• Yeni normalde tedbiri elden bırakmayalım

    Türkiye 1 Haziran’dan itibaren ‘Yeni Normal’e geçti. Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırılıyor. Ancak maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmek şart. Sarıyer Belediyesi Kurum Tabibi Nilüfer Efeoğlu, bağışıklık sistemimizin güçlü olması için beslenmenin önemini belirterek, “Covid 19’dan korkuyorsak önce sigarayı bırakacağız ve yediğimize içtiğimize dikkat edeceğiz” dedi.

  • Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkiledi. Pandemiye karşı alınan önlemler kapsamında 2 buçuk aydır süren kısıtlamalar virüsün etkisini yavaş yavaş yitirmesiyle kaldırılıyor. Eski hayatımıza dönüş, Yeni Normaldiye tabir edilen dönem başladı. Ancak virüs tamamen yok olana kadar önlemlerle yaşamayı sürdüreceğiz. Pandemi sürecinde sahada görev alan Sarıyer Belediyesi Kurum Tabibi Doktor Nilüfer Efeoğlu ile hayatımızda yaşanacak değişiklikler hakkında konuştuk.

    “ ŞU AN HASTALIĞI DAHA İYİ TANIYORUZ”

    Zorlu bir pandemi sürecinden geçtiğimizi söyleyen Doktor Nilüfer Efeoğlu; “İlk zamanda bilmediğimiz şey olduğu için daha fazla çekiniyor ve korkuyorduk. Bizim bilgilerimiz, yurt dışından gelen bilgilerle sınırlıydı. Gün geçtikçe hem dünyadan hem de kendi ülkemizden tecrübeler edindik. Şu an hastalığı daha iyi tanıyoruz. Sağlık Bakanlığı ’da bu süreçte vatandaşları şeffaf bir şekilde bilgilendirdi. Sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Artık normalleşme sürecine de başladık” dedi.

    “CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ OLDU”

    Sağlık İşleri Müdürlüğü olarak tüm kamu kurumlarına ve vatandaşlara uyarı ve bilgilendirme yapıldığının altını çizen Efeoğlu; “Maske, dezenfektan, ilaçlama gibi çok ciddi çalışmalarımız oldu. Şu aşamada Sarıyer’in çok iyi yönlendirildiğini düşünüyorum. Sadece kendi müdürlüğümüz değil tüm birimler organize oldu” diyerek pandemi sürecinin ilçede sorunsuz şekilde yönetildiğini belirtti.

    “ÖNCELİĞİMİZ SU VE SABUN OLMALI”

    “Yeni normalimizde belli başlı kurallarımız olmak zorunda. Burada önemli bir konu ellerimizi en az 20 saniye süreyle, su ve sabun kullanarak yıkamamız. Yalnızca bunun mümkün olmadığı koşullarda dezenfektan ve kolonya ile hijyen sağlamaya çalışalım. Önceliğimiz her zaman su ve sabun olmalı. Ellerimizi yıkamak yerine ıslak mendille silmeyi düşünmeyelim. Ayrıca market alışverişi, iş gibi nedenlerle zorunlu olarak dışarıya çıktığımızda kullandığımız eldiven de bizi aldatmasın, eldiven taksak bile çıkardığımızda ellerimizi yıkamalıyız.”

    “KURALLARIN BAŞINDA MASKE TAKMAK GELİYOR”

    Kuralların başında doğru maske kullanımı da geliyor. Daha sonra sosyal mesafe ve kişisel hijyen..  Mümkün olduğunca kalabalık oluşturmama ilkesiyle hareket etmemiz gerekiyor. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece örneğin çalışma ortamımızdaki kişi Covid 19 bile olsa bulaşma ihtimali daha düşük oluyor.  Belediye binamızda normalleşme süreciyle birlikte sosyal mesafe kapsamında çalışmalar yapıldı. Antiseptik solüsyonlar bina içinde bulunuyor”

    “Maske kullanımı çok önemli.  Bir çok kişinin burnu açık. Halbuki burun mukozası virüs için çok önemli bir giriş kapısı. Maskelerin üzerinde tel olması da önemli hava girişinin engellenmesi açısından. Mümkünse 4 saatten fazla aynı maskeyi kullanmamalıyız.

     “TEMASI AZALTMALIYIZ”

    “Biz tıp fakültesinde okurken derslerde gördüğümüz pandeminin içinde bulduk kendimizi diyen Doktor Nilüfer Efeoğlu virüs hakkında ülkemizin daha bilinçli olduğunu söyleyerek şöyle konuştu; “ Bu zamana kadar enfeksiyon modellerinde Türkiye hep bunun dışında kaldığı için bilgi sahibi değildik. Toplum olarak fiziksel teması yani sarılmayı, muhabbeti severiz. Bu bizi psikolojik olarak da ciddi etkiledi. Bugün Covid biter önümüzdeki sene farklı bir şey de bizi bekliyor olabilir. Bu gerçekle yaşarken kişisel hijyen en ön planda geliyor. Teması azaltacak şekilde yaşamamız lazım. Hep konuşuluyor ya bir çok insan aşıyı bekliyor. Çok çabuk geliştirilebilir bir şey değil. Kişinin kendi bağışıklık sistemini güçlü tutması lazım. Evet biz bu virüse enfekte olabiliriz ama bağışıklık sistemimiz güçlü olursa bu hastalığı yenebiliriz.”

    “KORKUYORSAK ÖNCE SİGARAYI BIRAKACAĞIZ”

    Hasta grubunda olan vatandaşların ilaçlarını düzenli kullanmaya ve beslenmesine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Efeoğlu, kilo problemi olan ve sigara içen vatandaşları uyardı. Efeoğlu; “ İki yönlü bakmak gerekiyor. Yani bir elimizde olmayan sebeplerden dolayı risk altında bulunan grup var bir de kişinin elinde olan bazı şeyler var. Mesela kilosu fazla olan kişiler kilo vermeli. İnsülin direncinin de hastalık açısından risk oluşturduğunu biliyoruz. Sigara içmek direkt virüsün bağlantısını kolaylaştırıyor. Birisi Covid 19’dan korkuyorsa önce sigarayı bırakacak” dedi.

    “EBEVEYNLER BİREYSEL DENETÇİ OLMALI”

    Bu süreçte çalışan anneler için “Çocuğuma kim bakacak?” sorusu en büyük sorun halini alıyor. Yardımcı olabilecek anneanne, babaanne ya da aileden başka birileri yoksa açılan kreşler için ebeveynler telaşlı. Kendisinin de bir çalışan anne olduğunu söyleyen Doktor Efeoğlu, ailelerin dikkat etmesi gerekenlere de değindi. Efeoğlu şu şekilde konuştu; “Çalışan annelerden bir tanesini de benim.  Okul öncesi bir çocuğum var. Bireysel olarak mutlaka ebeveynlerin denetçi olması lazım.  İlla resmi kurumların değil velilerin de kurumda maske takılıyor mu, sosyal mesafeye uyuluyor mu, doğal yöntemlerle havalandırılıyor mu gibi en başta dikkat edilmesi gereken kuralları denetlemesi lazım. Klima kullanımı özellikle şu aşamada tavsiye edilmiyor. Mutlaka ailelerin bu ortam koşullarını gözlemlemesi lazım. Eksiklik varsa ilgili kişilerle görüşülmeli. Hastalığı yönetme sürecini artık elimize almamız lazım.

    “ZORUNLU OLMADIĞIMIZ SÜRECE GİTMEYELİM”

    AVM’lerle ilgili yasal düzenlemeler yapıldı. Eskisi gibi yoğun miktarda insan kalabalığı olmayacak. Mağazalar için 8 metrekareye bir kişi gelecek şekilde düzenlemeler yapıldı. Ateş ölçümleri olacak aynı bizim belediyemiz de olduğu gibi. Havalandırmalarla ilgili de kapalı havanın sirküle edilmesi açısından bir takım çalışmalar yapılıyor. Tabi ki bir hekim olarak şunu söyleyebilirim. Az önce dikkat etmemiz gereken şeyler arasında kalabalıktan uzak durmaktan bahsettik çok zorunlu olmadığı sürece gitmememiz gerekiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir