26 Temmuz 2024
  • Ekrem İmamoğlu: Metro yapımında tarihi rekora imza attık

  • İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “10 x 10 = 100 Büyük Proje” toplantılarının beşincisini “Ulaşılabilir İstanbul için tam yol ileri” başlığıyla gerçekleştirdi. Şişli’de özel bir otelde düzenlenen sunum; CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, CHP milletvekilleri Enis Berberoğlu, Yüksel Mansur Kılınç, Fethi Açıkel, Yunus Emre, Engin Altay, CHP Parti Meclisi üyeleri Mahir Yüksel ve Berker Esen’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

    “SİZLERİ ‘İSTANBUL MUHAFIZI’ OLARAK SELAMLIYORUM”

    Ulaşımın, İstanbul’un tarihinde her dönem sorun olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Dönem dönem öyle önemli kişilikler, öyle önemli ağızlar şu dili kullanmıştır: ‘İstanbul’a pasaport koymak lazım. Artık bu şehir kaldırmıyor’ derken aynı kişilikler, şimdi şehre 3-3,5 buçuk milyon daha insan yükü getirecek Kanal İstanbul diye, İstanbul açısından trajedi haline gelen bir projeyi dayatma çabası içerisinde. Böyle bir dünyayla karşı karşıyayız. Ama şükürler olsun, 2019’dan bu yana, iddiayla ifade ediyorum; aklı, bilimi, tekniği, sektör deneyimlerinin, aynı zamanda kurumsal deneyimleri, aynı zamanda sektör bileşenlerinin, minibüsçüsü, otobüsçüsü, taksicisi hiç kimseyi, hiçbir sınıflandırma yapmadan masaya davet edip, masada birlikte tartışıp, çözüm arayan ve o iş birliği içerisinde, sadece en üst seviyede moderatörlük görevini yürüten bir belediye başkanı, bir belediyecilik ve bir belediye yönetimi mevcut. Bu aynı zamanda bu dönemin ‘İstanbul’un muhafızı’ kimliği üzerinden de şehrin görebileceği zararlara karşı son derece üstün, son derece kararlı bir savunma mekanizmasının da sahibidir. Ben sizi bugün, İBB Başkanı ama aynı zamanda CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ama aynı zamanda güçlü İstanbul İttifakı’nın verdiği görevle, ‘İstanbul muhafızı’ olarak selamlıyorum” dedi.

    “İLK İŞİMİZ, DURAN METRO İNŞAATLARINI BAŞLATMAK OLDU”

    “Biz her işimizi planlı yaparız, şeffaf yaparız, katılımcı yaparız” diyen İmamoğlu, görev süreleri boyunca ulaşımla ilgili yaptıkları hizmetleri şöyle sıraladı:

    “Bizde, ‘ben yaptım oldu’ yok. Bilim var, liyakat var, uzmanlık var, demokrasi var. İstanbul için, Türkiye’nin ilk ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nı, ilk ‘Yaya Master Planı’nı, ‘Otopark Master Planı’nı katılımcı bir yaklaşımla tamamladık. Toplu taşıma ve yaya öncelikli, alternatif ulaşım modlarında hizmet veren çevreci, sürdürülebilir bir İstanbul ulaşımına her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. İBB başkanlarının en zorlu sınavı, metro sınavıdır. Metro sınavından geçemeyen belediye başkanı, diğer bütün derslerden geçse bile, sınıfta kalır. Çünkü metro, raylı sistemler, İstanbul’un ulaşım sorunlarının en temel, en acil çözümüdür. Eğer yeterince verimli ve hızlı bir biçimde metro yapamıyorsanız, İstanbul’u yönetirken çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz demektir. İşte bu nedenle, göreve geldiğimizde ilk işimiz, duran metro inşaatlarını başlatmak oldu.”

    “BU, 5 YILLIK SÜREÇTE EKREM İMAMOĞLU’NUN METRO KARNESİDİR”

    “2019 yılı Haziran ayında 233 kilometre olan raylı sistem hattını; İBB Meclisi’nde ve bakanlıkta birkaç ayda sonuçlanacak izin süreçlerinin, ortalama 1 yıl ve daha uzun süreler bekletilmesine, pandemi sürecine ve ağır ekonomik koşullara rağmen, bugüne kadar açtığımız hatlar ile birlikte 367 kilometreye çıkardık. 5 yıldan kısa bir sürede, 65 kilometre raylı sistem hattı ve tüm İstanbulluların erişebileceği tam 62 istasyonla, tarihi bir rekora imza atmış olacağız ki, bu da yıllık ortalama 13,7 kilometre ediyor. Bu, 5 yıllık süreçte Ekrem İmamoğlu’nun metro karnesidir. Bu da yerel yönetim tarihinde bir rekordur. Son 25 yıla bakın, hangi belediye başkanları yıllık ortalama ne yapmış diye; herkesin karnesini orada görebilirsiniz. O karneye göre milletimiz notunu vermekte serbesttir. Bu rekorumuzun 6. hattı olan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının 1. etabını 16 Mart Cumartesi günü Sancaktepe’de hizmete açıyoruz. Açılışımıza tüm halkımızı bekliyoruz.”

    “EN AZ OY ALDIĞIMIZ YERLERE HİZMET YAPIYORUZ”

    “Birkaç spot vereyim. Bir; ‘bize oy verin, hizmet getirelim’in tam tersi bir durum. İstanbul’da en az oy aldığımız Sultanbeyli’ye uzanan metro hattını yapıyoruz. En az oy aldığımız, siyasi olarak… İki; yüzde 4 seviyesinde, ki bunun anlamı sadece şantiye kurulmuş bir noktada, gelir gelmez ilk kaynak bulup start verdiğimiz metroların başındadır. Üç; bir başka husus, pandemiye rağmen, Türkiye’nin en zor ekonomik koşullarına rağmen, Türkiye’nin borçlanmada en sıkışık dönemine rağmen, izinlerimizin ortalama mecliste veya hükümetin masalarında bir 1-1,5 yıl bekletilmesine rağmen, kimi zaman öz sermayeden, kimi zaman kaynak bularak, zorlayarak, süreci yöneterek başardığımız işlerden biridir. Onun için çok gurur duyuyorum. Bütün bu işe emek veren yüklenici firmasından, diğer çalışanlarına, bizim çalışanlarımızdan, yer altındaki emekçilere, yürekten teşekkür ediyorum. Hem Çekmeköy’e hem Sancaktepe’ye hem de inşallah önümüzdeki yıl bir yıl geçmeden Sultanbeyli’ye ulaşacak olan ucuyla beraber Sultanbeyli’ye hayırlı uğurlu olsun.”

    YENİ DÖNEMDE YAPILACAKLARI SIRALADI

    1. HIZRAY VE YENİ METRO HATLARI

    “İstanbul yeni dönemde açtığımız ve önümüzdeki dönemde tamamlayacağımız metrolarla, karayolları ağırlıklı bir sistemden, raylı sistemler ağırlıklı sürdürülebilir bir ulaşım sistemine geçiş yapmış olacak. Dünyada örneği sayılı, Türkiye’de ise ilk olacak HIZRAY ekspres metro sistemini İstanbul için tasarladık. Saatte 140 kilometre hız yapacak, 75 kilometre uzunluğunda, tamamı yeraltında olmak üzere, her istasyonunda en az bir raylı sistem hattı ile entegre 13 istasyonu ile HIZRAY, 12 ilçeden geçecek ve İstanbul’u bir ucundan diğer ucuna birleştirecek, günde 1,5 milyon yolcu taşıyacak. HIZRAY ile Beylikdüzü-Sabiha Gökçen Havalimanı arasını, yaklaşık 55 dakikadan daha kısa bir sürede aşmak mümkün olacak. Bir mega projeden daha ötesi, mevcut ve devam eden metro hatlarını birbirine bağlayan HIZRAY, İstanbul’un 3 havalimanını birbirine bağlayan ve hızlandıran bir sistemin omurgası haline gelecek. HIZRAY’ın tasarımları ve fizibilitesi tamamlandı, bakanlığa başvurusu yapıldı. Dolayısıyla gerekli onaylar alındığı zaman, başlamasına engel, hiçbir teknik ve finansal durum yok. Hem ulusal hem uluslararası düzeyde, çok ciddi ilgi gören bir projedir.”

    2. İSTANBUL’A 7 YENİ KENT MERKEZİ

    “HIZRAY, İstanbul’u ve birçok raylı sistem hattı ile bağlayarak, hızlandıran bir sistem olmasının yanı sıra, İstanbul’un kuzey ormanlarının daha da betonlaşmasının önüne geçecek. Kentin kuzeye büyüme baskısını kontrol altına alacak. Kentteki dengesiz büyümeyi orta ve uzun vadede daha dengeli hale getirecek. Bu kapsamda; HIZRAY ve diğer metro hatlarımızın kesiştiği bir toplu taşıma odak noktası niteliğindeki 7 noktada, İstanbul’a yeni 7 kent merkezi kazandıracağız. 7 yeni kent merkezimiz doğudan başlayarak batıya doğru Kurtköy, Sancaktepe, Erenköy, Ümraniye, Kağıthane, Bağcılar-Kirazlı ve Esenyurt-Beylikdüzü bölgelerinde olacak. 7 yeni kent merkezimizde aynı zamanda konut, ofis, ticaret gibi karma kullanımların yanı sıra, kentimizin ve vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu kültür-sanat, spor alanları ile meydanlar ve yeşil alanlar yer alacak. Bu merkezler ile İstanbul, tek merkezli yapıdan çok merkezli bir kentsel yapıya ulaşacak. Kent merkezlerinin yeniden organizasyonuyla, tek merkeze ve tek merkezden çepere doğru oluşan yoğunluk dağıtılmış, trafik yükü azalmış olacak.”

    3. YENİ NESİL YAYA VE BİSİKLET ULAŞIMI

    “D-100 güzergahı boyunca uzanan metrobüs hattımızın; Zincirlikuyu, Altunizade, Uzunçayır gibi metro istasyonlarıyla kesiştikleri yoğun noktalarda, yeni nesil yaya erişimi projemiz BULUT’u hayata geçireceğiz. Yaya öncelikli, engelli erişimine uygun bu projelerimizle artık toplu taşımaya erişim daha konforlu olacak. Yine bu hat üzerinde Yenibosna ve Merter gibi yoğun duraklarımızda transfer merkezi projelerimizi hayata geçireceğiz. Kurbağalıdere yaşam vadimizi takip ederek, Dudullu’ya kadar yaklaşık 15 kilometre mesafede kent içi ulaşıma yönelik ‘Bisiklet Otobanı’ projemizi hayata geçireceğiz. Bisiklet kullanımını teşvik edeceğimiz bu projenin giriş-çıkış noktalarında, kapalı ve açık bisiklet otoparkları ve bisiklet kiralama imkanları sunacağız. Metrobüs hattımızı Büyükçekmece-Mimar Sinan’a kadar uzatacağız. Hattın Silivri’yle bağlantısını, İETT’nin uygun büyüklükte ve sefer sıklığı yüksek araçlarıyla entegre bir şekilde sağlayacağız. Ancak metrobüse yapacağımız en büyük iyilik, kuşkusuz İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP metro hattı ile ekpsres metro HIZRAY’ın hayata geçmesiyle, metrobüs üzerindeki yoğunluğu düşürmek ve yolculuğu daha konforlu hale getirmek olacak.”

    4. KARAYOLU ULAŞIMINDA YENİ EKSPRES HATLAR VE KAVŞAK DÜZENLEMELERİ

    “Biliyorsunuz; Mahmutbey kavşağının yeniden düzenlenmesine yönelik bir projemiz vardı, Karayolları’nın yetkisinde kalıyor. Yine de ‘biz yapalım’ dedik, bakanlık, kendi yetkisinde olduğunu söyleyerek yapmadı. Seçim dönemi geldi, şimdi iktidarın adayı, bizim projemizi anlatıyor. Biz mutlu oluyoruz, ama burayı yapmaları için seçimi hiç beklemesinler, Ulaştırma Bakanlığı bir an evvel projeyi hayata geçirebilir. Yetki onlarda. Yine biliyorsunuz; ‘Kanal İstanbul’a temel atıyoruz’ diye başladıkları bir bağlantı yolu köprüsü vardı. Tamamen algı oluşturmaya yönelik o yol ne oldu biliyor musunuz? Unutuldu. Dünyanın da kredisi kullanıldı orası için. Biz, vatandaşa hizmet etmek için başkalarının keyfini bekleyecek değiliz. Başakşehir’in kuzeyine doğru, TEM otoyoluna paralel bir hat oluşturarak, Mahmutbey yoğunluğunu baypas etmiş olacağız. Bir başka yoğun bölgemizi rahatlatmak üzere, Dolmabahçe Levazım ve Baltalimanı Tüneli ile ikinci köprüye bağlayacak biçimde yeniden projelendirdik. Böylece Beşiktaş-Ortaköy trafiğine de rahat bir nefes aldırmış olacağız.”

    5. YENİ NESİL DENİZ ULAŞIMI

    “Raylı sistemler yatırımlarımız ve karayolu çözümlerimizle birlikte, deniz ulaşımında gerçekleştirdiğimiz atılımlara, bu dönemde devam edeceğiz. Tuzla, Pendik’ten ve yaz dönemlerinde, Avcılar’dan Adalar’a, yeni vapur seferleri koyacağız. Haliç boyunca, tramvay duraklarımızla entegre bir mekik hattımız ve kültür, sanat mekanlarını birbirine bağlayacağımız ‘HOP ON HOP OFF’ hattımız olacak. Ayrıca; gelecekte açılacak raylı sistemler ile entegre olacak şekilde, Ortaköy-Beylerbeyi-Çengelköy arasında ring hattı düzenleyeceğiz. Zeytinburnu-Maltepe ve Yenikapı-Harem arasında, daha hızlı olan ‘ferry-cat’ tekneler ile özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde, çay içerek yolculuğun keyfini çıkaracaksınız. Deniz taksilerimizin yanına, deniz dolmuşlarımızı da ekliyoruz. Haliç Tersanemizde inşa etmeye başladığımız, 28 kişi kapasiteli 7 deniz dolmuşumuzla hızlı, uygun fiyatlı ve konforlu bir ulaşım imkanı sağlayacağız.”

    6. ULAŞIM SEKTÖRÜNDE TAM ENTEGRASYON:

    “İstanbul’da taşınan her yolcudan biz sorumluyuz. Esnafımızın sorunlarını çözerek, sistemin eksiklerini kapatacağız. Yeni servis aracı plakası tahsis etmeyeceğiz. Çünkü toplu taşımayı arttırıyoruz, birilerine karşı iş yapmıyoruz. Arnavutköy ilçemizden başladık, yakında minibüs hatlarımızın tamamını toplu ulaşım sistemimize entegre edeceğiz. Vatandaşlarımız, İstanbulkart ile minibüse binerek tüm indirimlerden ve aktarma imkanından faydalanabilecek. İstanbul’a yakışan taksi sistemini, önümüzdeki dönem mutlaka uygulayacağız. Önümüzde kimse duramaz. Zaten perperişan. Milletin huzuruna çıkacak halleri de kalmadı. Yolcu memnuniyeti ve taksiye erişilebilirlik artacak. Esnaf ve şoförlerin gelir kaygısı ortadan kalkacak. Gayri yasal kiralama hizmetleri kayıt altına alınacak ve şoförlerin özlük hakları güvence altına alınacak.

    7. ULAŞIM İNDİRİMLERİ

    “Ülkemizdeki ekonomik koşullar, maalesef büyük kentlerde yaşamı giderek zorlaştıran bir hal aldı. Gençlerimizin iş bulma umudu azalıyor. Biz, bu dönem Bölgesel İstihdam Ofislerimizi açtık ve 180 bin vatandaşımızın iş bulmasına aracı olduk. Önümüzdeki dönemde, vatandaşlarımızın iş bulmasını kolaylaştırmak için bir başka kolaylığımız da ulaşımda olacak. Bölgesel İstihdam Ofislerimize iş başvurusunda bulunan vatandaşlarımıza, 3 ay süreyle, günde dört seferlik ücretsiz toplu ulaşım imkanı sağlayacağız. Abonman İstanbulkart kullanan vatandaşlarımızın kalan bakiyelerini, bir sonraki aya aktarma olanağı sunacağız. Tek asgari ücret ile geçinen hanelere, nakdi destekte bulunacağız. Bu kapsamda, hanedeki bir kişi için, yıl boyunca toplam 10.000 TL ulaşım desteği vereceğiz. Bunun yanı sıra, İstanbul’da eğitimine devam eden ve eğitim bursundan yararlanamayan 100.000 öğrenciye, her yıl ücretsiz ulaşım desteği sağlayacağız.”

    8. 2 YENİ OTOGAR

    “Otogar işletmek de yapmak da bizim işimiz. Yeri hazır, projesi hazır iki alanımızda, iki yeni otogarımızı halkımızın hizmetine sunacağız. Pendik-Kurtköy ve Habipler’de, raylı sistemlerle tam entegre, iki yeni otogarımızın inşaatına başlayıp, önümüzdeki dönemde tamamlayacağız. Bunda da engelleniyoruz. Buna da üç yıldır çalışıyoruz, yazılarımıza cevap bile verilemiyor. Milletin eli titriyor Ekrem’e cevap vermekte Ankara’da. Garip bir durum var yani. Anlamış değilim. Rahat olun ya. Siz milletin evladısınız. Milletin verdiği makamlarda, milletin verdiği koltuklarda oturuyorsunuz. Kimseye bağlı değilsiniz. Burada çalışan her bir arkadaşım, bir tanesi beni, ‘Başkanım şunu imzalayabilir miyim’ diye aradı mı? Aramaz. Kendi iradesi ona yeter, kendi aklı ona yeter. Her birisi kıymetli, her birisi milletin evladı, her birisini bu ülkenin okulları, güzel Cumhuriyetin, Atatürk Cumhuriyeti’nin evlatları onlar. Fikri hür, vicdanı hür insanlar onlar. Bir gün. Böyle bir şey olur mu?”

    9. OTOPARK SAYISINI 2 KATINA ÇIKARACAĞIZ

    “Mevcut otoparklarımızı, yenilikçi ve akıllı teknolojileri kullanarak, mekanik otoparklara dönüştüreceğiz. Doğal yapıya, parklarımıza zarar vermeden, caddelerimizden ve atıl alanlardan yararlanarak, yeraltı otoparkları yapacağız. Ayrıca Tarihi Yarımada’da trafik yoğunluğu ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla, Yenikapı’da pilot çalışmasına başladığımız, Park Et & Devam Et otoparkımız gibi, raylı sistemlerle entegre ilk etapta devreye alacağımız 5 yeni Park Et & Devam Et otoparkımızda, toplu taşımaya geçiş yapan vatandaşlarımıza indirim uygulayacağız.”

    10.ULAŞIMDA YENİLİKÇİ DÖNÜŞÜM

    “Otobüslerimizde başladığımız elektrikli araç dönüşümünü, hızla devam ettireceğiz. 2024-29 arasında, toplam 575 otobüsümüzü dönüştürmüş olacağız. Metrobüslerimizde de elektrikli sisteme geçiş için hazırlıklarımız tamam. 250 elektrikli metrobüs, 1300 elektrikli otobüsle filomuzu güçlendireceğiz. Yine deniz taksilerimizde başlattığımız karbonsuz deniz ulaşımı projemizi, tüm deniz filomuz için hayata geçireceğiz. ‘Kaza Tahmin ve Önleme Sistemi’ni hayata geçirerek, trafik kazaları kaynaklı can ve mal kayıplarını azaltacağız.”

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir