• UZMANLAR ESENYURT’TA UYARDI: 20 YIL HİÇBİR ŞEY YAPILMADI!

    Esenyurt Kent Konseyi’nin dün akşam düzenlediği “Deprem, Yapı, Afet ve Planlama” paneli sırasında Marmara Denizi’nde 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi.

  • Panelistlerden Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un “Deprem İstanbul’da bekleniyor ama Bolu’da da olabilir, Yalova’da da olabilir” dediği sırada depremin gerçekleşmesi dikkat çekti.

    UZMANLAR ESENYURT’TA UYARDI: ÖNLEMİNİZİ ALIN!

    Esenyurt Kent Konseyi’nin 10 Ekim Perşembe akşamı Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Deprem, Yapı, Afet ve Planlama” panelinde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Doç Dr. Ali Koçak, zemin-yapı uyumunun çok önemli olduğuna dikkat çekti, vatandaşların oturdukları binaları mutlaka kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi.

    Moderatörlüğünü Jeoloji ve Geoteknik İnşaat Yüksek Mühendisi Nejat Güven’in yaptığı panelde Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Doç Dr. Ali Koçak ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör konuşmacı olarak yer aldı.

    BELEDİYE BAŞKANI KEMAL DENİZ BOZKURT DA KATILDI

    Yoğun bir katılımın gerçekleştiği panele Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Server Gökmen, Emek Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Murat Doğan, Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcıları Selçuk Günerhan ve Cemal Güneysu, Belediye Meclis Üyesi Muharrem Daş, ESİDER Başkanı Fevzi Toralsan, Beylikdüzü Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Yüksel Mengünoğul, Erenler Vakfı Başkanı Yavuz Selçuk, Esenyurt Mimarlar ve Mühendisler Derneği Başkanı Selim Topçu, Esenyurt Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Kuzgun ve çok sayıda mahalle muhtarı, İSMMMO Esenyurt Temsilcisi Serhat Karakoç, Göle Federasyonu Başkanı Ertekin Baysan, Göle Derneği Başkanı Bülent Sarıtaç, Göle Kadın Meclisi Başkanı Türkan Deli, çeşitli sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

    DEPREMİ ANLATIRKEN DEPREM OLDU

    Panelin ilk konuşmacısı olan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Esenyurt ve İstanbul’un depremselliğini anlattı, fay hatları ile kırılması beklenen Kuzey Anadolu Fayı’na ilişkin bilimsel verilerden örnekler verdi. Prof. Ersoy’un konuşması sırasında Marmara Denizi’nin Yalova açıklarında 4.1 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Prof. Ersoy’un, “Deprem İstanbul’da bekleniyor ama Bolu’da da olabilir, Yalova’da da olabilir” dediği sırada depremin gerçekleşmesi, panelin ilginç anlarından birisi oldu.

    “BİNALAR KONTROL ETTİRİLMELİ”

    Yapı Mühendisliği’nin önemine ilişkin konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Doç Dr. Ali Koçak ise geçmişte yaşanan depremlerin ardından yapılan bilimsel incelemelerden örnekler verdi. Binaların depremlere dayanıklı olabilmesi için zemin-yapı uyumunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Koçak, olması beklenen muhtemel deprem öncesinde vatandaşların oturdukları binaları mutlaka kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi.

    “20 YIL HİÇBİR ŞEY YAPILMADI!”

    Panelin son konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör oldu. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana geçen 20 yılda depreme hazırlık konusunda neredeyse hiçbir çalışmanın yapılmadığını söyledi. “Ben artık deprem sonrası yıkıntıların altından insan kurtarmak istemiyorum” diyen Güngör, deprem sonrası yapılacakların “Deprem öncesinde ne yapılması gerekir, oturduğumuz binalar depremde yıkılmayacak hale nasıl getirilebilir bunları konuşmamız gerekiyor” dedi.

    “KENTSEL DÖNÜŞÜM FİKİRTEPE’DEN BAŞLADI!”
    1999 depreminin ardından kentsel dönüşümün Zeytinburnu, Avcılar ve Esenyurt gibi bölgelerden başlaması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Güngör, “Ama riskli bölgeler dururken kentsel dönüşüme Fikirtepe’den başlandı! Oradan neden başlandığı da ortada” diye konuştu.

    Panel daha sonra gerçekleşen soru-cevap bölümüyle devam etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir