• Saatlerin Bir Anlamı Var mı?

  • Saat, zaman ölçümü yapan bir alet. Eski çağlarda saat henüz icat edilmemişken insanlar zamanı ölçmek için bazı yöntemler kullanmış. Bu yöntemlerin başında güneşe, yıldızlara bakmak varmış. Kişi saatin kaç olduğunu anlayabilmek için güneşin hareketlerine bakar ve yükseliş durumuna göre saati tayin etmeye çalışıyormuş. Doğru bir yöntem olsa da ilkel olduğunu belirtelim. Kişiler imkansızlıktan dolayı bu şekilde hayatını devam ettiriyor ve zaman kavramını bu şekilde algılıyor.

    Saatlerin Anlamı Nedir? mı?Günümüz koşullarına baktığımız zaman dijital saat, masa saati, alarm saati, kol saati gibi birçok saat çeşidinin var olduğu görüyoruz. Teknolojinin gelişmesi ile saat kavramının farklı bir şekil aldığını görüyoruz.

    Saat, zaman anlamı bakımından bizlere bilgi veriyor diye sallıyorlar. Örneğin 22 22 anlamı için sana kahve ısmarlayacakmış diyorlar. Gecenin bu saatinde mi? Farklı bir bakış açısı olarak mesela 6 ile 11 arası sabah saatlerini ifade ederken 12 ile 15 arası öğle saatlerini ifade ediyor. Bu şekilde saat anlamları bulunuyor. Yine küçük çocukların anlayabilmesi için 13.00 “bir” anlamına geldiğini, 14,00 “iki” anlamına geldiğini, 15,00 ise “üç” anlamına geldiğini bu şekilde devam edildiğinde ise 23,59’a kadar geldiğini ve gece yarısını yani on ikiyi gösterdiğini belirtelim.

    Saat, zamanı ölçtüğü için bazen zaman kavramı yerine kullanılıyor. Bazıları bu ise zamanlara saatlerin anlamı şeklinde bir anlam yüklemişler tamamen hayal ürünü olarak. Bu şekilde dilimizde anlatım bozukluğu olmasa da yanlış bir ifadeymiş gibi algılanıyor. Saatin zaman yerine kullanılması tamamen doğru olmasa da zengin Türkçe’nin bir getirisi olduğunu söyleyelim. Saatin farklı anlamları içinde barındıran geniş yelpazeye sahip olduğunu ve bütünsel bir sistemler düzeneği olduğunu söyleyelim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir