Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, ilçedeki eğitimin durumuna ilişkin Damga’dan Barış Kış’a konuştu. Esenyurt’la ilgili medyada sık sık “sorunlar yumağı ilçe” gibi ifadelerin kullandılığına dikkat çeken Yener, “Diyorlar ki ‘sınıf mevcutları fazla, okul yok.’ Hayır öyle bir şey yok. Esenyurt’un bahsedildiği gibi kronik sorunu yok. Bugün sınıf mevcutlarımız 38-40 bandında, okul sayımız da her geçen gün artıyor” dedi
Esenyurt’a 1 yılı doldurduklarını anlatan Yener, “Esenyurt’ta bu ay itibariyle 1 yılı doldurduk ve bir sıkıntı yaşamadık. Geldiğimiz günden bu yana Esenyurt’ta fiziksel anlamda ciddi değişikliklere şahit olduk. Kalabalık sınıflarımız vardı. 60-70 kişilik sınıflar vardı ve sürekli eğitim sorunu yaşayan bir ilçe görüntüsü vardı. Bu sorunları aştık. Özellikle son dönemde, kullanılmayan mekanlarla ilgili 438 yeni derslik oluşturduk. Esenyurt’ta şu anda sınıf mevcutları 47-48 bandına kadar düştü. Hatta bu okullarımızın sayısı da az. Esenyurt’un tamamına baktığınızda şube başına düşen öğrenci sayısı aslında 38-40 bandında yer alıyor. Şu anki sınıf mevcutlarımız ideal. Birkaç okulumuz var bölgelerdeki yoğunluktan kaynalı. 3-4 okulumuz var sınıf mevcutları fazla olan. Bu okullar da bölgenin fiziki durumundan kaynaklı. Ama Esenkent’te açılacak lise kampüsümüz ve açılacak 2 farklı okulumuzla beraber sınıf mevcutlarında ciddi bir rahatlama da sağlayacağız” dedi.
En çok öğrenci Esenyurt’ta
İlçedeki öğretmen ve öğrenci sayısına ilişkin bilgiler de veren Yener, “Esenyurt’ta şu an 230 bin öğrenci var. Dolayısıyla genelde baktığınızda İstanbul’daki diğer ilçelerimizle karşılaştırılamayız. Bu yoğunluğa rağmen bugün Esenyurt’ta eğitim sürecini sorunsuz bir şekilde götürebiliyoruz. Kaymakamlığımız, İl Eğitim Müdürlüğümüz ve bakanlığımız ciddi katkı veriyor. İl müdürümüzün ve Milli Eğitim Bakanımız’ın Esenyurt’a özel bir önem verdiğini söyleyebilirim. Esenyurt’un eğitimdeki sorunlarına bakanlığımız ciddi bir neşter attı. Birincisi lise kampüsü ikincisi öğretmen sayısı. Bu yıl atanan 20 bin öğretmenin 2 bini Esenyurt’a atandı. Böylece şu anda Esenyurt’ta kadrolu 6 bin 150 öğretmenimiz oldu. Böylece Esenyurt’taki ücretli öğretmen ihtiyacı da ciddi anlamda azaldı. Ama açacağımız yeni derslikle ücretli öğretmen ihtiyacını da artıracak” ifadelerini kullandı.
Esenyurt’a büyük önem veriliyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Esenyurt’a büyük bir önem verdiğinin altını çizen Necati Yener, “İlkokul ve orta okullara bakanlığımızın temizlik, kırtasiye ve tadilat ile ilgili çok ciddi sınırsız ödenekleri var. Mutlaka tüm ilçelere bu imkan sağlanmıştır ama Esenyurt’a özel bir önem verildiğinin altını çizmek istiyorum. Kampüs meselesine gelince. Lise kampüsü, Türkiye’de ilk defa yapılacak bir proje. 10 lisenin bir arada olması ve oranın küçük bir eğitim şehrine dönüştürülecek olması çok değerli. Bir yaşam kentinde ihtiyaç duyulacak tüm alanlar orada olacak. Halihazırdaki projenin görsellerine bile baktığınızda iç açıcı bir programla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla meselenin bu boyutuna bakarsak gerçekten çok farklı bir noktadayız” şeklinde konuştu.
Sorun varsa çözüm de vardır
Esenyurt’un bazı medya organlarınca ‘sorunlu ilçe’ olarak lanse edilmesini kınadığını da aktaran Yener, “Esenyurt’un çözülemeyecek bir sorunu yok. İnsan odaklı sorunlar varsa insan odaklı çözümler de vardır. Biz de Esenyurt’ta bunu en iyi şekilde başarıyoruz. Biz kritik bir sorun varsa bu kronik bir hal alır gibi bir zihniyeti kabul etmiyoruz. 1996 yılında öğretmenlik hayatıma başladım. Hep İstanbul’da görev yaptım. Hem büyük okullarda hem de ilde şube müdürü olarak çalıştım. Bunlar tabii bana çok katkı yaptı. Esenyurt’un sorunlu noktalarını tespit etmekte hızlı hareket ettik. Tabii ki söyleyemeyeceğimiz klikleşmiş sorunlar vardı ama bunları usulüne uygun bir şekilde dizayn edince bütün sorunlar ortadan kalktı diyebilirim. Peyderpey kalmış sorunları kullananlar mutlaka olmuştur, olacaktır. Ama bizim için aslolan şey çocuklarımızın geleceği ve velilerimizin memnuniyetidir. Bizim hizmetkarı olduğumuz çocuklarımıza ve velilerimize karşı sorumluluklarımız önemlidir. Birçok ilçede Esenyurt’taki sorunlara benzer sorunlar görülmüştür. Ama Esenyurt özelinde sadece Esenyurt’ta bir sorun varmış gibi gösterenlere katılmıyorum” dedi.
Kantin ihaleleri yapıyoruz
Okul kantinlerinin sağladığı katkıdan da bahseden Yener, “Okul kantinlerini denetliyoruz. Kantinlerle ilgili ciddi bir harita çıkardık. Sözleşmeyi yenilenmesi gerekenlerin listesini çıkardık. Yeni ihaleler yapılıyor. Son yaptığımız 2 ihaleden 1 tanesi 40 bin lira. Bu rakam okula gelir sağlayacak. Diğer ihaledeki rakam da 52 bin lira. Bunlar okullarımıza ciddi katkı sağlayacak gelirlerdir. Bunun yanında geçmişte hangi şartlarda nasıl kantin ihaleleri verildiği noktasında muğlak bir cümle kullanmak istemem ama o günde bugünkü gibi titiz davranılsaydı okullarımıza ciddi bir katkı sağlanabilirdi. Biz eksikleri düzelteceğiz ve bunun sahaya yansıması çok başka olacak. Biz bütün iş ve işlemlerin sağlıklı yürümesini, usule uygun yürümesini istiyoruz” diye konuştu.
Ciddi bir yol aldık
Eğitimde önemli bir yol aldıklarını vurgulayan Yener, “Eğitimde biz çok ciddi yol aldık. Yeterli midir, elbette eksikiğimiz vardır. Ama bugün okullarımıza kırtasiye, temizlik, talidat yardımı yapılırken, velilerimizden zorla bağış almak gibi ya da velilerle idarecileri karşı karşıya getirmek gibi sorunları ortadan kaldırdık. Bugün basit görünebilir ama bütün çocuklarımızın ders kitaplarının masalarının üstünde hazır olması büyük bir kazanımdır” dedi.
Servis denetimi olmazsa olmazımızdır
Okul servislerini sıkı bir şekilde denetlediklerinin de altını çizen İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, “Okul servisleriyle ilgili birçok denetleme kurumu var. Birincisi okullar denetleyecek ikincisi biz denetleyeceğiz. Servis denetimi bizim için olmazsa olmazımızdır. Çünkü çocuklarımızı taşıyan servislerin her yönüyle mükemmel olması bizim için vicdanen en doğrusudur” ifadelerini kullandı.