22 Kasım 2024
  • Koronavirüste asıl tehlike ‘Sahte Şafak’

    Corona virüsüyle mücadelede ikinci dalga iddiaları panik yaratsa da, uzmanlar 'sahte şafak' adı verilen tehlikeye dikkat çekiyor.

    Koronavirüste asıl tehlike ‘Sahte Şafak’

    Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde yaşayan 35 yaşındaki Mirabai Nicholson-McKellar, corona virüsüne yakalandıktan sonra 1 ayı aşkın süre tedavi gördü. Sağlığına kavuşan ve evine gönderilen McKellar, 72 saat sonra yapılan testlerinin ardından karantinadan çıkma izni aldı.

    Hayatının yavaşça normale döneceğini düşünen McKellar, nefes darlığı ve göğüs ağrılarının tekrar ortaya çıkması üzerine acil servise gitti. Genç kadına yapılan testlerde corona virüsü yeniden pozitif çıktı. ABD merkezli Bloomberg’ün haberine göre McKellar, “Bu ne zaman bitecek, sürekli düşünüyorum. Hala hasta mıyım, değilsem bunu nasıl bileceğim?” dedi.

    ÖNLEMLER KALKIYOR AMA…

    McKellar, virüsü yendiğini düşündükten sonra belirtileri yeniden görülen ve testleri pozitif çıkan hastalardan yalnızca biri. Bloomberg’ün haberinde giderek artan bu duruma uzmanlar ‘sahte şafak’ adını veriyor. Hastalık sürecinin herkeste farklı işlediğini ifade eden uzmanlar, ülkeler önlemleri yavaş yavaş kaldırırken salgının bu gizemli parçası da çözülmeyi bekliyor.

    ÖLÜ PARTİKÜLLER YANILTABİLİR

    Güney Kore’de yapılan bir çalışmaya göre, coronayı atlatan hastalara uygulanan nükleik asit testlerinin ölü virüs partiküllerini tespit ederek, enfekte olmayan kişileri hasta gibi gösterebileceği belirtiliyor.

    Stanford’dan Yvonne Maldonado, “Herkes bunu çözmeye çalışıyor. Bir insan hasta olduğunda ne yapacağız? Bağışıklık kazandıklarını mı düşüneceğiz yoksa diğer insanlar için potansiyel bir bulaşma tehdidi olduklarını mı?” ifadelerini kullandı.

    PSİKOLOJİK TAHRİBAT ARTIYOR

    Bu durumun psikolojik tahribatı da artırdığını ifade eden Cleveland Clinic’ten Michelle Biehl, “Çok sayıda hasta ruhsal sorunlarla boğuşuyor. Ne zaman tam olarak iyileşeceklerini bilmek istiyorlar. Bu yüzden anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu yaşıyorlar” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir