• Bakan Koca tarih verdi! 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bölge Değerlendirme Toplantısı için geldiği kentte Edirne Valisi Ekrem Canalp’i ziyaret ettikten sonra gazetecilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve aşıları hakkındaki  sorularını yanıtladı. Daha önce aşı tedarikinde önümüzdeki iki ay sıkıntı yaşanacağını dile getiren Koca, “Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir programı yürüteceğiz” dedi.

    Sinovac aşısının tedarikinde olumlu gelişmeler yaşandığını yakında sevkiyatın planlanan şekilde gerçekleşeceğini duyuran Koca, BioNTech aşısının Haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz şeklinde teslim edileceğini söyledi ve toplamda aşının 90 milyon olacağını belirtti.

    Rus aşısı Sputnik V için de bilgilendirmede bulunan Koca, aşının 6 ay içinde 50 milyon doz geleceğini ifade ederek sevkiyatın bu ay başlamasının beklendiğini duyurdu.

    Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

    Kısıtlamalar ile birlikte vaka sayılarında önemli bir düşüş başlamıştı. Vaka sayısındaki düşüş hızının daha da artacağı öne görülmektedir. Kısıtlamalara uyum başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz.

    Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Özetle test sayılarının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur. 14 aydır koronavirüs salgınını kontrol etmek adına büyük bir mücadele veriyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yeni bir pik dönemi yaşadık. İlk etapta alınan kısıtlama tedbirlerinin sağladığı kısmi düşüşü tam kapanma ile etkili hale getirmeyi amaçlıyoruz. Düşüş hızını arttırmak amacıyla tam kapanma bir zaruret haline geldi. Vatandaşlarımızın bu fedakarlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız.

    ‘4 İLDE VAKA SAYISI YARI YARIYA AZALDI’

    Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Sevindirici haber bu 4 ilimizde vaka sayıları neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Edirne’de filyasyon ekip sayımız 98, vaka sayısında yüzde 50 düşüş yaşandı.

    Edirne’de yatak doluluk yüzde 52, yoğun bakım yüzde 66. Edirne, vatandaşlarımızın teveccühü ile aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. 65 yaş ve üstü yüzde 88 aşılandı.

    Tekirdağ’da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 50. Yatak doluluk oranı yüzde 60, yoğun bakım yüzde 74. Tekirdağ’da 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 85. Çanakkale’de vaka düşüş oranımız yüzde 50. Yatak doluluk oranı yüzde 42. Yoğun bakım yataklarımız yüzde 69. Trakya bölgesinde 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranının en yüksek olduğu il Çanakkale. Kırklareli’nde vaka düşüş oranımız yüzde 35, yatak doluluk oranımız yüzde 33. Yoğun bakım yüzde 58. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 86.

    ‘UZUNKÖPRÜ’DEKİ HASTANE 2023’TE TAMAMLANACAK’

    Edirne ilimizde sağlık altyapımız gayet güçlü. Uzunköprü’de devam eden 200 yataklı ilçe devlet hastanemizi 2023’ün ilk aylarında tamamlayacağız. Tekirdağ’da şehir hastanemizi geçen yılın sonlarına doğru hemşerilerimizin istifadesine sunduk. Ergene Devlet Hastanemizin ihalesini yaptık. 100 yataklı Kapaklı Devlet Hastanemiz organize sanayi bölge müdürlüğümüz tarafından hayırsever sanayicilerimiz tarafından inşa edilmeye başlandı.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir