İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilki 18 Temmuz 2019’da olmak üzere farklı zamanlarda 3 kez otogarı ziyaret etmişti. Özellikle alt katlardaki olumsuz manzaralara tanıklık eden İmamoğlu, “Rahatsızım. Böyle bir yere çocuğum girmez, eşim girmez. 16 milyon İstanbullunun çocuğu, eşi buraya nasıl girsin? Ha benim çocuğum ha başkasının eşi, kimsenin ailesi girmez. Burada huzurla ilgili sıkıntı var. Burası artık fonksiyonunu yitirmiş” demişti.
ÇALIŞMALARLA İLGİLİ BİLGİ ALDI
İmamoğlu, kentin uzun yıllardır kanayan yaralarından Büyük İstanbul Otogarı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. İmamoğlu’na inceleme gezisinde Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, İBB üst yönetimi ve İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı eşlik etti. Otogar Genel Müdürü Fahrettin Beşli’den çalışmalarla ilgili bilgi alan İmamoğlu; istasyon binası, kuleler, peronlar, tamir bakım merkezi, Hamidiye Caddesi ve lojistik alanlarını dolaşarak, çalışmaları yerinde denetledi. İşçileri selamlayan İmamoğlu, inceleme gezisini, yıllar içinde izbe ve metruk haliyle İstanbulluların korkulu rüyası haline gelen otogarın, yenilenmiş lojistik alanında yaptığı kısa açıklamayla değerlendirdi.
“ÇAĞDAŞ ORTAMLAR OLUŞTURUYORUZ”
Otogarı önemsediklerini vurgulayan İmamoğlu, “Kimse belki farkında değil; ama burası İstanbul Havalimanı kadar nüfus yoğunluğuna sahip, gelişi-gidişi olan bir merkez. Bir başka özelliği de mahallelerin göbeğinde. Yani Bayrampaşa ve Esenler’in ortasında. Ne yazık ki buranın eski hali, toplumu da etkiliyor. Çevresindeki birtakım kökü alışkanlıkların merkezi konumuna gelmişti burası. Burayı devralmaya çalıştığımız, esnafla tartıştığımız, konuştuğumuz, uzlaşma çabasında olduğumuz ilk günden bugüne, değişimi hissediyorduk” dedi.
Şu an oldukça iyi bir noktaya gelindiğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Arkadaşlar, birçok fiziki işi, özellikle asfalt, boyama ve ulaşımla ilgili birtakım hizmetlerimizi bayrama kadar yetiştirecekler. Ne yazık ki, geçmişte kimin kullandığı bile belli olmayan ve farklı amaçlarla kullanılan alanların tamamen yıkılıp ortadan kaldırılması; hem şehir adına böyle bir yerin kurtarılması hem de çevresini olumlu etkilemesi anlamına geliyor. Burada durmayacağız. Yukarıdaki güzellikleri değerli müdürümüz bize sundu; ama aşağıda da şehir halkının burayı, yine bir şehir istasyonu olarak kullandığını biliyoruz. Metro hattı buradan geçiyor. Dolayısıyla, bu istasyona giriş ve çıkışlarda, çok çağdaş ortamlar oluşturuyoruz. Şu andaki değişim bile birçok insanı mutlu etti ama devamı gelecek.”
“BAKARSAN BAĞ OLUR MİSALİ…”
Otogar çevresindeki ilçelerde ciddi bir nüfus bulunduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Vatandaşların, kültür-sanat ve bir kısım etkinlik noktasında kullanacakları meydan ve birtakım unsurlarla devreye girmiş olacak” diyerek açıklamasını şöyle tamamları:
“Aslında biz, unutulmuş olan İstanbul Otogarı’nı bir anda hem taşımacılık sektörüne hizmet eden hem de şehirle bütünleşen sosyal bir alan haline getirmiş olacağız. Yani 400 bin metrekare kaybolmuş bir alanı, İstanbul’a tekrar hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Aslında, ‘Bakmazsan ne olur, bakarsan ne olur’u çok güzel bir örnek bir yer. Bakarsan bağ olur misali, 15-20 yıldır gösterilmeyen ilgi, bir yılda gösterildiğinde nasıl bir değişimin olduğunu görmüş olduk. Mutlu oldum. Tabii buradaki esnafın mutluluğunu biliyorum. Pandemi ve sokağa çıkma yasağından dolayı esnaf kapalı. Ama tamamen bittiğinde buraya yine geleceğiz ve bu mutluluğu paylaşacağız. Şu an çok kimlikli bir alanı hediye etmenin keyfini yaşıyorum. Emeği geçen bütün yol arkadaşlarımıza, müttehitlerimize, çalışma arkadaşlarımıza emekçilere yürekten teşekkür ediyorum. Allah tamamını erdirsin; az kaldı.”
İKİNCİ ZİYARET BEYOĞLU’NA
Büyük İstanbul Otogarı’ndaki incelemelerinin ardından Beyoğlu’na geçen İmamoğlu’na, İBB Başkan Danışmanları Ertan Yıldız ve Yiğit Duman da eşlik etti. Piyalepaşa Mahallesi’ndeki Kiptaş Van Blokları inşaatını ziyaret eden İmamoğlu, Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt’tan, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.