• İstanbul’da deprem riski çok olan ilçeler…

    Konut kredisinde faiz oranlarının düşmesi ile birlikte İstanbul’da ev alacakların en çok merak ettiği konuların başında deprem riski var. İstanbul’da hangi ilçeler depreme dayanıklı? İstanbul’da hangi ilçelerde deprem riski var? İstanbul'un depreme dayanıklı semt ve mahalleleri nedir? İşte hem Avrupa Yakası hem de Anadolu Yakası’nda depreme dayanıklı ilçeler ve mahalleler listesi…

  • En son İzmir, Elazığ ve Bingöl’de yaşanan depremlerden sonra İstanbul’dan ev almak isteyen vatandaşların merak ettiği konulardan biri de deprem bölgeleri oldu. İstanbul’da hangi bölgelerde deprem riski var, İstanbul’da deprem riski olan mahalleler hangisi, İstanbul’un depreme karşı en riskli ve güvenli ilçeleri hangi sorularının cevabını Prof. Dr. Naci Görür verdi…

    AVRUPA YAKASI’NDA DEPREMDEN EN FAZLA ETKİLENEN İLÇELER HANGİSİ?

    İstanbul’daki evlerin tarihine ve dayanıklılığına bakacak olursak, en eski yapıların olduğu yer olarak Beyoğlu ilçesi karşımıza çıkıyor. İstanbul’da olası bir depremden en çok etkilenecek ikinci ilçe olarak Tarihi Yarımada Fatih’i söyleyebiliriz. Fatihten sonra Florya, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Zeytinburnu, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Bakırköy, Avcılar, , Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri olarak devam ediyor. Bölge bölge aktaracak olursak, İstanbul’un Avrupa Yakası’na en yakın il olan Tekirdağ ve ilçesi Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

    “Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu doğrultu akımlı fay sistemleri. Şimdi bu iki fay boyunca Anadolu levhası, batıya doğru kaydığı için zaman zaman bu iki fay üzerinde depremler meydana geliyor. Nitekim Elazığ’daki deprem de bunlardan biri. Bu ikisi, Türkiye’nin deprem üreten en büyük fay sistemi. Kuzey Anadolu fayı Türkiye sınırlarında bin 600 kilometre, Doğu Anadolu fayı da yaklaşık 600 kilometre uzunlukta. Erzincan, Amasya, Bolu, Adapazarı tehdit altında.” dedi.

    İSTANBUL’DA DEPREME RİSKLİ OLAN İLÇELER HANGİSİ?

    1999 Depreminin ardından uzmanlar olası bir İstanbul depremi için araştırma içerisinde. Yapılan araştırmalar sonrasında olası bir büyük depremde Avrupa Yakası Anadolu Yakası’ndan daha çok etkilenecek. Avrupa Yakası’nda depremden etkilenecek deprem riski olan ilçeleri ilerleyen konularda aktaracağız. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deprem profesörü Ahmet Ercan’ın tespitleri doğrultusunda “Cankurtaran’dan başlayıp Ayasofya’ya, oradan Süleymaniye’ye, oradan Fatih’e, Edirnekapı’ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin ve bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar ve en çok yıkım görecek yerlerdir” açıklamasını yaptı.

    İSTANBUL’DA ORTA DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLÇELER / SEMTLER / MAHALLELER

    İstinye çukuru, Florya, Yeşilköy, Ataköy, Tarabya çukuru, Tophane, Salıpazarı, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Nakkaşdere, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak’ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Kasımpaşa ve Güngören’in sahil kesimi, Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı’nın güneyinde kalan kısım), Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı ve Zeytinburnu.

    İSTANBUL’DA YÜKSEK DEPREM RİSKİ TAŞIYAN SEMTLER / İLÇELER / MAHALLELER

    Azaplı yöresi (Altınşehir’in alçak kesimleri), Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ispartakule (Alibey Yarımadası’nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne bakan kıyıları), Ataköy’ün bulunduğu kesimler, Küçükçekmece Gölü’nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Ambarlı ve Haramidere.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir