22 Kasım 2024
  • Başakşehir’de dört dörtlük geri dönüşüm tesisi

    Başakşehir’de dört dörtlük geri dönüşüm tesisi

    Sıfır atık ve geri dönüşüm alanındaki çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olan Başakşehir Belediyesi, ilçeye yeni bir tesis daha kazandırmak için çalışmalara tüm hızıyla devam ediyor. Başakşehir Mahallesi’nde yer alan geri dönüşüm tesisinin ardından bir tesis de Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi’ne inşa edilmeye başlandı. Temel atma işlemi tamamlanan geri dönüşüm tesisinde, “her atık çöp değildir anlayışı” ile plastik, pet, kâğıt, metal, cam, karton, naylon ambalaj atıkları yeniden işlenebilecek.

    “Komşularımızla birlikte çalıştık”

    Çocuklara daha güzel bir Başakşehir bırakmak için yola çıktıklarını ifade eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “İlk geri dönüşüm tesisimizi Başakşehir Mahallemizde açtık. Kendimize hedefler belirledik ve emin adımlarla ilerledik. Başakşehirli komşularımızla el ele, omuz omuza verdik. Hedeflerimize ulaşmak için her bir konuta geri dönüşüm kutuları, poşetleri ve askıları temin ettik.” dedi.

    Saatte 5 ton atık dönüşecek

    Ayrıştırma tesisinin 4 bin metrekare alan üzerine inşa edileceğini belirten Başkan Kartoğlu, “Tesisimizin bin 250 metrekaresi kapalı alan olacak. Tamamlandığında plastik, pet, kâğıt, metal, cam, karton, naylon ambalaj ürünlerini yeniden işleyeceğiz. Ayrıştırma tesisimizin bant uzunluğu 42 metre olacak ve saatte 5 ton geri dönüşüm ürünü geri dönüşüme kazandırılacak. Tesis girişinde 50 tonluk kantarımız yer alacak. Böylece giren ve çıkan araçlar dijital olarak tartılarak, ürün tonajı takip edilecek. Bölgede toplanan geri dönüşüm ürünleri sayesinde geri dönüşümün transfer süresini ve maliyetini de azaltmış olacağız.” şeklinde konuştu.

    İstanbul’da “sıfır atık belgesi” alan ilk belediye

    “Sıfır Atık Güzel Gelecek” projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kartoğlu, “İstanbul ortalamasında 1,22 kilogram olan kişi başı çöp miktarının yapılan son çalışmalarla birlikte Başakşehir’de 0,77 kilograma kadar düşürdük. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un takdimiyle İstanbul’da ‘sıfır atık belgesi’ alan ilk belediye olmanın gururunu yaşadık. Geri dönüşümü teknolojiyle harmanladık. Geliştirdiğimiz Atık Nakit uygulaması ile birlikte site ve konutlardan toplanan geri dönüşüm atıkları puana dönüştürdük. Biriken puanlarla komşularımızın site ihtiyaçlarını karşıladık.” değerlendirmesinde bulundu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir