• Yeniden kısıtlamalar mı geliyor… Hangi ilde hangi önlemler devreye girdi

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Her şey vaka artış hızımıza bağlı. Okulla ilgili karar, vaka artış hızı olduğu zaman zaten olayın rengi değişecek. Sadece okullar değil birçok alanda kısıtlamalara gitme söz konusu olabilir" dedi. Öte yandan, koronavirüs vakalarında artış yerel yönetimleri harekete geçirdi, il bazlı önlemler devreye alındı.

  • Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

    Taşova, “Her şey vaka artış hızımıza bağlı. Okulla ilgili karar, vaka artış hızı olduğu zaman zaten olayın rengi değişecek. Sadece okullar değil birçok alanda kısıtlamalara gitme söz konusu olabilir” dedi.

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Ek önlem olarak daha az çocuğun okullarda olması, sosyal mesafenin korunmasının yanı sıra aynı zamanda daha iyi yönetilebilir olmaları açısından önemli. Çünkü böyle de bir zorunluluk var, çalışma hayatı devam ediyor. Özellikle büyükşehirlerde aile büyükleri çalıştığı çocukların kreşlere verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla daha az sayıda, kontrol edilebilir düzeyde alınması gerektiğini söyleyebilirim” diye konuştu.

    “EĞİTİM İÇİN EN UYGUN ZAMAN…”

    Bütün okullar için özellikle Covid-19’dan nasıl korunabileceği yöntemiyle ilgili her yaş grubuna özel eğitim verilmesinin son derece önemli olacağının altını çizen Prof. Dr. Taşova, “Özellikle kreş ve ilkokul grubu için gerçekten öğrenmeye açıklar. 3 yaş altında maskenin sürekli takılması gibi uyum sıkıntısı olabiliyor. Ama ağaç yaş iken eğilir. Eğitim için de en uygun zaman. Daha başka sağlık durumları için de geçerli, mutlaka yaş grubuna özel eğitimler verilebilir. Görseller kullanılabilir. Bilgisayardan ya da ekrandan seyrettirilebilir. Bu dönem içerisinde çevremizde baktığımızda 3- 4 yaşlarındaki çocuklara dışarı çıkalım denildiğinde ‘yok, virüs var’ şeklinde algılarının son derece açık olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

    Yüz yüze eğitim süreci başladığı takdirde velilerin de dikkat etmesi gereken kurallar olduğunu söyleyen Taşova, “Velilere tavsiyemiz; kendi ailelerinde veya kendileri ile ilgili Covid-19’a ait kuru öksürük, ateş, halsizlik koku ve tat almada sıkıntı gibi bulgular varsa o çocuğu okula getirmemeleri ve kendilerinin de bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. Kendisinde ya da çevresinde bu bulgulara sahip çocuk varsa bunu da mutlaka okula bildirmeleri gerekiyor. Okullarında her gün bu sorgulamayı velilerden istemeleri gerekiyor. Bunu hatırlatmalarında yarar var. Çocuklar okuldan eve döndüklerinde ise mümkün olduğunca riskli grup ve yaşlılarla bir araya gelmemesini, geliyor ise riskli kişi ya da yaşlının maske ile torunu ya da çocuğu ile bir arada olması, el hijyenine dikkat etmesi, odayı havalandırma en temel önlemler” değerlendirmesinde bulundu.

    ÖNLEMLER DEVREYE ALINDI

    Öte yandan, Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış yeni önlemleri de beraberinde getirdi.

    NTV’nin aktardığı habere göre, ek tedbir alınan kentlerden biri Siirt. Valilik, 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 15 yaş ve altı çocukların nişan, kına, düğün gibi toplu etkinliklere katılmasını yasakladı.

    Kayseri’de 65 yaş üstündekilerin toplu taşıma araçlarını kullanma saatleri kısıtlandı. Ayrıca düğün, piknik, alışveriş merkezi ve pazar gibi kalabalık yerlere girişleri de yasak.

    Şanlıurfa Valiliği de risk grubunda olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için ek tedbirler aldı. Vatandaşlar, sabah 06.00 ve 10.00 ile akşamüzeri 16.00 ve 18.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

    Batman ve Sivas’ta da 65 yaş ve üstü, sadece 10 ve 17 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

    Bartın Valiliği ise düğünlerle ilgili önlem aldı. Gelin ile damadın anne, baba, anneanne, babaanne ve dedesi dışında 65 yaş üstü kişilerin nikah, düğün, kına ve kız istemeye katılması yasaklandı.

    Bursa’da 65 yaş üsü kişiler için 08.00-10.00 ile 16.30-19.30 saat aralığında sokağa çıkma kısıtlaması var. Gelin ve damadın 1. ve 2. derece yakınları hariç düğün, nişan, nikah gibi etkinliklere katılmak yasak.

    Ayrıca Aksaray’da düğünlere 2 saat, Elazığ’da da 3 saat sınırlama getirildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir