• Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi açıldı

  • Yaşlıların ve yaşlanmakta olan bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaç edinerek daha kaliteli, sağlıklı ve keyifli yaşlanması için çalışmalar yürüten Şişli Belediyesi, hak temelli bir yaklaşımla 2021 yılında Türkiye’de bir ilke imza atarak Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde “Gerontolojik Hizmetler Birimi”ni kurmuştu.

    Belediye, bu alanda yeni bir hizmeti daha planlayarak; yaşlıların yaşadıkları ayrımcı söylemlerin, ihmallerin ve ön yargıların kırılabilmesi, yaşlıların kent ile kurdukları ilişki düzeylerini güçlendirebilmeleri için yine Türkiye’de bir ilk olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

    Şişli Paşa Mahallesi’nde yer alan Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi; 22 Mart Çarşamba günü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve halkın yoğun katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete girdi.

    “Yaşlı hakları, insan haklarıdır”

    Yaş almış vatandaşların yaşadığı ayrımcı tutumların, hak ihlallerinin, kamusal hizmetlerden aldığı payın giderek azalmasının görünmeyen, ancak ciddi bir sorun olduğunu belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, toplumsal dayanışmanın en önemli göstergelerinden birinin; yaşlıların karşılaşabileceği sorunların en aza indirgenmesi ve bunların çözümüne ulaşabilme noktasında olanaklar sunulması olduğunu belirtti.

    Açılış töreninde Şişlililer bir araya gelen Başkan Keskin, ‘Gerontolojik Hizmetler Birimi çatısı altında yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi ve bu kişilerin kent ile kurdukları ilişkinin güçlendirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

    Keskin, konuşmasında şu noktalara değindi: “Yaşlı hakları, insan haklarıdır. Bu amaçla “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni projelendirdik. Her iki merkez de komşularımızın keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı. Ancak, bizim bu merkez özelinde çok önemli bir hedefimiz daha var. ‘Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezimizle’, İstanbul Barosu bünyesinde Kadın Hakları Merkezi gibi Yaşlı Hakları Merkezi’nin açılmasını destekleyeceğiz. Bu amaçla Yaşlı Hakları Merkezimizde, yaşlı komşularımızın uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılık gibi vakaları bildirecekleri bir ihbar hattı oluşturacağız. İstanbul Barosu iş birliğiyle, bu komşularımızın uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti vereceğiz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir