• İşte İstanbul’da en çok ev aranan semtler

  • Türkiye’nin uzman emlak platformu Hürriyet Emlak, son 1 aylık verilere göre Türkiye genelinde en çok hangi semtlerde hem satılık hem de kiralık ev aradığımızı araştırdı. Yapılan araştırmaya göre satılık konutları en çok Ankara’nın Etimesgut ilçesinde Bağlıca’da aradık. İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde Cumhuriyet semti ikinci sırada yer alırken, Balıkesir’in Edremit ilçesinde Akçay, Ankara’nın Çankaya ilçesinde Alacaatlı ve Muğla’nın Bodrum ilçesinde Güvercinlik ilk beş arasında yer aldı. İstanbul ve Ankara semtlerinin ağırlıklı olarak öne çıktığı listede, İzmir, Balıkesir, Muğla, Aydın, Mersin, Samsun ve Antalya gibi denize kıyısı olan semtler de ilk 50 arasında yer aldı. En çok kiralık ev aradığımız semtlere baktığımızda ise Ankara’nın Çankaya ilçesinde Emek’in ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Emek’i yine Ankara’nın Çankaya ilçesinde Bahçelievler takip ederken sıralamada İstanbul’un Kadıköy ilçesinde Caferağa, Ankara’nın Çankaya ilçesinde Yukarı Bahçelievler ve İstanbul’un Bahçelievler ilçesinin merkezi öne çıkıyor.

    Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, satılık konutta en çok tercih edilen semtler hakkında şu bilgileri verdi:

    “Ankara’nın en çok tercih edilen semtlerini ele aldığımızda; ilk sırada Etimesgut ilçesine bağlı olan Bağlıca’yı görüyoruz. Bağlıca son 5 yıldır yeni yapılaşmanın arttığı bir bölge. Semte giriş çıkış yollarının çok şeritli hale getirilmesi ve ulaşım alternatiflerinin çoğalması bölgeye olan ilgiyi artırdı. Çankaya’ya bağlı Alacaatlı ve Yaşamkent semtleri ise son yıllarda yeni konut projelerinin arttığı yerler. Site içerisinde yaşamak isteyen Ankaralılar genellikle bu iki semti tercih ediyor.

    Alacaatlı öte yandan Çayyolu’na çok yakın bir bölge. Fakat fiyatları Çayyolu’na kıyasla daha uygun olduğu için tercih ediliyor. Beytepe de yine Ankara’daki yeni konut alanlarından bir diğeri.

    Birlik ise daha eski konutların yer aldığı bir semt fakat tercih edilme nedeni Ankara’nın iki büyük ilçesi olan Çankaya ve Mamak’ın ortak noktasında yer alması ve çok merkezi bir semt olması. Tüm bu semtlerde son bir yılda satılık konut fiyatlarının yüzde 30 ile 60 arasında artması da zaten talebin yüksekliğini gözler önüne seriyor.

    İstanbul’a baktığımızda en çok öne çıkan semt olan Beylikdüzü’ne bağlı Cumhuriyet Mahallesi, uygun fiyata satılık ev almak isteyenler için çok fazla potansiyel barındırıyor. İstanbul’un en çok ilgi gören ikinci semti olan Suadiye İstanbul’un hem denize yakınlığıyla hem de sakinliğin ve sosyal hayatın bir arada olmasıyla en çok beğenilen semtlerinden biri. Ulaşımın da kolay olduğu merkezi bir lokasyon olmasından dolayı her zaman tercih sebebi. Zekeriyaköy ise özellikle pandemi döneminde doğaya yakın olmak isteyen İstanbulluların ilgi alanı haline geldi.

    Balıkesir Akçay Türkiye’nin en çok tercih edilen üçüncü semti. Akçay’ın fiyatları hâlâ diğer yazlık bölgelerimize göre uygun. Doğa harikası olan Akçay son dönemde Balıkesirliler dışında tüm Türkiye’de yazlık arayışı olanlar tarafından tercih ediliyor. Altınoluk ise bol oksijen oranıyla öne çıkan bir diğer yazlık bölgemiz. Yabancıların özellikle Altınoluk’a ilgisi çok yüksek. Küçükköy ise özellikle pandemi ile birlikte doğal yaşama ilgi arttığından dolayı daha çok tercih edilmeye başlandı.

    Sıralamada başlarda yer alan diğer semtler arasında Bodrum Güvercinlik, Yalıkavak ve Didim Akbük’ü görüyoruz. Bu da geçtiğimiz bir yılda yazlık evlere olan talebin ne denli arttığını bir kez daha gözler önüne seriyor.”

    İstanbul’da satılıklarda Beylikdüzü, kiralıklarda Kadıköy öne çıkıyor

    İstanbul’da en çok satılık konut baktığımız semtlerin başında Beylikdüzü’nün Cumhuriyet semti geliyor. Cumhuriyet’i sırasıyla Kadıköy’de Suadiye, Sarıyer’de Zekeriyaköy, Kadıköy’de Göztepe, Maltepe’de Altıntepe, Başakşehir’de Bahçeşehir 2. Kısım, Kadıköy’de Bostancı, Beylikdüzü’nde Adnan Kahveci, Eyüpsultan’da Göktürk Merkez ve Kadıköy’de Caferağa semtleri takip ediyor.

    En çok aranılan kiralık konutlara baktığımızda ise Kadıköy’ün Caferağa semti öne çıkıyor. Caferağa’da son 1 yıl içerisinde kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı 29 TL’den 33 TL’ye çıkarak yüzde 13’lük bir artış sergiledi. Caferağa’dan sonra ikinci sırada Bahçelievler Merkez yer alıyor. Burada ise fiyatların son 1 yılda 21 TL’den 24 TL’ye çıkmasıyla yüzde 18’lik bir artış göze çarpıyor. Üçüncü sırada yer alan Şişli’nin Mecidiyeköy semtinde ise kiralar son 1 yılda %16 artarak ortalama metrekare fiyatları 25 TL’den 29 TL’ye yükseldi. Beyoğlu’nun Cihangir semtinde ise %21’lik bir artış dikkat çekiyor. Fiyatların ise 40 TL’den 48 TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Son 1 yılda ortalama metrekare fiyatlarının 41 TL’den 65 TL’ye çıkmasıyla %60’lık bir yükselişle beşinci sırada yer alan Şişli’nin Teşvikiye semtini 32 TL’den 34 TL’ye %4’lük bir artış gösteren Şişli’nin merkezi takip ediyor. Şişli’nin Fulya semtinde ise son 1 yılda kiralık konutların ortalama metrekare fiyatları 29 TL’den 35 TL’ye çıkarak %20’lik bir artış söz konusu. Beşiktaş ilçesine bağlı Etiler’de ise fiyatlar son bir yılda 47 TL’den 68 TL’ye çıkarak %43’lük bir artış gerçekleşti. Bahçelievler’in Siyavuşpaşa semtinde ise %20’lik bir artışla ortalama metrekare fiyatları 15 TL’den 19 TL’ye çıkmış durumda. Listenin onuncu sırasında yer alan Kağıthane’nin Ortabayır semtinde ise son 1 yılda kiralık konutların metrekare fiyatları 20 TL seviyesini koruyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir