7 Eylül 2024

İSKİ’den 4,3 milyar TL’lik dev yatırım

İSKİ’den 4,3 milyar TL’lik dev yatırım

İstanbul’un da içinde bulunduğu coğrafyanın son yılların en kurak dönemini yaşadığına dikkat çeken İmamoğlu, İBB ve İSKİ olarak bu kapsamda “İçme Suyu ve Kanalizasyon Master Planı”nı yakın zamanda kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı. “Bu planla, İstanbul’umuzun önümüzdeki 30 yıl boyunca yeterli ve kaliteli içme suyuna erişilebilmesi adına, gerekli çevresel teknik finansal ve kurumsal bütün çalışmaları, bütün şartları, bütün koşulları ortaya koyduk” diyen İmamoğlu, konunun birçok paydaşı olduğunun altını çizdi. “Bütünüyle bilimsel tüm aktörlerin dahil edilmesiyle hazırlanan bu master plana göre, İstanbul’un su sorunu yaşamaması için çok şeyin yapılması şart” diyen İmamoğlu, “İşin planlama boyutunda sorun yok. Ama özellikle bazı hususlarda ne yazık ki sorunlar yaşıyoruz. Bunları da toplumun önünde şeffaf bir biçimde konuşma zorunluluğumuz var. Acil ve net bir biçimde zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

DR. BAŞA: “İMAMOĞLU DÖNEMİNDEKİ YATIRIMLARIMIZ 39 MİLYAR LİRAYI BULDU”

İSKİ Genel Müdürü Dr. Başa da konuşmasında, “Terkos Osmangazi Terfi Merkezi’yle, şu anda bulunduğumuz İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisi arasına, 33,6 kilometrelik 2.500 milimetre çelik boru imalatı, 3000 metrelik bir adet denge bacası, 39 adet tahliye, 38 adet vantuz ve 10 adet hat vanası odası imalatı yapılarak, hattın yedekli çalışacak şekilde devreye alınması sağlanmıştır. Bu çalışma esnasında 800 bin metreküplük kazı yapıldı. 268 bin metreküp kum dolgu yapıldı. 50 bin metre kaynak yapıldı. 49 bin yüz ton çelik kullanıldı. Ve 190 metre uzunluğunda üç adet yatay delgi gerçekleştirildi. Böylece, mevcuttaki 600’lük kapasite, çelik hatlarla desteklenmiş oldu. Yani tek hat kapasitemizi, 600’den 900 yüze çıkardı. Toplamda da hattın kapasitesi, 1 milyon metreküp/güne çıkarılmış oldu” bilgilerini paylaştı. Dr. Başa, İSKİ’nin İmamoğlu dönemindeki yatırımlarının, güncel fiyatlarla 39 milyar lirayı bulduğunu, bunun 16 milyarlık kısmının da içme suyu yatırımı olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile Terkos-İkitelli İçme Suyu İsale Hattı, İstanbullulara resmen hizmet vermeye başlamış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir