• AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FİDANLIĞI

    İBB Alibeyköy Fidanlığı’nda incelemelerde bulunan Başkan Kadir Topbaş, ulaşımdan sonra en büyük yatırımı çevreye yaptıklarını belirterek, İstanbul’a 10 milyon ağaç diktiklerini ve yeşil alanları 60 milyon metrekareye taşıdıklarını söyledi.

  • İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İBB Alibeyköy Fidanlığı’na inceleme gezisi düzenledi. Basın mensuplarına Avrupa’nın en büyük saksılı ağaç fidanlığını, toprak üretim tesisini ve toprak analiz laboratuvarını gezdiren Başkan Kadir Topbaş, İBB’nin çevre yatırımları hakkında bilgi verdi.

    Ulaşımdan sonra en büyük yatırımı çevreye yaptıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’u ve Anadolu’yu korumak ve bir yeryüzü cenneti haline getirmek için çalıştıklarını söyledi. 410 bin metrekarelik bir alana kurulu Alibeyköy’deki fidanlıkta 3 milyon saksılı çiçek ve ağaç olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, her yıl İstanbul’da 2 milyon civarında da gül ürettiklerini, bunun 1.5 milyonunu İstanbul’da kullandıklarını, 500 bini de Anadolu belediyelerine ve vatandaşlara sattıklarını belirtti.

    14 YILDA 10 MİLYON AĞAÇ VE 60 MİLYON M2 YEŞİL…

    İstanbul’daki aktif 60 milyon metrekarelik yeşil alanımızdaki başarılı peyzaj çalışmalarımızın temelinde ar-ge ve laboratuvar çalışmalarının olduğunu vurgulayan Topbaş, “Şehrimizdeki duvarlara bile çiçek açtırıyoruz. Bize zaman zaman, ‘Sayın Başkan, biz 100 metrekare bahçemize bakamazken siz bu kadar alana nasıl bakıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Bu, İstanbul’da başarılı bilimsel çalışmalar yapılıyor demektir. Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı ile birlikte İstanbul’da yeşillenmeye ve ağaçlandırmaya başladı. O günden bugüne kadar milyonlarca ağaç diktik. Sadece benim başkanlık dönemimde dikilen ağaç sayısı 10 milyona ulaştı” diye konuştu.

    “Dönemimizde lale öz vatanına döndü ve dünyaca bilinen Fransız Meilland Gülleri’nin Türkiye’deki tek üreticisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biziz. Ayrıca İstanbul’a has gül ve lale ile ilgili de bir ar-ge çalışmamız var” ifadesini kullanan Topbaş, özellikle alım garantili çiçek, ağaç ve fidan alanda çalışan insan sayısının 20 bini geçtiğinin altını çizdi.

    Bahçe Market ve fidanlığın hafta sonu insanların gelip güzelce vakit geçirip, bitkiler ve çiçeklerle ilgili bilgi alabilecekleri ve alışveriş yapabilecekleri önemli bir merkez olduğunu dile getiren Topbaş, 2005 yılında İstanbul’da 600 bin lale soğanı ile başladıkları lale dikiminde bu yıl 22 milyona ulaştıklarını belirtti. Topbaş, Türkiye genelinde sadece lalenin bile istihdam ve döviz kazandıran çok önemli bir sektör haline geldiğini söyledi.

    ANADOLU AĞAÇ VE BİTKİ TÜRLERİNİ KURTARACAK ÇALIŞMA

    Anadolu topraklarının öz değerleri olan bitki ve ağaç türlerinin yaşatılması için de çok önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Başkan Kadir Topbaş, Anadolu’nun değişik yerlerini dolaşmak suretiyle kaybolmaya yüz tutmuş olan meyve türlerinden aşı kalemleri alınması talimatı verdiğini söyledi. Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

    “Napolyon kirazı diyorsunuz, kiraz mı erik mi yediğinizin farkında değilsiniz. Bizim Anadolu kendi tadı, kirazının kokusunu, yediğiniz ortamda yemeyenler dahi hissedebilir. Bir Amasya elmamız var. Ülkemizin, armudu, elması gibi meyve türlerinin yok olduğunu görmekteyiz. Bunun için önemli çalışma yaptık. İBB Ağaç A.Ş. bunun önderliğini yaptı ve kalemler topladık Anadolu’dan, bu türleri tekrar yaşatıp hazırlayıp, tekrar bölgelerine vermek üzere. Yani bu toprakların değerleri. Dünyada yeni trend, dünyanın neresinde ne varsa onu kapıp götürmeye çalışıyorlar. İsrail’in Ayder yaylasındaki bitki örtüsünden taşıdıklarıyla, aynı rakımdaki bir yerde böyle bir yayla yaptığından bahsederler. Bu kadar zenginlikleri ve değerleri tohumları yok etmemek lazım. Besin değeri olan sebze ve meyveler genleriyle oynanmadığı taktirde metobolizma için en büyük şifa. Hibrit denilen genleriyle oynanmış olan ürünleri tarlanızda ve bahçenizde yetiştirdiğiniz zaman, oraya gelen arılar ve diğer böcekler başka yere taşımaktadır ve çevreye kirletmekte. Kur’an Kerim’de de temiz ve helal yiyecekler tavsiye edilir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir