16 Eylül 2024

İBB’den dar gelirli hanelere kentsel dönüşüm desteği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile KİPTAŞ arasında Kentsel Dönüşüm Mali Destek Protokolü imzalandı. Buna göre dar gelirli hane sahiplerinin inşaat maliyetlerinin yüzde 40 ila yüzde 60'ı kadar mali destek sağlanacak.

İBB’den dar gelirli hanelere kentsel dönüşüm desteği

Riskli yapılarını yenilemek isteyen düşük gelirli hak sahipleri mali destek imkanına sahip olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kiptaş, Kentsel Dönüşüm Mali Destek Protokolü imzaladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kendilerine inşaat maliyetlerinin yüzde 40 ila yüzde 60’ı kadar mali destek vereceğimiz bir süreci başlatıyoruz. Hane halkı geliri 2 ya da 3 asgari ücret olan vatandaşlarımızın emekli olması durumunda ise kentsel dönüşüm mali destek oranı yüzde 45 ila yüzde 65’e kadar çıkabilecek.” dedi.

Kiptaş’ın desteği ve İstanbul Yenileniyor projesiyle kentte riski yapıların yenilenmesi hedefleniyor. Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, “Mali destek paketinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız riski yapılarını yenilemek için İstanbul Yenileniyor pltformundan tüm bilgileri edinip anahtar teslimine kadar olan tüm süreçleri buradan takip edebilirler.” şeklinde konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentsel dönüşümün seferberlik ruhuyla ele alınması gerektiğini belirtti. Riskli yapıların bir an önce dönüştürülmesi için tüm kurumlara iş birliği çağrısında bulundu.

“HİÇ KİMSEYİ KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURU ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ”

Projeleri erken bitirmenin bile hayati bir konu olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Biz, hiç kimseyi kentsel dönüşüm mağduru etmedik, etmeyeceğiz de. Vatandaşın can güvenliğini, hayat kalitesini esas alan bir anlayışla, bütünüyle kamusal sorumlulukla ve kesinlikle halkçı bir perspektifle, adaletli bir biçimde, şeffaflıkla, vatandaşa hizmet ettiğimizin sonsuz bilinciyle, İstanbul’u depreme hazır hale getirmek için çalışmaya, var gücümüzle devam edeceğiz. Bugün arkadaşlarımızın da bir kısım detaylarını paylaştığı üzere, imza törenini gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm mali destek protokolü de bu kararlılığımızın en mühim göstergelerinden birisidir. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ve İBB iştirak şirketi KİPTAŞ arasında imzalanan bu protokol sayesinde, riskli yapılarını yenilemek isteyen düşük gelirli hak sahipleri, çok güçlü bir imkâna kavuşacaklardır. Kentsel dönüşüm mali destek paketinin, hane halkı geliri 2 ya da 3 asgari ücrete kadar olan vatandaşlarımız için hazırlandığını tekrar ben de beyan etmek isterim” dedi.

PROJENİN DETAYLARINI PAYLAŞTI

“İstanbul Yenileniyor” platformu aracılığıyla, kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşların yanlarında olduklarını vurgulayan İmamoğlu, “Kendilerine, inşaat maliyetlerinin yüzde 40 ila yüzde 60’ı kadar mali destek vereceğimiz bir süreci başlatıyoruz. Hane halkı geliri iki ya da üç asgari ücret olanların emekli olması halinde ise, kentsel dönüşüm mali destek oranı yüzde 45 ile 65’e kadar çıkabilecek. İBB’yle iş birliğiyle yürütülecek bu sürecin her aşamasında vatandaş, kamu gücünün yanında olduğunu hissedecek. Vatandaşlarımızın KİPTAŞ güvencesiyle, en uygun şartlarda, en hızlı biçimde yeni ve güvenli evlerine kavuşacak. Kentsel dönüşüm mali destek paketi, riskli yapılara sahip dar gelirli ve gerçekten imkânsızlıklardan dolayı hareket edemeyen vatandaşlarımız için çok kıymetli, tam da bir can suyu görevi olacak. Öte yandan İstanbul’u depreme karşı dayanıklı hale getirmek için, ilçe belediyelerimizle de iş birliği içerisinde çalışmalar için adımlar atıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’yle ilçe belediyelerinin iş birliği, hızlı tarama testlerini yaygınlaştıracak, çok daha hızlı ve etkili sonuçlar alacağı bir süreci harekete geçirecek” bilgilerini paylaştı.

İLÇE BELEDİYELERİ DE SÜRECE DÂHİL EDİLECEK

İBB ve KİPTAŞ iş birliğiyle yürütülecek olan süreçte; mali destek bilgilendirme ve uzlaşma süreçlerinin yürütülmesi, İBB ve hak sahipleri arasında iletişimin sağlanması, uzlaşma sağlanan hak sahiplerinin mali destekten faydalanabilirliğinin incelenmesi, sözleşme ve proje yapım süreçlerinin yürütülmesi KİPTAŞ tarafından yapılacak. Kentsel dönüşüm süreçlerindeki yeniden yapım maliyetlerine destek sağlanmasının yanı sıra, İBB tarafından hızlı tarama testinde yüksek riskli olduğu tespit edilen yapılara kira yardımı, geçici kiralık konut sağlanması, ilçe belediyeleriyle hızlı tarama ile binaların incelenmesinde ortak hizmet protokolünün yapılması da yürütülen çalışmalar arasında yer alıyor. İstanbul’u depreme karşı dayanıklı hale getirmek için İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ve KİPTAŞ iş birliği ile yürütülen çalışmalarla dönüşüm ve güçlendirme projelerinin planlı ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi adına ilçe belediyeleriyle dayanışma içinde olacak adımlar atıyor. İstanbul Yenileniyor sistemi kapsamında ilçe belediyelerinin de aktif rol alması, vatandaşla birebir iletişim kurması ve tüm süreçlerde vatandaş yerine paydaş olmaları adına iş birliği protokolleri de imzalanmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir