22 Kasım 2024
  • HUN HAZİNELERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

    Başakşehir Belediyesi’nin prestij yayınları tarafından Türk ve Dünya literatürüne kazandırılan ‘Altın Hun Hazineleri ve Kutlu Manalar’ kitabının tanıtımı yapıldı

    HUN HAZİNELERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

    2 yılı aşkın bir çalışmanın sonucunda Başakşehir Belediyesi’nin prestij yayınları tarafından Türk ve Dünya literatürüne kazandırılan eserin tanıtım toplantısına kitabın yazarları; St. Petersburg Ermitaj Devlet Müzesi Doğu Avrupa ve Sibirya Arkeolojisi Bölüm Başkanı Dr. Irına Zasetskaya, Yard. Doç. Dr. Gözde Sazak, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    “İKİ ÜLKENİN BİRBİRİNE EMANET ETTİĞİ ARŞİV ESERLERİ VAR”

    İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleşen tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Türkiye ve Rusya arasında tarihe dayanan çok köklü bir işbirlikleri var. Birbirimize emanet ettiğimiz arşiv ve kütüphane eserleri var. Bunların varlığı iki ülke arasındaki bağı daha da güçlendiriyor” dedi.

    Kitap çalışmasının Ermitaj Müzesi içinde ilkleri barındırdığına dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Gözde Sazak, “İlk defa olarak Ermitaj Müzesi, resmi bir imza ile sergide olmayan, bünyesinde muhafaza edilen bir Türk hazinesini katalog ve referans kitap olarak yapabilmemiz için açtı. Hazineyi 44 yıldır koruyan ve bize açan Dr. Irına Zasetskaya’ya teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

    Kitabın yazarlarından Dr. Irına Zasetskaya, kitap çalışmasının iki ülke üniversiteleri arasında bağları kuvvetlendireceğini ümit ettiğini ifade ederek, “Ben Türkçe bilmiyordum, Gözde Hanım ise Rusça bilmiyordu, kitap çalışmasına başlarken bu nedenle endişeliydim. Hazine odasının penceresi bile yoktu, her bir eseri temizleyerek fotoğraflarını çektik. Her bir eseri tek tek araştırdık. Gözde Hanım Rusya’ya gelmeseydi bu güzel çalışma ortaya çıkmayacaktı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
    Tanıtım toplantısı sonunda İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Dr. Irına Zasetskaya ve Yard. Doç. Dr. Gözde Sazak’a teşekkür plaketi verdi.

    “MÜTHİŞ BİR ESER”

    Programa katılan Prof. Dr. Nurhan Atasoy çalışmanın ve kitabın bir hayranı olarak konuştuğunu ifade ederek, “ Ermitaj Müzesi çok önemli bir müzedir. Ermitaş’da birkaç proje için gittim. Bu eser müthiş bir eser. Zannedersiniz ki Osmanlı sanatıyla uğraşan bir araştırmacı da bu eserden faydalanamaz ama bende yakında çıkacak olan kitabımda Gözde Hanım’dan izin alarak kitaptaki bir fotoğrafı kullanmak istiyorum. Çok eski devirlerden beri devam eden gelenekler var. Kültürde devamlılık için bizim uzmanlık alanlarımızdan çıkıp daha gerilere gitmemiz gerekiyor. Bu eserin bu manada da çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.

    HEPSİ ALTIN

    İ.Ü. BAP Uluslararası İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleştirilen kitapta,  Doğu Avrupa’da Zasetskaya hocanın başkanlığında çıkarılan, incelenen ve 1975 yılında ‘Hunlar Dönemi Altın Eserleri’ ismi ile yayınlanan eserdeki Avrupa Hunlarına ait 92 altın ve ilave eserlerin görsel çekim ve analizleri yer almaktadır. Eserlerin fotoğraf çekimi proje ekibi tarafından Hermitage Devlet Müzesi Hazine Bölümü Altın Oda’da gerçekleştirilmiştir

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir