• EMANET BAYRAM ÖNCESİ UYARDI

    Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; her yıl olduğu gibi bu yılda yaklaşan Kurban Bayramı ile...

  • Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; her yıl olduğu gibi bu yılda yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

    Emanet; Al­la­hu Teâlâ’ya iba­det et­mek ve yak­laş­mak ni­ye­tiy­le kurbanlarımızı kesmeye sayılı günler kaldı. Birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en samimi şekilde hissedeceğimiz, Yüce Allah’ın izniyle de ; Ulusumuzun birlik ve beraberliğinin daha da pekişeceği , mazlumların kurtuluşa erip, insanlığın huzur, barış ve hidayete ermesine vesile olacağı mübarek  Kurban Bayramın da dikkat edilmesi gereken bazı hususları ana başlıklar altında toplamak gerekirse tüketicilere önerim ;

    Kurban Bayramı münasebetiyle Bankalar , tüketicileri cezp edecek sloganlarla  ; Kurbanlık masrafı , bayram alış verişi,bayram tatilinin  gün olması ve  tatil beldelerine gitmeği planlayanlara  ulaşım ve otel masrafları vs. gibi kampanyalarla  bu dönemde artacak nakit ihtiyacını karşılamak için atağa geçtiler.

    Günlük 6 TL taksit ve 3 ay erteleme gibi çeşitli seçenekler cazip gibi duruyor ancak faiz oranlarının yılın diğer günlerindeki oranlardan farkı yok.Bunlar vatandaşı gerekli gereksiz tüketime yönlendirmek için hazırlamış stratejiler.Bir hafta on günlük  tatil keyfi sürmek elbette güzel ancak alınan krediler bütçenin üstünde ise bayram ertesi borç sarmalı,icra ,haciz tehdidi gibi risklere girilmemesi gerekir..Ayrıca son zamanlarda bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısında oldukça artış gözlendiği için bütçe ile doğru orantıda borçlanmak gerekir.

    KREDİ KARTLARI  CAZiP Mİ…?

    Ödemelerinizi zamanında ve asgari tutarı değil borç miktarını yatıyorsanız cazip. Diğer şıkta Bankaların uygulamış olduğu faiz oranları malum. Nakit ihtiyaçlarımızı karşılayan bu sihirli kartlar gelir durumumuzun aksine  kullanıldığında gecikmeye  düşüyor akabinde nakit çekime ve alışverişe kapatılan kartların borçlarının ödenmesi için tüketiciler yine bankalar tarafından  nakit bireysel kredi kullanımına yönlendirilip yeni bir borç sayfası açılıyor.Ne yazık ki bir çok insan bu kredi borçlarının da ödeyemiyor.Bu hem ülke ekonomisi hem de milletimiz adına tehlike unsurudur. En iyisi mi “Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak.”

    Öte yandan bazen , kredi kartı kullanırken sanki kredi kartı bizim değil de başkasınınmış gibi harcamalar yapıp nasıl olsa kredi kartı ile ödüyorum diyerek israf derecisinde  harcamalar da bulunuyoruz.Kredi kartı kimi zaman prestij kimi zaman ihtiyaca karşılık veren bir araç. İhtiyacının üstünde parası yada geliri olanlara lafım yok ama  bu kartları bilinçli kullanmayanlar için de çok büyük külfet.Bunun altını çizmek istiyorum.

    KURBAN KESİMİ

    Hayvanlar ehil kişiler tarafından çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için tedbirleri alınıp vatandaşlara Belediyelerce sunulmuş Kurban kesim yerlerinde kesilmeli. Kulak küpesi, pasaportu veya veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvanların satın alınmaması gereklidir. Dini vecibelere uygun bir şekilde kesim işlemi yapılması gerektiği gibi küçük çocukların psikolojik açıdan etkilenmemesi için kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini  düşünüyorum.

    Ayrıca et sindirimi zor bir besindir.Henüz kesilmiş  hayvanın etindeki sertlik ,hem pişimi  hem de sindirimi açısından zor olduğu için etlerin dinlendikten sonra tüketilmesini tavsiye ederim.

    KURBAN BAĞIŞLARINIZ DA  KURUMSAL HAYIR KURULUŞLARINI TERCİH EDİNİZ…!

    Emanet ; “Bazı Vakıf ve derneklerin adı altında kapı kapı dolaşarak, sahte makbuz ve kimliklerle bağış toplayan kişilerin sayıları arttı.Duygu sömürülerine pirim vermeyiniz. Unutmayın ki Hayır Kurum ve Kuruluşları Bağış toplamaktan ziyade Bağış kabul eder. Bu yüzden özellikle vekaletle kurban kesecek vatandaşlarımızın Kurban’larını  güvendiği, dini vecibelere uygun şekilde kesimi yapılan ve bu görevi  hakkıyla yerine getirecek, başta Türk Kızılay’ ı ,Diyanet Vakfı ,Mehmetçik Vakfı vs. gibi olmak üzere  Kurumsal Hayır Kuruluşlarına bağışlamaları “ gerektiğini ifade etti.

    BAYRAM TADINDA BAYRAM OLSUN…!

    Kesilen ve dağıtılan kurbanlarla komşuluk,akrabalık ilişkilerinin geliştiği, fakir ve kimsesizlerin gözetildiği, bayramlaşma ve kutlamalarla birlik ve beraberliğin güçlendiği, ziyaretlerle hasta ve yaşlıların gönüllerinin alındığı, büyüklerimizin ellerinin öpüldüğü dini bayramlarımızdan  biridir Kurban Bayramı.Ancak üzülerek yazıyorum , sözüm meclisten dışarı : Bayram kutlamalarının yerini tatil seyahatlerinin aldığı,yüz yüze sıcak temasların azaldığı,sözle, göz göze,el ele değil toplu kutlama  mesajları atılarak yaşanmaya başlandı Bayramlar…! Bayram tadında bayram olsun. İş işten geçmeden, sevdiklerimiz yaşarken ; gelin bu bayramı olması gerektiği gibi yaşayalım yeniden…   diyen Emanet sözlerine ;

    Bu vesile ile; ”Aziz Milletimizin Mübarek Kurban Bayramını Kutlar, bu güzel bayram coşkusunun ülkemize, milletimize, İslam alemine, tüm insanlığa hayırlar getirmesini ,kaza ve belaların defini  ve yaşadığımız tüm sorunları alıp götürmesini en kalbi duygularımla temenni eder sevgi ,selam ve saygılarımı sunarım…! diyerek son verdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir