• Bakanlardan Corona açıklaması

    Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı 13.30'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katılımıyla başladı. 16.30 sularında bitmesi planlanan toplantı 17.15'te bitti ve bakanlar kameralar karşısına geçti. Okulların Corona virüsü nedeniyle tatil edilip edilmeyeceği konusuyla ilgili konuyan Koca, "Burada salgının seyri de okulların tatil edilmesini belirler" ifadesini kullandı.

  • Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu toplantısı saat 13.30’da başladı. Kurul, dün Bakan Koca’nın Türkiye’de ilk corona virüsü vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından bugün ilk kez toplandı.

    ÜÇ BAKAN KATILDI

    Toplamda 26 kişiden oluşan bilim kurulunda bakanlık bürokratlarının yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler de yer aldı.

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

    FAHRETTİN KOCA: SORUN KÜRESEL, MÜCADELEMİZ ULUSALDIR

    Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

    * Hayatın insan dışında kalan maddi tarafları anında ikinci plana konmuştur. Süreç içine sizlerle bu şekilde başka buluşmalarımızın olması kuvvetle muhtemeldir.

    *Toplumun diğer bireylerine kıyasla sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Yanlış, maksatlı, kötü niyetli enformasyon bu tip olaylarda en aktif bulaşıcıdır. Sorun küreseldir, mücadelemiz ulusaldır. Burada güçlü aktörün medya olacağını söylemek istiyorum.

    * Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum daha da üst düzeye çıkacaktır. Bunu bekliyorduk, tanı ve izolasyonu hemen yaptık. Fakat salgının Avrupa’daki durumu bizi bu tabloyla karşı karşıya bırakmakla yetinmeyecektir.

    * Bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri. İlişkileri tümden kesmek imkan dahilinde değil. Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız, bilim kurulu toplantılarımızda bizlerle birliktelerdi. Konunun yurt dışı tarafı bilim insanları tarafından her alana hakim olması bakımından tartıştılar ve kararlar aldılar.

    * Ticaret bakanlığımız bu süreçte, maske ve bunun gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve sağlık bakanlığı ve ticaret bakanlığının tabi olması kararı alınmıştı.

    * Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticimizin piyasada vatandaşımızın alabilir doygunluğa ulaşmadan temin edilmesini izin verilmeyeceğini hatırlatmak istiyorum.

    * Turizm Bakanlığımız da kültür ve sanat organizasyonlarıyla ilgili bir yaklaşımı oldu. Sezon açılışı yapmamış otellerin durumuyla ilgili konuşuldu.

    * Dün bir pozitif vakayla karşılaştık, bir veya birkaç vaka salgın değildir. Bu durum virüsün sadece ülkemiz sınırlarının içine girdiğini gösterir. Şimdi yapmamız gereken tedbirler doğrultusunda hayatımızı bir düzene sokmaktır. Ulusal bir mücadele vereceğiz.

    * Ben dün de ifade etmiştim, daha detaylı bilgi verebilirdim. Daha detaylı bilgiler aktarabilirdim ama şu süreçte vatandaşımıza en doğru bilgiyi vermekle sorumluyuz. Kişisel mahremiyeti gözetmek zorundayız. Aileyle, temaslı kişilere karşı tedbirlerin alındığını söylemek istiyorum.

    * Karantina dediğiniz biliyorsunuz bir odaya alınır, çıkmamak üzere alınması gereken tedbirler alınır.

    * Bir hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini iyi bildiğimizi biliyorum. Detay bilgilerin ve kişisel mahremiyet noktasında verilmemesi gerektiğini söylüyorum. Bu mahremiyet boyutuyla olmamış olsa niye kişisel bilgileri vermeyeyim.

    * Ben diyorum ki, yurt dışı temaslı ve genel durumu iyi. Temaslı kişilerin karantinası dahil olmak üzere tedbirler alınıyor. Daha öte bilgilerin doğru olmadığı kanaatindeyim.

    * Corona virüsü salgınının seyri de okulların tatil edilmesini belirler

    * Gelen hastaya yaklaşım da hazırlanan rehber doğrultusunda bütün ülkede standart durumda.

    * Cumhurbaşkanı başkanlığında yarın Corona virüsüyle ilgili bir toplantı olacak.

    RUHSAR PEKCAN: AŞIRI FİYAT ARTIŞLARI OLDU

    Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuya ilişkin şöyle konuştu:

    * Bizde işin başından beri bakanlarımızla ve bilim kurulunun aldığı kararlarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerekli tüm önlemleri alarak ticaretin sağlanması, akışının sağlanması üzerinde başarılı çalışmalar yürütüyoruz.

    * Ticaret Bakanlığı olarak maskede, tıbbi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışları oldu, ihracatında da artışlar oldu. Bizim amacımız ihracatı engellemek değil.

    * Önceliğimiz halkın sağlığı ve makul bir fiyat üzerinden alışverişlerini yapması. Halkın istediği, normal piyasa fiyatlarına ulaşılabilir olması bakanlıklar olarak düşündüğümüz. Fırsatçılara biz bakanlık olarak göz açtırmayacağız.

    * Fuarlar önemli, özellikle yurt dışındaki fuarlar. Bu fuarları erteleme kararı aldık. Onun da duyurusunu, resmi duyurusunu yapacağız.

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Corona virüsünün turizme etkileri hakkında şöyle konuştu:

    – Mart sonu sezon başlangıcı oluyor. Biz bunu otelcilerle görüştük, sezon başlangıcı Mart sonu değil Nisan sonu olması gerektiğini öneriyoruz. Önemli olan sayıyı yakalamak değil, virüs riskinin azalmasını sağlayarak turizmin devam etmesini sağlamak.

    * Aynı bölgede 3 ya da 4 oteli olanlar sadece bir tanesini açacak.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir