• İstanbul ev fiyatları artmaya devam ediyor! Kiralar ne kadar?

    İstanbul genelinde ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 27,2 oranında artış kaydetti. Diğer yandan yılın ilk sekiz ayında İstanbul’da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1 oranında azalarak 151 bin 221 adede geriledi.

  • Emlak fiyatlarında 2020’deki düşük faizli konut kredisi kampanyaları ile başlayan artış trendi devam ediyor. Son bir yılda konut değerinin en fazla artış gösterdiği kentimiz Aydın olurken onu ikinci sırada Muğla, üçüncü sırada Antalya izledi. Geçen yılın ortalarından itibaren konut fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından son dönemde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere birçok kentte ev kiralarındaki fiyat artışları ciddi seviyelere ulaştı. Uzun bir aradan sonra üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması, salgının başladığı dönemde ertelenen kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçiriliyor olması, hızla artan yabancı nüfusu gibi faktörler fiyatların bir anda fırlamasında büyük ölçüde etkili oldu. Ancak, son 18 ayda büyük bir hızla artan emlak fiyatlarının adım adım kiralara yansımasının doğal olduğunu da unutmamak gerekiyor. Diğer taraftan konut satışları yılın ilk sekiz ayı için ülke genelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 oranında düşüş sergileyerek 801 bin 995 adede geriledi. Konut satışlarında talep son iki yıldır artan bir trendle ikinci ele kaymış durumda. Ocak-Ağustos aralığındaki sekiz aylık dönemde ikinci el konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 70’e dayandı. Markalı konut projeleri üreten sektör firmaları Türkiye emlak piyasasına ilgi gösteren yabancıların tercihlerine odaklanmaya başladı. Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki faiz indirim kararı ile birlikte döviz kurlarının tırmanışa geçmesi, Türkiye’deki emlak fiyatlarını yabancılar açısından daha da cazip hâle getirdi. Yükselişe geçen döviz kurlarının etkisiyle yabancılara konut satış rakamının bu yıl rekor kırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tüm dünyayı kasıp kavuran salgının yaşamımız üzerinde yarattığı etki konut tercihlerinde de büyük değişime neden oldu. İş hayatında uzaktan çalışma modeli büyük bir yaygınlık kazanırken başta çok uluslu şirketler ve büyük holdingler olmak üzere birçok firma bu çalışma şeklini kalıcı hâle getirmeye karar verdiler. Kısıtlama dönemlerinde uzaktan eğitim sürecinin de buna eklenmesi yaşam mekânlarına dair yeni ihtiyaçlar meydana getirdi. Yaşadığımız konutların artık yalnızca barınma işlevini yerine getirmenin ötesinde daha fonksiyonel mekânlara dönüşmelerini bekliyoruz. Bu süreçte büyük kentlerde geniş balkonlu, bahçesi olan ya da yeşil alanlara yakın apartman daireleri ve müstakil evler daha fazla tercih edilmeye başlandı. Uzaktan çalışmanın getirdiği esneklik sayesinde bir kısım insan da şehir hayatının karmaşasından uzaklaşıp daha sakin ve tatil bölgelerine yakın kent ve kasabalara yerleşmeyi tercih ettiler.

    İstanbul satılık ev fiyatları ne kadar?

    İstanbul satılık ev fiyatları ortalaması Eylül ayında 3+1 daireler için 613.000 TL oldu. İstanbul ilinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 27,2 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy’ın Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanını baz alarak hazırladığı rapora göre Avcılar satılık daire fiyatları yıllık yüzde 38,5 oranında artış gösterdi. Avcılar ilçesinde 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 535.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Beylikdüzü satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 36,4 artış sağlarken 3+1 daireler için Eylül ayı ortalama satış fiyatı 559.000 TL düzeyinde seyretti. Esenyurt konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 28,3 oranında artış kaydetti. Esenyurt’ta 3+1 dairelerin Eylül ayı fiyatları ortalama 396.000 TL şeklinde oluştu. Çekmeköy daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 29,7 artış gösterirken 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 532.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Kartal satılık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,8 oranında arttı. Kartal ilçesinde Eylül ayı ev fiyatları ortalaması 3+1 daireler için 582.500 TL oldu. Ümraniye satılık daire fiyatları yıllık yüzde 25,9 oranında artış sergilerken 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 547.000 düzeyinde oluştu.

    İstanbul kiralık ev fiyatları ne kadar arttı?

    Kiraların yıllık bazda en çok artış gösterdiği ilçelerden biri Avcılar oldu. Avcılar’da kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 35 oranında artış kaydetti. Beylikdüzü’ndeki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 33 oranında artış gösterirken Esenyurt’ta kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 28 seviyelerinde gerçekleşti. Kartal kiralık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 32 oranında artış gösterdi. Ümraniye kiralık ev fiyatlarının senelik artış oranı yüzde 26 düzeyinde gerçekleşti. İstanbul kiralık ev fiyatları son bir yılda il geneli için ortalama yüzde 24 oranında artış sağladı. İstanbul kiralık ev fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Eylül ayında 2.400 TL düzeyinde oluştu.

    İstanbul konut satışları düşüşte

    İstanbul ili genelinde konut satışları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 oranında düşüş kaydederek 24 bin 286 adede geriledi. İstanbul’da satılan yeni konut sayısı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 oranında azalarak 6 bin 375 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 26 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Ağustos’ta 17 bin 911 adet konut el değiştirdi. İstanbul Ağustos ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 63,3 oranında azalarak 5 bin 636 adet olarak gerçekleşti. İstanbul genelinde ipotekli satışların Ağustos ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 23 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Ağustos ayında İstanbul’da toplam 18 bin 650 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 oranında bir artış yaşandı.

    Yılın ilk sekiz ayında İstanbul genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1 oranında azalarak 151 bin 221 adede geriledi. İstanbul’da Ocak-Ağustos döneminde satılan sıfır konut sayısı 40 bin 959 olurken bu rakam yüzde 20,8’lik bir azalışa işaret etti. İpotekli konut satışları İstanbul’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 düşüş göstererek 32 bin 352 oldu.

    İstanbul konut satışlarında rekor yılı 265 bin 98 satış ile 2020 senesi oldu. 2019 genelinde İstanbul’da konut satışları toplam 237 bin 675 olurken 2020’de 265 bin 98 adede ulaşarak yüzde 11,5 oranında artış kaydetti. İstanbul’da 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 92 bin 381 adet olurken bu rakam 2020’de yüzde 15,8 gerileme göstererek 77 bin 785 adede düştü. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde İstanbul’da ikinci el konut satışı yılda ortalama 128 bin 230 olurken bu rakam 2020’de 187 bin 313 adede çıktı. İstanbul genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 104 bin 170 adet şeklinde gerçekleşti.

    Konut fiyatları artmaya devam edecek!

    TUİK tarafından en son Ağustos ayı rakamlarına ilişkin olarak açıklanan inşaat maliyet endeksi, Temmuz’a göre aylık yüzde 2,6 oranında artış gösterirken bir önceki yılın Ağustos ayına göre ise yıllık yüzde 44,8 düzeyinde artış kaydetti. İnşaat demiri, hazır beton, çimento, vb. girdilerin fiyat değişimini gösteren inşaat malzeme endeksi son bir yılda yüzde 56,4 artış kaydetti. Maliyetlerdeki artışın etkisiyle önümüzdeki süreçte talep düşük seyretse de konut fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

    İnşaat sektörü yeni yatırımlara hız veriyor

    Artan maliyetlerin yanında son iki yıldır gittikçe azalan konut arzı da fiyatları etkileyen bir diğer unsur. Bununla birlikte sektörde hükümetin geçen sene konut satışlarını teşvik etmek için hayata geçirdiği düşük faizli kredi kampanyalarına benzer uygulamaları tekrarlayabileceğine dair büyük bir beklenti mevcut. Salgın sürecinde ilk defa yeni yatırımlarda ciddi bir artış söz konusu. TUİK’in açıkladığı Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre belediyeler tarafından 2018’de yaklaşık 669 bin adet daire için yapı ruhsatı verilirken bu rakam 2019’da 325 bin adede düşmüştü. Yapı ruhsat verilen daire sayısı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 68,5 oranında artış sergileyerek 547 bin düzeyine ulaştı. Bu yıl Ocak-Haziran döneminde belediyeler tarafından ülke genelinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında artış göstererek 328 bin 42 adede çıktı. Bu yıl sektörün yeni yatırımlara hız vermesiyle birlikte 2018’de ulaşılan rakamlara yaklaşılması mümkün görünüyor. İstanbul genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artarak 6 bin 322 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 36 oranında artarak 42 bin 293 oldu. Bu yılın ilk altı ayında yurt çapında müstakil konut tipindeki yapılar için belediyeler tarafından verilen toplam ruhsat sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 150’nin üzerinde artış gösterdi.

    Piyasadaki satılık veya kiralık konut ilanlarının hepsi emlak arama motoru Flatfy’da! Flatfy, kiralık ev veya satılık daire arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, tüm emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanları toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir