26 Temmuz 2024
  • İETT İstanbul’a 150 otobüs daha kazandırdı

  • “İETT kurumumuz 153 yaşında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok özel ve çok kadim kurumlarından bir tanesi” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Geçen hafta İSKİ kurumumuzun emeklileriyle rutin hale getirilmiş olan bir buluşmalarına katıldım. Geçmiş dönem genel müdürlerimizden bazı arkadaşlarımız vardı. Geçmişte o kuruma emek vermiş insanlar vardı. Gururlandım. Çünkü İSKİ İstanbul’un su idaresi artık 90 yaşını aşmış kadim kurumlarından bir tanesi yine İstanbul Büyükşehir Belediyemizin. İnsanlarımızın evine temiz içme suyunu ulaştırmak yine atık su yönetimi ve özellikle bizim dönemle birlikte farklı yetki alanlarında başta yaşam vadileri olmak üzere İstanbul’un daha yeşil ve sürdürülebilir bir çevreye sahip olmasıyla ilgili özgün adımlar atan değerli bir kurumumuz. İşte her bir kurum aslında özenle saygı duyulması gereken ve her daim iş ve işlemleri takip edilirken toplum olarak bizler yöneticileri olarak ve aynı zamanda siyasi partiler olarak farklı noktalarda ve makamlarda da olursanız olun bu kurumlarla ilgili konuşurken gerçekten dikkat etmemiz gerekir. Çünkü geçmiş nesillerden bize aktarılmış ve gelecek nesillere taşımakla yükümlü olduğumuz özel kurumlar bu kurumlar. İşte tam da İstanbul’da İETT toplu taşımasında belki de en büyük göreve sahip olan kurumumuz” dedi.

    “İETT OTOBÜSLERİ DÜNYA ETRAFINDA 32 TUR ATIYOR”

    İETT’nin günde 5 milyona varan yolculuk gerçekleştirdiğini kaydeden İmamoğlu, “Bunu da gece gündüz şehrimizin her noktasında yürütüyor. Öyle ki İETT’nin sadece bir günde yaptığı yol mesafesi 1 milyon 255 bin kilometre. Yani İETT’nin otobüsleri bir günde dünyanın etrafında tam 32 kez tur atacak kadar yol yapıyor. İETT’miz işte böylesine kıymetli ve böylesine önemli bir görevi yönetiyor ve binlerce insanımız, çalışanımız; yöneticisinden, emekçisine çok özel bir hizmeti 16 milyon insanımıza sunuyor. Bu kapsamda 150 adet daha güçlü, konforlu, akıllı ulaşım sistemlerine sahip yerli üretim otobüslerini şehrimize kazandırdık. Bunların 20 tanesi şu an arkamda yer alıyor ve bugün itibariyle görevlerine çıkacak. Hatlarda görevlerine başlayacak. Kalan 130 tanesinin teslimatı da önümüzdeki haftalar ve aylar içerisinde yakın zaman diliminde tamamlanarak İstanbul Büyükşehir Belediyemizin İETT kurumumuzun otobüs filosunun daha da gençleşmesine ve güçlenmesine ve özellikle bu kapasite ve bu ebattaki boyuttaki araçları ile bazı hatlarda eksik kalan sahalarda özellikle semt içlerinde ya da köy yolları diye tarifleyeceğimiz alanlarda daha etkili hizmeti büyüterek devam edeceğiz” diye konuştu.

    “ENGELLENMESEYDİK 300 OTOBÜS DAHA ALABİLİRDİK”

    150 adedi bu yeni otobüsler olmak üzere 293 adet daha otobüsü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kazandırdık. Bir baksınlar bakalım 4 buçuk yıllık bir zaman diliminde yani engellenmeseydik bunun üzerine 300 tane daha otobüs alabilirdik. Bu kadar aracı kuruma katabilmiş bir dönem var mıdır? Hem de yılların ihmallerini gideriyoruz. Bunun üzerine yeni bir düzeni, yeni bir sistemi başlattığımız ve İETT’nin hizmet vermeye başladığı Adalar’da da 252 adet de araç sistemimize katıldı. Biz aslında 800’e yakın aracı farklı statülerde, farklı ortamlarda İstanbul Büyükşehir Belediyemizin kurumu olan İETT’ye kazandırmış olduk.

    OTOBÜSLER KURUMSAL RENKTE BİRLEŞTİ

    Özellikle İETT’nin kurumsallaşması adına çok güzel işler yaptık. Kah özel halk otobüsü olsun. yine Eflatun renkli işletmeci araçları olsun hepsi İETT’nin sarı kurumsal rengi altında birleşti. Niye yaptık bunu? İstanbullulara çok daha kaliteli hizmet verebilelim diye.

    Eskiden dağınıklık vardı. Yok efendim. Şöyle bir arıza var, şöyle bir sıkıntı var. Yahu o halk otobüsü. Evet halk otobüsü. Farklı statüsü var. Farklı sorumluluklar alanları var ama günün sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle, İETT’yle sözleşmeli. Sahalarda görev yapan İstanbullu’ya hizmet eden alanlar. Onun için o kontrolsüzlüğü ortadan kaldırmak için biz bunları sarı araçlar şeklinde bir kurumsal denetim altında toparladık. Peki o kontrolsüzlükte daha önceki kontrolsüz düzende ne oluyordu? Hatırlamak lazım. Kolay unutuyoruz bazen. Hani bizimle uğraşıyorlar ya, istedikleri kadar uğraşsınlar. Bakın bizden önceki dönemde ne yazık ki o kontrolsüz zaman dilimi içerisinde onlarca ölümlü otobüs kazası oldu.

    “ÇOK DEĞERLİ HİZMETLER YAPIYORUZ”

    Bugün İstanbul’un tamamında çok değerli hizmetler yapıyoruz. İETT’nin çok değerli yenilikçi hizmetleriyle İstanbulluları buluşturuyoruz. Size sadece İETT’nin bazı ilklerinden bahsetmek istiyorum.

    İETT tarihinde ilk kez;

    280 yolcu kapasiteli, çift körüklü, güçlü, konforlu, akıllı ulaşım sistemlerine sahip, yerli üretim otobüsleri şehrimize kazandırdık. İBB olarak kendi imkanlarımızla Dizelden Elektrikliye ilk otobüs dönüşümünü gerçekleştirdik. Ulusal standartlarda 10 farklı Muayene İstasyonu kurduk. Tüm Özel Halk Otobüslerinin denetimini İETT bünyesine alarak, tüm bu araçlarda şoför duygu –durum analizi, kaza uyarı sistemi gibi kapsamlı dijital dönüşüm projesini ilk kez hayata geçirdik. İstanbul’daki kapalı Durak oranını ilk kez %35’ten %46’ya çıkardık. İlk kez 39 İlçenin tamamında hizmet vermekte başladık ve İETT’ye erişilebilirlik oranını %99’a çıkardık. Bugün İstanbul’un tamamında maksimum her 500 metrede bir İETT durağımız bulunuyor.

    KADIN İSTİHDAMI

    İETT tarihinde hiç kadın şoför görev almamıştı. Bu dönemde ilk kez başlattığımız uygulama ile kadın şoförlerimizi İETT’de ilk kez göreve başlattık ve bugün kadın şoför sayımızı 155’e ulaştırdık. Kadın Çalışan sayımızı % 85 artırdık, kadın yönetici sayımızı ise 3 katına çıkardık. Bütün bunları yapabilmek için yönetim becerisi gerekir, organizasyon ve finansman becerisi gerekir, liyakat gerekir. Milletin evlatları ile milletin kurumlarını yönetmek. Böyle bir ahlakın temsilcisiyiz. Ama en çok da adalet duygusu, vatan, millet sevgisi gerekir. Siz eğer, “Bize oy vermeyen yerlere metro götürmüyoruz” derseniz vatandaşlarımıza onlara ders vermek düşer. Her şey çok güzel olacak. Nasıl özellikle yöneticiler noktasında yolcuların partisini sormaya kadar bir süreci tariflemeye çalışsalar da biz herkese milletin evlatları olarak bakmaya devam edeceğiz.

    YÜKSEK KONFOR VE GÜVENLİK DONANIMI

    Ekrem İmamoğlu konuşmasının ardından 20 otobüsün önünde İETT Genel Müdürü İrfan Demet’ten de bilgi aldı. Yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırımla İstanbul’a kazandırılan araçlar konfor ve güvenlik donanımlarıyla dikkat çekiyor. 12 metre uzunluğundaki 100 yolcu kapasiteli otobüsler, 300 beygir güce sahip. Araçta dijital kamera ayna sistemleri,  anlık şoför duygu durum analizi ve yolcu sayma sistemleri bulunuyor. Ayrıca araç verilerini anlık Filo Yönetim Merkezi ile paylaşabilme özelliği ile şoför kaza uyarı donanımı, Telemetri Sistemi ve sürücü için görüş kameraları da aracın diğer sistemleri arasında bulunuyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir