Araştırmada, 16-64 yaş grubundaki internet kullanıcılarına, her hafta online mal veya hizmet satın alıp almadıkları soruldu.
Yıllık e-ticaret hacmi 800 milyar TL’ye ulaşan, geçen yıl 4 milyar 787 milyon online siparişin verildiği Türkiye, araştırmada Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 64’ü her hafta sayıları 548 bine ulaşan dijital mağazalardan online mal ya da hizmet satın aldığını söylerken, bu oran en yakın takipçisi İngiltere’de yüzde 60,7, Yunanistan’da ise yüzde 59 olarak gerçekleşti. İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise şunlar:
Polonya (yüzde 58,7), İspanya (yüzde 52,6), Fransa (yüzde 52,1), İrlanda (yüzde 52,1), İsveç (yüzde 51,4), Norveç (yüzde 51,2), Hollanda (yüzde 50).
Online ticaretin en fazla yapıldığı ülkelerden Çin’de internet kullanıcılarının yüzde 59,1’i her hafta online mal ve hizmet satın alırken, ABD’de bu oran yüzde 57,7 oldu.
Avrupa’da lider olan Türkiye, dünya sıralamasında da yüzde 64,7 orana sahip Güney Kore’nin ardından ikinci basamakta yer aldı.
50 MİLYONA YAKIN KİŞİ ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPIYOR
Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, 50 milyona yakın kişinin online alışveriş yaptığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Son yıllardaki fiyat artışları insanları en uygun fiyatlı ürün arayışına yöneltti. Gelir düzeyi ne olursa olsun, herkesin evinde internet var, herkes cep telefonu kullanıyor. Uygun fiyatlı ürün arayanlar da ellerindeki bu imkanları kullanarak alışverişlerini internetten yapıyor. İnternetteki mağazaların müşteri sayısı arttı. Piyasada fiyatlar oldukça oynak. Aynı ürün farklı mağazalarda çok değişik fiyatlara satılabiliyor. Dijital alışverişte, karşılaştırma sitelerini kullanarak her ürünün en ucuzuna, en uygun fiyatlısına birkaç saniyede ulaşabilirsiniz. Avantajix.com gibi her alışverişe nakit para ödeyen siteler kullanıldığında alışveriş çok daha cazip hale gelebiliyor.”