Belediye Meclis üyesi olarak 3 yılı geride bıraktınız. Bugüne kadar yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet, seçimlerin üstünden 3 yılı aşkın bir süre geçti. Zamanında yapılacak yerel seçimlere bile bir buçuk yıldan biraz fazla bir süre kaldı. Bildiğiniz gibi, İYİ Parti olarak Millet İttifakı kapsamında CHP ile ittifak yapıp seçimlere girerek, Esenyurt‘ta çok önemli bir zafer elde ettik. Seçimlerden sonra Belediye Başkanı belediyeyi yöneteceği arkadaşlarını seçti ve görevi devraldılar. Bizim Esenyurt Belediye yönetiminde herhangi bir görevimiz yoktur. Biz İYİ Parti olarak, Belediye Meclisi ve komisyonlardaki görevlerimizi yapmaya gayret ediyoruz. Onun için, belediye yönetiminin başarısı veya başarısızlığı, günahı ve sevabıyla ilgili bir sorumluluğumuz yoktur. Başkan, kendi çalışma arkadaşlarını seçmiş, yoluna devam etmektedir. Dolayısıyla, bizim parti olarak, seçimin dışında dahlimizin olmadığı, yapılan çalışmalar ve planlamalardan bihaber olduğumuz konularda başarı ya da başarısızlığa da ortak olmayız. Biz Esenyurt’un iyi, düzenli, gereği gibi yönetilmesi ve belediye yönetiminin de başarılı olmasını arzu ediyoruz.
İYİ Parti olarak ilçe bazında nasıl bir çalışma yürütyorsunuz?
En çok alanda olan, en fazla vatandaşa dokunan, onların dertleriyle dertlenen ve bu konuda çözümler üreten partiyiz. Bu çalışmalarımıza vatandaşlarımızda kayıtsız kalmıyor. Vatandaşın teveccühüyle hızla büyüyoruz. Genel Başkanımızın da belirttiği üzere, biz İstanbul’da ve Türkiye’de birinci parti olacağız. Doğal olarak Esenyurt ve İstanbul’da parti parti olacaksınız ki Türkiye’de birinci olun. Esenyurt’ta da ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaları koordine etmek ve Esenyurt’lu hemşerilerimize daha yakın olmak için, İlçe Başkanlığımıza ait ikinci ofisimizi Doğan
Araslı Bulvarı üzerinde PTT’nin bulunduğu binada açıyoruz. En kısa zamanda üçüncü ofisimiz de Kıraç merkezde açacağız. Başarı tesadüfen gelmemiştir. Esenyurt’ta ve ülke sathında ciddi çalışmalar ve emek vardır. İYİ Parti Esenyurt ta, kuruluş aşamasında, bir takım sıkıntılar yaşamış ancak; gelinen noktada, İlçe Başkanımız Hakan Akkuş yönetiminde birlik beraberlik ve ahenk için de çalışan, aile görüntüsü ortaya koyan bir teşkilat yapısı ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmalar, çok anlamlı ve çok değerlidir. Parti teşkilatımız hız kesmeden çalışmalarına devam etmekte ve alanlar da kendisini her geçen gün daha da fazla hissettirmektedir. Emeği geçen bütün arkadaşlarımızı kutluyorum.
Esenyurt Belediyesi’nin çalışmalarını yeterli buluyor musunuz?
Belediyelerin rutin yaptıkları işler vardır. Temizlik işleri, park ve bahçelerin bakımı, yol bakım, imar izinleri, sosyal – kültürel çalışmalar, eğitim faaliyetleri gibi. Bütün bunları da İller Bankası payı ve toplanan vergilerle yapar. Belediyemizi özellikle, sosyal yardımlar ve kültürel çalışmalar alanında yaptığı çalışmaları başarılı buluyorum. Temizlik işleri, park ve bahçeler, yol bakımları konusunda bir takım aksaklılar söylenebilir. Yani bu çalışmaları yeterli bulanlar var. Bulmayanlar
var. Ancak; Belediye başkanının seçim beyannamesi ve 2020-2024 stratejik planda açıklanan yatırım planlamalarının gerçekleştirilmesi için zaman daralmaktadır. Şu an itibarıyla yatırımlarda zayıf buluyoruz. Klasik belediyecilik anlayışıdır. Son 1 yıl hızlı bir çalışma yapılır. Vatandaşın gözüne ve gönlüne hitap edilerek eksiklikler giderilebilir diye düşünülebilir ama maalesef ekonomik krizin de etkileriyle bu saatten sonra hedeflenen ölçülerde yatırım yapmak daha da zor olacak gib görünüyor.
Belediye Meclisi ne durumda?
Esenyurt 1 milyon nüfusuyla, Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük ilçesi. Türkiye’de ki 56-57 ilden, 5-6 büyükşehirden daha büyük bir ilçe. Suriye uyrukluların yoğunlukta olduğu, 300 bin civarında da mülteci veya sığınmacı nüfusu da eklediğinizde devasa bir yapı karşınıza çıkıyor. Bu ilçe, İstanbul’daki sanayi tesislerinin yüzde 26 Türkiye sanayi tesislerinin yüzde 6’sını sınırlarında barındırıyor. Bunu şunun için söylüyorum. Muazzam bir insan ve sanayi potansiyeli olan bir ilçeden söz ediyoruz. Böyle bir ilçenin Belediye Meclisi de buna uygun bir performans, olgunluk ve uyum içinde çalışmalı ki bu potansiyel azami ölçüde değerlendirilebilsin. Esenyurt Belediye Meclisi olarak, başarılı bir performans ortaya koyduğumuz söylenemez. Bunda, Belediye Meclis yapısının ortaya çıkardığı sorunlar vardır. Yani; Başkanlığı Millet İttifakı adayının, meclis çoğunluğunu ise Cumhur İttifakı’nın elde etmesi, yönetim açısından negatif bir durumdur ama neticede halkın iradesidir buna uygun bir çalışma ve uzlaşma ortamı yaratılabilirdi ama maalesef bu yapılamadı.
Özellikle son aylardaki meclis toplantılarına ve yapılan tartışmalara bakıldığında, Esenyurt Belediye Meclisi’nin saygınlığının dip yaptığı ve yerlerde sürüklendiği görünmektedir. Bu tesbit, meclis üyesi olarak sadece benim değil, Esenyurtlu hemşerilerimizin ve sokaktaki vatandaşın da tesbitleridir. Bunu sosyal medya vs. kanallardan meslisi takip edenlerin sayısının düşmesinden de anlayabilirsiniz. Esenyurt Belediye Meclisi çeşitli sosyal medya platformlarından 3 bin 5 bin kişi tarafından takip edilirken bugün bu rakam en fazla 200-300’lü rakamlara düşmüştür. Yani; Esenyurt Belediye Meclisi çalışmaları artık vatandaşın ilgisini çekmiyor.
Tabi bunun çeşitli gerekçeleri olabilir ama özellikle, Belediye yönetimiyle, AKP grubu arasında yaşanan çekişme, polemikler ve diyalogların seviyesi, Meclis Başkanvekilliği konusunda yaşananlar, Mecliste iki ayrı grubun ayrı-ayrı meclisi toplaması ve ayrı kararların alınması, neticede bu kargaşanın ve alınan kararlarla birlikte, meclis çalışmalarının dava konusu olması gibi olaylar, Esenyurt Belediye Meclisinin ciddiyeti ve ağırlığını zaafiyete uğratmıştır.
Belediye Meclisi’nde yaşanan polemik ve gerginlikler, Belediye yönetimi ve AKP Grubu arasında yaşanmakta olup, aslına bakılırsa aynı yörenin de insanı olan ve birbirini de iyi tanıyan 3-4 kişi arasında devam etmektedir. Diyalogların karşı tarafı alt etmek için yapıldığının ama sonucunda hiçbir yere varmayan kısır çekişme şeklinde devam etmesi, aynı kişilerin klişe laflarla birbirine saldırıyor, kavga ediyor gibi tavır ortaya koyduğu ama bunlardan bir sonuç çıkmadığının da kamuoyu tarafından iyi tahlil edildiği bilinmelidir. Mecliste son dönemler de ortaya konulan görüntü ve yönetim biçimi için, hiçbir sonucu olmayan ‘kayıkçı kavgası’ tabiri tam oturmaktadır. Karşı tarafı alt etmek için yapılan, sonucunda hiçbir yere varılmayan meclisteki bu kısır çekişmeler dolayısıyla vatandaşın meclise ne ilgisi ne de güveni kalmıştır. Esenyurt Belediye Meclisi’nin, Meclis Başkanı başta olmak üzere, Grup Başkanvekilleri, Meclis üyelerinin en azından yeni döneme yeni bir ruh ve azimle girmesinde fayda vardır. Durumu normale çevirmemiz ve bozulan imajı düzeltmemiz, Esenyurt’a yakışan, Esenyurtluları temsil edenlere yakışan bir tavır ve davranış sergilememiz ve çalışmalarımızı bu çizgide sürdürmemiz gerektiğin düşünüyorum. Kutuplaştırma ve sen ben kavgasının ülkemize ne faydası oldu ki, Esenyurda faydası olsun. Hepimizin, konuşma, üslup ve tartışma yöntem ve usullerini gözden geçirmemizde yarar görüyorum. Biz İYİ Parti olarak, bu manada çalışmalarımızı yürütecek, meclisin saygınlığı için gerekli özeni göstereceğiz.
Bayramın 2. günü yaşanan su baskınlarının ardından Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un Karadeniz gezisine çıkmasını, ardından Ardahan ve Van’a gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u ve özellikle Esenyurt’u vuran sel felaketi sırasında tatilini iptal ederek dönmemesini eleştirenler, Kemal Deniz Bozkurt‘un henüz selin yaraları sarılmadan Karadeniz gezisine çıkmasını eleştirebilirler. Demokrasi kültüründe eleştiri kıymetlidir. Bazı konularda neyin öncelikli olması konusunda siyasilerin hesap kitap yapmasını sağlar. Başkanların tavır ve konuyla ilgili bakış açıları kendilerini bağlar. Vatandaş bu durumu takdir ettiğini veya yerdiğini, kime ne değer verdiğini zamanı geldiğinde demokratik usullerle ortaya koyuyor.