Çatalca Belediyesi, “Gelecek Yereldedir, Yerel Geleneksel Tarım Uyanışına İhtiyacımız Var” teması ile geleceğimizi teminat altına alabilmek, Yerel Atalık Tohumlara önem vermek, yaygınlaşmasını sağlamak, çiftçileri desteklemek ve geleneksel tarımdan vazgeçmemek için Yerel Tohum Takas Şenliği düzenledi.
Yoğun katılım oldu
Çatalca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından bu yıl ilki düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği Nazım Özbay Kültür Merkezi alanında gerçekleştirildi. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, Çatalca İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güngör, Çatalca Belediyesi Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları ile çevre ilçe ve illerden gelen davetlilerin de büyük ilgi gösterdiği Tohum Takas Şenliğinin açılış konuşmasını, Çatalca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Naci Coşkun yaptı. Şenliğin geleneksel tohumların korunması ve gelecek jenerasyonlara aktarılması için önemli olduğunu belirten Coşkun, hiçbir ticari kaygı olmadan tohumların üreticiler arasında alışverişinin sağlanacağı ve bu vesileyle yöreyle özdeşleşmiş tohumların korunacağını işaret ederek şenliğe katılım gösteren konuklara teşekkürlerini sundu.
Atalık tohumlarımız geleceğimize aktarılmalı
Ulusal Tohum Takas Merkezi Başkanı Ali Özırmak, Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Zerrin Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık gerçekleştirdikleri konuşmalarda bu tür şenliklerin, toplumun kendi değerlerine sahip çıkmasındaki önemine değindiler. Üreticilerin desteklenmesi ve yerel tohum kullanımının özendirilmesi gerektiğinin altını çizen konuşmacılar, çiftçilerin kendi ektiği ve yıllardan beri süre gelen tohumların korunması, bunların gelecek nesillere aktarılmasının gerekliliğini ifade ettiler.
Toprak dostları hoş geldiniz
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara yaptığı konuşmada sözlerine, şenliği düzenlemekte emeği geçenlere ve katılım gösteren konuklara teşekkür ederek başladı. Kara sözlerinde, “Öncelikle Tohum Takas Şenliği’ne katılan, bu şenliği düzenleyen, ülkemizin pek çok yerinden bu şenliğe gelen konuklarımıza, bu şenliğe öncülük yapan Ulusal Tohum Takas Merkezi başta olmak üzere, Ziraat Mühendislerimize ve ilgi duyan toprak dostu, tabiat dostu, vatan dostu insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Bu meşale ülkemizin her tarafını aydınlatsın
Başkan Cem Kara konuşmasının devamında, “Umut ediyorum ki birkaç yıl önce bu konuda yanan meşale, ülkemizin her tarafında bir aydınlanma vesilesi olur, ülkemizin her yerinde yayılarak devam eder ve Atalık Tohumlarımıza, gerçek lezzete sahip çıkarız” sözlerine yer verdi. Konuşmasında Çatalca hakkında da bilgi veren Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, “Şu an bulunduğunuz Çatalca ilçemiz, yanı başımızdaki mega kentin en büyük yüz ölçüme sahip ilçesidir. 5343 kilometre karelik İstanbul’un bulunduğumuz topraklar 5’te 1’idir. Yani biz belki yaşadığımız yerin zenginliğinin çok farkında değiliz ama müthiş bir zenginlik üzerinde, müthiş bir coğrafi değer üzerinde bulunuyoruz. Yeşilin yani ormanın, denizin, gölün, su havzalarının, 1. Sınıf tarım topraklarının iç içe olduğu bir kentte yaşamımızı sürdürüyoruz. Bulunduğumuz kent, %65 orman, %29’u tarım alanlarıyla kaplı. %90’ı da İSKİ’nin koruma havzasında. Çünkü Melen’le birlikte İstanbul’a suyu veren en önemli merkezlerden bir tanesi Çatalca’dır. Bir tarafta Büyükçekmece Baraj Gölü, diğer tarafta Terkos Baraj Gölü, diğer bir tarafta Sazlıdere Baraj Gölü ve Binkılıç, Istranca Dereleri ve yine o bölgede var olan barajlarımızla İstanbul için kritik öneme sahip olan bölgelerimizden bir tanesi” dedi.
Topraklarımız heba olmasın istiyoruz
“Bu ilçede %29 tarım alanlarında yapılaşma olmasın, sanayi olmasın, topraklarımız heba olmasın diye çaba sarf ediyoruz. Bu çabalardan bir tanesine de sizler bugün burada destek veriyorsunuz” ifadeleriyle konuşmasına devam eden Başkan Kara, toprağın kıymetinin gelecek nesillere anlatılması gerektiğinin altını çizerek “Kent rantı, kent menfaati öyle yoğun bir şekilde üzerimize üzerimize geliyor ki yaşayacak toprak bulamamak durumundayız. Topraklarımızın kıymetini yeni kuşaklara, genç nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza anlatmalıyız. Toprak, evden de, alışveriş merkezinden de, ticaret merkezinden de kıymetlidir. Çünkü bu toprağın üzerinde hem biz canlılar yaşıyoruz, barınma, beslenme ihtiyacımızı karşılıyoruz, hem de, bizim yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan hayvanlar bu toprak üzerindeki besin maddeleriyle besleniyorlar. Bu toprakta yetişen buğday, arpa, mısır, ay çiçeği, pancar gibi tarım ürünleriyle yaşamımızı sürdürebiliyoruz. Yemeden yaşamamız mümkün değil. Hepimiz bulunduğumuz topraklarda, yoksa bir saksı, bir kasa içerisinde küçük ölçeklide olsa bu ülkenin üretimine katkı sunmalıyız” şeklinde konuştu.
Sandıklarda saklanan tohumlar bugün burada
Tohum Takas Projesinin önemine de değinen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara sözlerinin sonunda, ”Tohum Takas Projesi, Atalık Tohumlara sahip çıkmak, bunları çoğaltmak son derece önemli ve değerlidir. Çiftçilerimize, üreticilerimize, Mahalle Muhtarlarımıza, Ulusal Tohum Takas Merkezimize, kasalarında, yastık altında, sandığında sakladığı tohumları buraya getirerek takas edecek tüm dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bizlerde bu tohumların doğal koşullarda üretimini arttıracağız. Belki Atalık Tohumlarımızdan elde ettiğimiz ürünler hepimizin arzu ettiği standartlarda olmayabilirler ama biliyoruz ki onlar binlerce yıldır bu coğrafyada, bu coğrafyanın iklim şartlarına, yağmuruna, çamuruna direnç göstererek yetişmiş, içlerindeki genetik yapı bozulmadığı için en sağlıklı tohumlardır. İnadına Atalık Tohumlarımıza sahip çıkacağız, tohumumuza ve toprağımıza sahip çıkarak vatanımıza sahip çıkacağız. Yaşasın vatan” ifadeleriyle konuştu.
Başkan Kara tohum ve fide dağıttı
Çatalca Belediyesi’nin Ulusal Tohum Takas Merkezi işbirliği ile gerçekleştirdiği şenlik daha sonra Çatalca Muratbey Kışlık Karpuzunun kesimi ve tohumunun alınması, Çatalca Belediyesi Kültür Merkezi “Bir Sandık Bin Emanet” Halk Dansları Topluğunun halk oyunları gösterileri ve Lüleburgaz Ertuğrul Köyü’nden gelen Cumhuriyet Kadınları Korosu’nun konseriyle devam etti.
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca’nın Mahallelerinden, Aydın, İzmir, Konya, Muğla, Samsun, Çanakkale, Antalya ve Silivri’den gelen konukların açtığı stantları tek tek dolaşarak bilgi aldı ve vatandaşlara fide ve tohum dağıttı. Çatalca 1. Yerel Tohum Takas Şenliği, çiftçiler arasında gerçekleşen tohum takası ile son buldu.