• Elektriğe 4 yılda yüzde 370 zam geldi

  • Yılbaşı gecesin­den itibaren geçerli olmak üzere elekt­rikte yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Son zamla bir­likte konutlarda kullanılan kilovatsaat (kWh) elektriğin bedeli, Ocak 2018’den bu yana yüzde 370 oranında artmış oldu. Hükümet, son yıllarda elektrik ve doğalgaz­daki fiyat artışlarını konutlar yerine sanayiye yansıtıyor­du. Bu uygulama sürdürüle­mez olunca elektrikte kade­meli tüketim sistemi devreye alındı. Böylece, her tüketici grubu kendi tükettiği kadar fatura ödeyecek.

    SÜBVANSE EDİLİYORDU

    Sözcü’de yer alan habere göre; Kademeli tarifede mesken, ticarethane, sanayi ve tarım­sal sulama grupları kendi tükettikleri tutarda ödeme yapacak. Bu düzenleme ön­cesine kadar hükümet ya­pılacak zamları meskenlere yansıtmıyor ve diğer tüketici gruplarına yansıtıyordu.

    Aylık tüketimde 150 kWh sınır olarak belirlenirken, meskenlerde 150 kWh’ye ka­dar olan tüketim miktarları için vergi dahil fiyat 1.37 TL/ kWh oldu. 150 kWh’nin üs­tündeki tüketim için de 2.07 TL/ kWh fiyat uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada şu ifade­lere yer verildi:

    MALİYETLER ARTTI

    “Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kulla­nılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğalgaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etki­lenmiştir. Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaş­larımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasaları­nın sürdürülebilir­liği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilir­liğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapılmıştır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir