• Yaşar Kemal Enstitüsü kuruluyor!

  • Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi gerçekleştirilen “Dostları Yaşar Kemal’i Anlatıyor” etkinliğinde konuşan Zülfü Livaneli ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Yaşar Kemal Enstitüsü’nün kurulacağının müjdesini verdi.

    Dostlarının gözünden Yaşar Kemal

    Büyükçekmece Belediyesi, Türk edebiyatın usta ismi kitapları onlarca dile çevrilen evrensel yazar Yaşar Kemal’i dostlarının gözünden andı. Sanatçı – Yazar Zülfü Livaneli, Gazeteci – Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk ve Yazar – Film Yönetmeni Arif Keskiner’in konuşmacı olarak katıldığı programda konuşmacılar Yaşar Kemal ile tanışma hikâyelerini ve Yaşar Kemal ile olan anılarını anlattı. Yaklaşık bir buçuk saat süren programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Programa Yaşar Kemal’in eşi ve Yaşar Kemal Vakfı Kurucularından Ayşe Semiha Baban’da katıldı.

    “O’nun daha çok keşfedilecek yanları var”

    Basın mensuplarına konuşan Zülfü Livaneli “Dolu bir salonda Yaşar Kemal’i andık. Yaşar Kemal’in çok sevildiğini ama yeteri kadar anlaşılmadığını onun daha çok keşfedilecek yanları olduğunu gördüm. Dünya edebiyatı açısından da, bunu öne sürerek bir  “Yaşar Kemal Enstitüsü” kurulması fikrini ortaya sürdüm. Almanların Goethe Enstitüsü gibi ya da İspanyolların Cervantes Enstitüsü gibi bizim de bir Yaşar Kemal Enstitümüz olmalı dedim. Sağ olsun sayın Başkan Hasan Akgün buna sahip çıktı, yüreğimizi ferahlattı” şeklinde konuştu.

    “Hem Zeydan Karalar hem de Hasan Akgün bu projeye sahip çıkmıştır”

    Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Sevgili Zülfü Livaneli çok güzel bir örneklemeyle müthiş bir proje ortaya attı. “Neden Goethe Enstitüsü gibi neden Cervantes Enstitüsü gibi Türkiye’de de bir Yaşar Kemal Enstitüsü olmasın” şeklindeki ifadesi beni son derece etkiledi. Büyükçekmece Belediyesi ve Hasan Akgün olarak da bu işte varım. Aynen bu örneklerde olduğu gibi Yaşar Kemal de enstitüleştirilmelidir. Gelecek kuşaklara onun fikirlerini, dünya görüşünü, onun dünyaya vermek istediği sevgi, dostluk, barış fikirlerinin yaşatılması büyütülmesi bakımından böyle bir enstitünün gençliğe ve geleceğe mal edilmesine inandığım için de hem Zülfü Livaneli hocamı kutladım. Zeydan Karalar Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız, sevgili dostum, arkadaşım o ve ben. Ben buradan onun gıyabında konuşuyorum. Adana Büyükşehir Belediyesi de bunun öncülüğünü yapacaktır. Büyükçekmece Belediyesi de bunun çıraklığını yapacaktır. Ama biz ikimizde bu işte var olduğumuzu ben buradan ifade etmek istiyorum. Hem Zeydan Karalar hem de Hasan Akgün bu projeye sahip çıkmıştır” açıklamasını yaptı.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir