Avcılar’da faaliyet gösteren ve yeni eğitim öğretim dönemine büyük bir ciddiyetle hazırlanan Haseki Koleji’nin sahibi Aslan Çelikhan’la hem okula dair hem de Türkiye’de eğitim sistemine ilişkin keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Haseki Koleji olarak çok büyük hedeflere ilerlediklerini anlatan Çelikhan, “Biz Türk eğitim sisteminin yapı taşı olan bir kurum haline geleceğiz” dedi
Avcılar’da hizmet veren Özel Haseki Koleji’nin hedeflerini ve çalışmalarını okulun sahibi olan Aslan Çelikhan’la konuştuk. Çelikhan, genç bir iş insanı ve eğitime önem veren yaklaşımıyla birçok sorumuza içtenlikle cevap verdi. Hem okul olarak hedefledikleri yerleri hem de Türkiye’deki eğitim sisteminin işleyişine ilişkin dikkat çekilmesi gerekilen noktaları vurgulayan Çelikhan’ın önceliği bilim, sanat ve özgür bir eğitim… Bilimin, sanatın ve özgürlüğün eğitimde olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Çelikhan, Haseki Koleji’nin de tüm bu değerlere sahip çıkarak, her birini göz önünde tutarak ilerleyeceğini söyledi.
Okulunuzun kuruluşunu anlatır mısınız?
1950’li yıllarda Saim Çelikhan tarafından kurulan Çelikhan gurubu 60 yılı aşkın bir süredir yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce çalışanıyla otomotiv ve yedek parça endüstrisinde bugüne kadar vermiş olduğu başarılı hizmetlerine, 2013-2014 Eğitim – Öğretim yılından itibaren İstanbul Avcılar’da mülkü kurumumuza ait olan binalarımızda MEB’e bağlı Özel Haseki Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile devam etmektedir. Okullarımız ve şirketimiz ‘Çelikhan gurubuna’ ait olup, hiçbir dernek, vakıf, kurum ve kuruluşlarla bağlantısı olmayan bir aile kuruluşudur. Saim Çelikhan önderliğinde eğitim hayatındaki yolculuğunu sürdürmektedir.
Bildiğiniz gibi çocuk ilk eğitimini aileden alarak başlıyor. Daha sonra okula ilk adımı atması ön okul aracılığıyla gerçekleşiyor. Bir eğitimci olarak eğitimin ilk basamağı olan ve kritik öneme sahip okul öncesi eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bizler öğrencimizin biraz daha analitik düşünmesini sağlayacak robotik kodlama eğitimleriyle başlayacağız. STEM laboratuvarları kuruyoruz. Her sınıf ve her kademe düzeyinde kodlama ve robotik dersleri, akıl oyunlarını sınıfı, hızlı okuma ve okuduğunu anlama pratikleri, ulusal sınavlara hazırlayıcı sınav teknik ve taktikleri gibi programlarımızla öğrencilerimize eğitim vereceğiz.. Aynı zamanda anasınıflarımızda yoğun yabancı dil eğitimi vererek, küçük yaştan itibaren yabancı dilde gelişimlerini sağlayacağız.
UZMAN BİR KADROMUZ VAR
Okulunuzun kontenjanı kaç kişiden oluşuyor ve eğitim kadronuzdan bahseder misiniz?
Okulumuzun 1250 kişilik kontenjanı var. Bu yüzden diğer okullara göre daha fazla öğrenci alma. 15.000m2’lik açık ve kapalı alanı kapsayan geniş kampüsümüz sayesinde eğitim faaliyetlerine daha da kapsamlı başlanıyor. Biz her kademede bir veya iki şube ile , özellikle bire bir verdiğimiz dersler ile öğrencinin başarısını artırdığımızı düşünüyoruz. Okulun en önemli avantajının bu olduğunu söyleyebilirim. Eğitim kadromuza gelecek olursak, hepsi özenle seçilmiş, tam donanımlı, alanında uzman bir öğretmen kadromuz mevcut.
Sağlık Lisesi bölümünden mezun olan öğrenciler iş hayatına rahatça geçiş yapabiliyorlar mı?
Evet, hemşire yardımcısı olarak özel hastanelerde işe başlayabiliyorlar. Ülkemizde mevcut işsizlik sıkıntısı yaşansa da, bu durum her sektörde olduğu gibi sağlık sektörüne de etki etti. Mevcut sıkıntılara rağmen bizden mezun olan öğrenciler rahatlıkla iş bulup görevlerine başlıyorlar. Aldıkları tam donanımla eğitim iş hayatında onlara büyük kolaylıklar sağlıyor. Bir süre önce sağlık liselerine büyük ilgi vardı. Fakat sistemde birtakım değişiklikler yapılarak var olan ilginin azalması gündeme geldi. Eğer bir iyileştirmeye gidilirse eskisinden çok daha ilgi olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
TEMEL BİLİMLERE DEĞER VERİYORUZ
Öğrencileriniz akademik, sosyal ve kültürel açıdan tam donanımlı yetiştirmek ve çok yönlü bireyler olmaları konusunda yaklaşımınız nedir?
Okulumuz, temel bilimlere, sağlık kuruluşlarına ve teknolojik gelişmelere katkı sağlamayı, özgür düşünce ışığında ve toplumsal sorumluluk bilinciyle, araştırma ve sorun çözme becerisi gelişmiş, uluslararası yeteneklere sahip, etik ve mesleki nesnellik kurallarına saygılı olmanın yanı sıra, çok boyutlu kalite standartları içinde, topluma ve memlekete faydalı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda ilerlemenin en az bir yabancı dili anadil düzeyinde konuşabilen, içinde bulunduğumuz çağın tüm gereklerine hızlıca uyum sağlayabilen öğrenciler yetiştirmekle mümkün olabileceğini düşünmekte ve tüm çalışmalarımızı ve projelerimizi bu bakış açısıyla oluşturmaktayız.
Sabah 7 Akşam 7 uygulamanız var. Nedir bu?
Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Anadolu Lisesi kademelerinde eğitim vere okulumuzun bu seneki farklı uygulamalarında biri de Sabah 7 Akşam 7 uygulaması. Bu çalışan anne babalara yardımcı olmak amacıyla oluşturulan programla öğrenciler sabah okul öncesi ve akşam okul sonrası etütle desteklenirken, veliler de gönül rahatlığıyla iş hayatlarına devam edebiliyorlar. Bu uygulama ile veliler çok rahat ediyor.
Günümüzde teknolojinin, internet ortamının eğitim üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
Teknolojinin katkısı elbette çok büyük. Fakat ben çocukların eskiden çok daha başarıya sevk edici bir sistemle eğitim aldıklarını düşünenlerdenim. Örneğin akıllı tahtalardansa eskiden, tebeşirle öğrencinin kara tahtaya problemin çözümünü yapmasını geri isterim. Bu çağda internet çok gerekli olsa da, ben düşünmeyi yavaşlattığını ve tembellik yarattığını düşünüyorum. Eskiden çaba gösterme, vakit ayırma, biraz zorlansa da kütüphanelere giderek o konuyu araştırma diye bir şey vardı. O dönemin tadı farklıydı. Öğrenciyi düşünmeye sevk edip, emek etmesini sağlıyordu. Şimdi internetle hemen her şey ellerinin altında. Kısacası kalemle, kağıtla, tebeşirle her şey daha güzeldi.
ULUSLAR ARASI OLACAĞIZ
Uluslar arası bir isim olacaklarından da söz eden Çelikhan, “Bizler bilimin ve sanatın sınırlarını genişleten, özgürlükçü, toplumsal gelişime önderlik eden, öğrencilerimizle birlikte öğrenme tutkusu etrafında buluştuğumuz, bütün akademik ve idari bileşenlerinin bu arayışa kendilerini adadıkları ulusal ve uluslararası bir okul olmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
YABANCI DİLİ ÖNEMSİYORUZ
Yabancı dili iyi nesillerin geleceğe daha güvenle bakabileceğini de belirten Çelikhan, bu anlamda yabancı dil eğitimlerine de önem vereceklerinin altını çizdi. Çelikhan, “Bu hedef doğrultusunda ilerlemenin en az bir yabancı dili anadil düzeyinde konuşabilen, içinde bulunduğumuz çağın tüm gereklerine hızlıca uyum sağlayabilen öğrenciler yetiştirmekle mümkün olabileceğini düşünmekte ve tüm çalışmalarımızı ve projelerimizi bu bakış açısıyla oluşturmaktayız. Haseki Koleji tüm paydaşlarıyla bir bütün olarak mesleki deneyim, bilgi ve birikimini öğrencilerinin hizmetine sunarak içinde bulunduğu çevreye farklı bir bakış açısı kazandırmak, çözüm odaklı eğitim felsefeleri üretmek amacıyla Türk eğitim sisteminin dinamik yapıtaşlarından biri olmaya hazır” ifadelerini kullandı.