22 Kasım 2024
  • ERGENLER NE İSTİYOR? ERGENLİK VE AİLE

    Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği ‘ Ergenlik ve Aile’ konulu söyleşide ebeveynlerle buluşan Psikolog Yücel Sirkeci, katılımcılara önemli bilgiler verdi.

    ERGENLER NE İSTİYOR? ERGENLİK VE AİLE

    Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide Sirkeci, ergenlik döneminde çocuğa davranış biçimleri ve bu dönemde yaşanan değişimleri örneklerle anlattı.

    “ERGENLİK DÖNEMİNDE ALINAN YARALAR, UNUTULMAZ”

    Çocukların ergenlik döneminde aldığı yaraları ömür boyu sırtlarında taşıdıklarına dikkat çeken Psikolog Yücel Sirkeci, “Ergenlik, çocuktan çocuğa, yaştan yaşa farklılık gösterir. Kızlarda 11-13 yaş aralığı, erkeklerde ise 13-15 yaş arası buluğ çağı olarak görülür. Ergenlik; buluğ ,orta ve son dönem olarak üçe ayrılır. Orta dönem bunlar arasında en sıkıntılı olanıdır. Çocuklar bu dönemde ebeveynlerine deyim yerindeyse illallah ettirirler” diye konuştu.

    “ERGENLİĞİN ORTA DÖNEMİNDE ÇOCUKLAR BEN MERKEZLİDİR”

    Yücel Sirkeci çocukların özellikle ergenliklerinin orta döneminde ben merkezli olduğuna dikkat çekerek, “Bu dönem, çocuklarda 13-15 yaşı kapsar. Hatta, 17’ye kadar yaş aralığı yükselir. Çocuklarda,   ‘herkes benim için çalışmalı, bana itaat etmeli, benim istediğim olmalı’ düşünceleri hakimdir. Tartışmalar olur. Anlaşılmak isterler. Çabuk sıkılırlar. Düşünmeden davranırlar. Ders çalışma söz konusu olmayabilir çünkü hazlarının peşinde koşarlar. Bu dönemde ebeveynler sabırlı davranmalı” dedi.

    NE İSTİYORLAR !

    Ergenlerin ne istediklerine de dikkat çeken Sirkeci, “ Sosyal olarak kabul görme, kendine saygı duyulması, başarı, güzel görünme, güçlü olmayı isterler. Bağımsızlık ve aileden kopuş da bu aşamada başlar. Her duyguları çelişir. Ben çekip gideceğim tepkisi ortaya koyarlarsa, duruma bağlı olarak kapıyı açın, gitsinler. Sizler çocuğunuzu daha iyi tanırsınız. 10 dakika sonra geri geleceklerdir.  Ergenlikte bilişsel gelişim döneminde çocuklar, başkalarının başına gelen şeyler benim başıma gelmez bilincine sahip olur. Bu yüzden, üzerine mont giymeden dışarı çıkar. Ya da gençler, hızlı araba kullanmayı marifet sayar. Adrenalin salgılarlar. Alkol, madde, tütün kullanımı başlar. Hiç ölmeyeceğim, hiç hasta olmayacağım hissine kapılırlar” diyerek, bu durumun gerçekten tehlikeyi algıladıkları döneme kadar devam edebileceğinin altını çizdi.

    “ÇOCUĞUNUZA NE YAPARSAN YAP YANINDAYIM HİSSİNİ VERİN”

    Yücel Sirkeci, ergenlik dönemindeki çocuklara nasıl davranılması gerektiğini ise şu sözlerle anlattı:

    “ Çocuklarınızın sosyal medya hesaplarını kontrol edin. Onlara, sen ne yaparsan yap, ben senin arkandayım, yanındayım, hissini vermelisiniz. Bu bir ergen için çok önemli. Kıyaslamadan, azarlamadan, eleştirmeden dinlenen genç, karşılaştığı zorlukları aşmada zorlanmayacaktır. Sorunlarını ebeveynleriyle paylaşmaya devam edecektir. Onunla göz hizasında konuşun. Dinlediğinizi hissettirin, temas kurun. Kıyaslarsanız, bir gün o da sizi bir başkasının anne babasıyla kıyaslarsa bu sizleri çok üzer. Bu yüzden sabırlı olun”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir