• DERSHANE ÜCRETLERİNİ GERİ ALABİLİRSİNİZ

    Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi EMANET yaptığı basın açıklamasında öğrenci velilerinin kurstan vazgeçmeleri halinde ödemiş oldukları ücretlerin geri alınabileceğini ifade etti.

  • Emanet ;Erken kayıt avantajların  dan faydalanmak isteyen binlerce veli, çocuklarını 2017/2018 yılı öğretim dönemi için  Özel Eğitim Kurumlarına kayıt Erken kayıt ettirdiler. Teog’ un iptalinden önce yapılan kayıtlar bu gün kurstan vazgeçen aileler ve dershaneler arasında ihtilaflara yol açmıştır. Sistemin iptal edilmesi ile  kesin olmamakla birlikte gelen açıklamalar doğrultusunda liselere geçiş için başarı kriterleri ,her yılın yıl sonu ortalaması göz önünde bulundurulacağından derneğimize gelerek sözleşmelerini fesih etmek isteyen aileler olduğu gibi  “Sözleşme yaptık, para iade edemeyiz” diyen özel eğitim kurumları var.

    DERSHANE ÜCRETLERİNİ GERİ ALABİLİRSİNİZ.

    Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 56.maddesi gereği ‘Ücretlerin İadesi’ başlıklı maddesine göre ;

    Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. b) Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. c) Öğretime başladıktan sonra ayrılan öğrenci veya kursiyerlerden alınacak ücret kurumun öğrenim ücretinden fazla olamaz.

    Yani özetlemek gerekirse ; Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ‘Ücretlerin İadesi’ başlıklı maddesine göre” öğrencinin sadece devam ettiği ders sürelerinin ücretleri ödenip kalan bedel geri alınabilir.” diyen Emanet;

    Haklarını aramak isteyen vatandaşlarımızın ;2,400 TL nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetine yada derneğimize,2,400 TL ila 3,610 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetine ,üstü içinde Tüketici Mahkemelerine başvurmaları gerektiğini ifade etti.

    DERSHANELER ÜCRETLERİ İADE ETMEK İSTEMİYOR.

    Derneğimize başvuran veliler olduğu gibi ücretleri iade etmek istemeyen Özel Eğitim Kurumları da konu ile alakalı tarafımıza görüş bildiriyor.Ancak onlara da şunu ifade ediyoruz.Teog sisteminin kalkmasından veli sorumlu değildir.Neticede burada Borçlar Hukuku dahilinde ifanın imkansızlığı söz konusudur.Ortada girilecek sınav kalmamıştır. Haliyle olmayan sınavın kursu anlamsızdır.Dolayısıyla çocuğunu kursa göndermekten vazgeçen veli için bu “Mücbir” sebeptir.Gidilen gün sayısı kesilerek kalanının iade edilebileceği de Milli Eğitim Bakanlığının Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde açıkça beyan edilmiştir.

    İKİ TARAFTA MAĞDUR OLDU.

    Dernek Başkanı Sevgi Emanet ; Teog sınav sisteminin kaldırılması yerinde ve doğru bir karardır. Ancak zamanlamanın yanlış olmasından dolayı velide dershane de  mağdur olmuştur. İptal edildiğinin açıklaması yapıldığında on binlerce öğrenci özel eğitim kurumlarına çoktan kayıt yaptırmıştı.Eğitim Kurumları tarafından baktığımız dada  iş veren ve ona bağlı çalışan bir çok öğretmen de ;velilerin çocuklarını dershaneye yollamaktan vazgeçtiği için mağdur olmuştur.Sonuçta onlarda ekmek parası kazanmak için ordalar.Bu işi layığıyla yapan Özel Eğitim Kurumlarının da hakkını yememek gerektiğini atını çizerim’ diyerek açıklamasına son verdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir