• Bakan Koca tarih verdi: Normal hayata ne zaman dönüyoruz?

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından sorularını cevapladı. Maske zorunluluğu hakkında konuşan Koca, maskenin bırakılması için toplumsal bağışıklığın sağlanması gerektiğini belirtti.

    Toplumun en az yüzde 60’ı aşılandığında toplumsal bağışıklığın oluşacağını bildiklerini ifade eden Koca, “Yaygın aşılama yapmadıkça maske takılmamasını önermeyeceğiz. Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluluğu söz konusu olmayabilir” ifadelerini kullandı.

    “DİĞER AŞILARLA İLGİLİ EMİN DEĞİLİZ”

    Erken dönemde bütün aşıların bulaşıcılığı önlediğinden emin olmadıklarına dikkati çeken Koca, şunları söyledi:

    “BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, BioNTech aşısı için yüzde 90 üzerinde bulaşıcılığı önlediğini söylemişti ama diğer aşılarla ilgili emin değiliz. Yüzde 60-70 aşılama bitmedikçe kişisel tedbirlerin maskeyle devre dışı kalmasını önermiyoruz. Bu eylül sonrası devreye girer. Aşılamayı sağlayarak bu dönemde okulların, üniversiteler dahil olmak üzere normal hayata dönecek şekilde açılmasını hedefliyoruz.

    MASKE İÇİN ‘MESAFE’ ŞARTI

    Birçok kişi de maske takmaya devam edecek. Bu durum, tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak. Toplumsal bağışıklığın olduğu dönemde maskeyi daha çok enfeksiyonu olanların takması gerektiğini önemsiyoruz. Şimdi 2 metre mesafeyi koruyabilmeniz halinde maske takmanız gerekmez. Bunun nasıl bulaştığını biliyoruz. Herkesin bu çerçevede kişisel tedbirini alması gerekir.”

    “HAZİRAN SONU 20 YAŞA KADAR İNERİZ”

    Koca, sözleşmelere göre aşılar geldiği takdirde erken dönemde normal hayata dönülebileceğini söyledi.

    Koca, şunları kaydetti: “Uğur Hoca ile görüşmemizde 12 milyon ihracat izni aldığını söyledi. ‘Bu haftadan itibaren gelecek hafta sonuna kadar bu 12 milyon aşıyı peyderpey gönderiyoruz’ dediler. Uğur Hoca’nın söylediği şekilde eğer 30 milyon aşı gelir, takvim işlerse Haziran sonu 20 yaşa kadar ineriz.”

    “EYLÜL’DE YERLİ AŞIYI SUNACAĞIZ”

    Aşılama oranları ile ilgili de konuşan Koca “Oran giderek yükseliyor. Dünyadan farklı olarak 2 hatta 3 aşı ile tercih hakkı vererek konforlu bir aşı dönemi hazırladık. Almanya veya Fransa’da 3 tane aşıyı tercih etme durumunuz yok. Eylül’de yerli aşı devreye girdiğinde biz zaten herkesi aşılamış olacağız. O dönemde yerli aşı daha çok hatırlatıcı doz olarak devreye girecek. Vatandaşımızın bir kısmı yerli aşıyı bekliyor. Yerli aşıyı tercih edenlere normal aşı olarak yerli aşıyı sunacağız. Eylül için bunu planlıyoruz” dedi.

    Koca, BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’in ile aşı kampanyasına destek için Haziran ayında Türkiye’ye gelebileceğini, gelecek hafta bu konunun netleşeceğini söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir