dan Atatürk’ün, 1923’ten 1938’e kadar 15 yılda büyük bir ülke yarattığını ortaya koydu.

    “Demokrasiyi Kuracağımıza İnancım Tam”

    Türkiye’nin 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerini değerlendiren Emre Kongar, 27 Mayıs’ın gerçek bir ihtilal olduğunu, Cumhuriyet’in sosyal refah devletine geçtiğini, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin de 27 Mayıs’a karşı yapıldığını ifade etti. Son 60-70 yıllık bir dönemin yüzde 90’lık zaman diliminin sağ iktidar tarafından yönetildiğini söyledi. Kongar, demokrasi kültürünün tam olarak yerleşeceğine olan ümidinin tam olduğunu, Cumhuriyet’in yaşadığına ve yaşayacağına inandığını, bu inancın altında da Mustafa Kemal Atatürk’ün seçtiği yolda ilerlemelerinin yattığına dikkat çekti. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise,”Onurlandık. Sizi saatlerce dinleyebiliriz. Bu akşam demokrasi için son verdiğiniz mesajda başaracağız dediniz. Haklı çıkacağınızı umuyorum.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir