İşverenler çalışanlarının sağlığını korumakla yükümlüdürler. Devlet tarafından da zorunlu hale getirilen işyeri hekimliği iş dünyasında en çok üzerinde durulan konulardan birisi haline gelmiştir. İş ortamında işçinin başına çeşitli aksilikler gelebilir ya da bilmediği kronik bir rahatsızlığı da olabilir. Erken teşhis konulmadığı sürece diğer çalışanlara da bu hastalık bulaşabilir ve tamamen bir felakete dönüşebilir. Böylesi bir felaketin önüne geçebilmek için iş yeri hekimleri düzenli olarak işçilerin sağlık kontrollerini gerçekleştirmektedir. Sağlık kontrolleri esnasında karşılaşılan sorunlar derhal işverene bildirilir eğer durum ciddi ise o kişi en yakın hastaneye sevk ettirilir.
Devlet, işçinin hakkını savunabilmek için önemli adımlar izlemektedir. Planlanan ve gerçekleştirilen projeler arasında en göze çarpan hizmetlerden bir tanesi de işyeri hekimliği olmuştur. Bu hizmet sayesinde sadece çalışanın sağlığı kontrol edilmemektedir aynı zamanda işçilerin çalışma ortamları da detaylı bir şekilde denetlenmektedir. Bu yapılan denetlemeler sonucunda çalışma ortamında insan sağlığını bozacak bir durum ile karşılaşıldığı taktirde bu durum hızlı bir şekilde işverene bildirilir. Belli bir süre tanınan işverene sorunu çözümlemek zorundadır aksi taktirde olay bakanlığa taşınır. Bakanlık uyarılara uymayan şirketlere ciddi yaptırımlar uygulayabilir.
İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ne Yapmak Gereklidir
Herhangi bir işte uzman olmak demek o işi en ince detayına kadar bilmek ve gerekli tecrübeye sahip olmak demektir. Yeterli seviyeye gelen insanlar uzman unvanına sahip olabilmektedirler. Birçok uzmanlık alanı olsa da bizim inceleyeceğimiz olan seçenek iş güvenliği uzmanı olacak. Bu mesleğe sahip olmak isteyenler üniversitelerin fizik bölümünden ya da belirtilen bölümlerden mezun olmaları gerekmektedir. Bu şartı karşılayan insanlar prosedür gereği birkaç aşamadan geçmektedir.
Devlet, sertifika verdiği eğitim merkezleri ile bu meslek ağının zorunlu eğitimini sağlamaktadır. Sertifika verilen merkezlerde eğitimini tamamlayan kişiler dönemin sonunda bir sınava tabi tutulurlar ve sınavı başarı ile geçenler mesleğe başlamak için ilk adımı atmış olurlar. Görev tanımı tam olarak işyerlerinde işçinin güvenliğini tehdit edecek durumları tespit ederek işverene bildirmek ve işveren bu uyarıya kulak vermiyorsa konuyu bakanlığa taşımaktır.
Çalışanın Hakkını Koruyan İşyerleri İşyeri Hekimi Bulundurmalı
İşçinin işverenden beklediği bazı hakları bulunmaktadır. Bu hakların başında da sağlık gelmektedir. Çalışanının sağlık durumuyla yakından ilgilenen işverenler de bu durumdan karlı çıkmaktadır. Öyle ki ne kadar sağlıklı çalışan işçi olursa maksimum seviyede verim alınabilir. Alınan verim yüksek olduğu taktirde şirket yükselişe geçecek ve daha fazla üretim hacmi olacaktır.
İş yeri hekimliği hizmeti de devlet tarafından desteklenen eğitim merkezleri tarafından desteklenmektedir. Yöntem Akademi tecrübeli kadrosuyla işyeri hekimliği eğitimi konusunda yıllardır çizgisini bozmadan hizmet vermektedir. Eğer ki işyerinizin geleceğini düşünüyorsanız bu konuda çok dikkatli olup yapılan uyarılara kulak vermeniz gerekmektedir.