• Koronavirüs salgını esnafı nasıl etkiledi?

    Salgının ortaya çıkmasının ardından haftalarca kapalı kalan dükkânlar karantina sürecinin son bulması ile belirli kurallar çerçevesinde açıldı. Peki, “yeni normal”  Sarıyerlilere hizmet veren esnafı nasıl etkiledi? İşte cevabı..

  • Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını boyunca kapalı kalan Sarıyerli esnaf, 1 Haziran itibari ile açılan dükkânlarındaki yerlerini aldı. Maskeler, eldivenler ve dezenfektanlar ile yeni sürece alışmaya çalışanlar, işlerin çokta iyi gitmediğini dile getirdi. Esnaf, sokaktaki insanların alışveriş yapmadığını belirtirken, bu yaz döneminden de oldukça umutsuz. Alınan tüm önlemlere rağmen kurallara uymayan vatandaşlar nedeniyle, son günlerde artan vaka sayıları esnafı önümüzdeki süreçte daha da zorlayacağa benziyor. Sarıyer Belediyesi Basın Birimi çalışanları süreci Sarıyerli esnaflardan dinledi..

    “KARANTİNA SONRASI İŞLERİMİZ AZALDI”

    Sarıyer’de Kuaför ve Güzellik Merkezi işletmeciliği yapan Önder Günay, karantina sonrası işlerin azaldığını dile getirerek alınan tüm önlemlere rağmen müşterilerin tedirgin olduğunu söyledi. Sarıyer Belediyesi’nden aldıkları desteklerden söz eden Günay, “Belediye bu dönemde yanımızda oldu. Maske ve dezenfektan desteği sağladılar. Onlara bu süreçte yanımızda oldukları için teşekkür ederiz” dedi.

    “ESNAF DESTEK BEKLİYOR”

    Gökhan Kaya Sarıyer’de yıllardır erkek berberliği yapıyor. Dükkânının elli güne yakın bir süre kapalı kaldığını dile getiren Kaya da, yeni dönemde işlerin iyi gitmediğini söyleyen esnaflardan oldu. “Gerekli tüm önlemleri alıyoruz, her şey tek kullanımlık buna rağmen insanlar çekiniyor” diyen Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Sarıyer Belediyesi bu süreçte dezenfekte, maske ve eldiven konusunda bizlere destek verdi. Bazen haftada bir bazen iki haftada bir bizleri ziyaret etti. İşlerimiz 1 Haziran sonrasında istediğimiz gibi ilerlemiyor. Dükkânımı döndürebilmek için kredi çekmek zorunda kaldım. Bakmakla yükümlü olduğum bir ailem var. Esnafa destek çıkılmalı.”

    “OYUN YASAKLARI ZARAR ETTİRİYOR”

    Sarıyer’in Derbent mahallesinde Kıraathane işleten Mehmet Günay, belirli bir süre kapalı kalan dükkânını yeni normalle birlikte açtı. 1 Haziran sonrası açılan kahvehanede işlerin eskiye göre çok kötü olduğunu söyleyen Günay konuşmasını şöyle tamamladı: “Kar değil zarar ediyorum. Dükkânımın kirasını, elektriğini ödeyemiyorum şu an. Koronavirüs öncesi işlerimiz çok iyiydi. En azından çoluğumuzla çocuğumuzla geçimimizi sağlıyorduk. Şu an zarar ediyoruz. Yeni süreçte dükkânların açılması iyi oldu ama kahvehaneler için oyun yasakları devam ediyor. Maskeli ve eldivenli şekilde insanların zaman geçirmesine izin verilse belki bizler için de daha iyi olabilirdi.”

     “KİRAMI KREDİ KARTI İLE ÖDEDİM”

    Şimdi de Sarıyer’in Ayazağa mahallesindeyiz. Ayşe Civan Ayazağa’da tuhafiye ve giyim üzerine bir dükkân işletiyor. “Uzun süredir kapalı kalan mağazalarımız açıldı ancak satış yok” diyen Civan, “Elimizden gelen önlemleri alıyoruz ama bu daha ne kadar sürecek bilmiyoruz. Kapalı kaldığımız süre zarfında kredi kartı ile dükkânın kirasını ödemek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir