E-ticaret firması Jetzz Shop’un kurucusu Berkan Öztürk, Damga’ya konuştu. “Jetzz Shop her iş gibi 3-4 yıllık ömründe çok hızlı evrildi” diyen Öztürk, “Şu anda 100’den fazla ürün ile web sitesi ve 6 pazar yerinde takipçilerine hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak teknolojik ürünler, küçük ev aletleri, kişisel bakım, porselen gibi ürünler stoklarımızda bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Damga’ya konuşan Berkan Öztürk, “Hayat buzdolabı satın almak için bir gün ayıracak kadar uzun değil” mentalitesinden yola çıkarak E-ticarete atıldıklarını söyledi. Türkiye’de e-ticaret sektöründe hala birçok bilinmez olduğunu belirten Öztürk, “Bu bilinmezler dezavantaj ve avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Türkiye halen ABD gibi ülkelerin bu pazarda oransal ve adetsel olarak gerisinde. Bazı bilinmezlerin azalması ve ulaşılabilirliğinin artması ile beraber oransal olarak ABD gibi ülkelerin seviyesine geleceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Jetzz Shop fikri nereden doğdu?
Jetzz Shop’da hangi ürünler bulunuyor?
Jetzz Shop her iş gibi 3-4 yıllık ömründe çok hızlı evrildi. Şu anda 100’den fazla ürün ile web sitesi ve 6 pazar yerinde takipçilerine hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak teknolojik ürünler, küçük ev aletleri, kişisel bakım, porselen gibi ürünler stoklarımızda bulunuyor
Kaleci eldiveni ile ilk kendi üretiminizi ve markanızı yapmışsınız. Başka ilkleri bekleyelim mi sizden?
Biz genç nesil olarak girişimleri ve yeni heyecanları seviyoruz. Berpe 2. EL’de galericilerin yapmadıklarını yaparak başarılı olduk, sektörde shoowromda ilk kredi çıkartan galericilerdeniz, şeffaf ekspertiz ve fiyat politikasına sahip ilk galerilerdeniz. O dönemlerde arabaların üzerlerine fiyat ve ekspertiz asılmıyordu. Bunu ilk yaptığımızda herkes bize kızmıştı. Ancak şu anda bu işin normali oldu. En büyük şirketimiz olan Jetzzgo Car Rental’de yazılım alanında çok ilerledik kendi yazılımına sahip nadir şirketlerdeniz. Bu da bizi diğer şirketlerden farklı ve hızlı kılıyor. Jetzz Shop markamızın da ilk yıllarında AB1 GK’nın Türkiye temsilciliğini aldıktan sonra dediğiniz gibi kendi kaleci eldivenimizi Pakistan’da ürettik. Şimdi de Galatasaray Store ve Beşiktaş Store’lara kendi markamızla elektrikli scooter üretiyoruz. Jetzz Scooter ile yine bir ilki başardık diyebilirim.
Türkiye’de e-ticaret sektörü hangi aşamadadır? Avrupa ve ABD ile kıyaslarsak sektördeki konumumuz ne durumdadır?
Türkiye’de e-ticaret hala birçok bilinmezin olduğu büyük bir pazar. Bu bilinmezler dezavantaj ve avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Türkiye halen ABD gibi ülkelerin bu pazarda oransal ve adetsel olarak gerisinde. Bazı bilinmezlerin azalması ve ulaşılabilirliğinin artması ile beraber oransal olarak ABD gibi ülkelerin seviyesine geleceğimize inanıyoruz.
Türkiye’yi bu anlamda en iyi temsil eden firmalar hangileridir?
Açıkçası halen Türkiye’nin gerekli şekilde temsil edilebildiğini düşünmüyorum bu konuda çok fazla destek ve teşvik olmasına rağmen istenen seviyede değil burdan isim vermek doğru olmaz ancak elinden gelenin en iyisini yapan firmalarımız var, tabiki yetmez bu alanda Dünya’da adı geçen firmalarımız neden olmasın.
E-ticarete girip de başarılı olduktan sonra yabancı firmalara satılan şirketler ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Aslında bir önceki soruda düşündüğüm nokta burasıydı. Türkiye’de başarılı olunduktan sonra yabancı bir sermaye sizi gelip alıyor ve dünyaya açılmanız engellenmiş oluyor ne yazıkki. Bunun da örnekleri var keşke olmasa ama bu bireysel çözülcek bir sorun değil yine teşvik ve destekler ile devletimizin çözmesi gereken bir konu diye düşünüyorum.
Gün gelecek artık e-ticaretsiz bir hayatımız olmayacak. Bu insanlık için iyi bir şey mi?
Kesinlikle iyi bir şey ‘Hayat buzdolabı satın almak için bir gün ayıracak kadar uzun değil.’ E-ticaret tamda bu mentalitede bir soruna çözüm üretiyor zaten. İnsanların bu yoğun çalışma hayatında özellikle metropollerde örneğin bir elektrikli süpürge satın almak için trafik, yol, fiyat araştırması için şube şube gezmek gibi sorunlarını tek tuşla halletmelerini ve kendilerine daha çok zaman ayırabilmelerini sağlıyor.
Jetzz Shop’u 10 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
Ülkemiz bize uzun vadeli hayaller kurmamayı öğretti. O yüzden 10 yıllık hedef değil ancak 1 yıllık hedefimi paylaşmak istiyorum. Biz 2023 yılında 2022’nin ilk 2 çeyreğine göre adetsel bazda yüzde 400 büyüdük. Şu anda ayda 2 bin adetin üzerinde günde 70 adetin üzerinde sipariş çıkarmaktayız. 2024’te bu seviyenin yüzde 100 üstüne çıkmak ve uzun vadede ulusal bir marka olmak için çalışıyoruz.
Bir e-ticaret mağazası açmak için nelere ihtiyaç var?
Sektörde beyaz yakalıların ve girişimcilerin tabiriyle ”Know how’’ ve cesaret tabikide. Bunların öncesinde vergi levhalı bir şirket ve fiziksel olarak depolama yapabilceğiniz bir alan gerekiyor
Sizce e-ticaret dünyada ve ülkemizde güvenilir mi? Veya bu soruyu şöylede uzatalım. E-ticaret güvenli bir şekilde mi ilerliyor?
Geçtiğimiz 4 yılda E-ticaret’in geleneksel pazardan daha güvenilir olduğunu gördük. Özellikle pazar yerleri bazında çok güvenilir ilerliyor ancak güven vermeyen web sitelerinden alışveriş yapmamaya yinede dikkat edilmesi gerekiyor
Müşterilerinize ve e-ticaret düşünen girişimcilere neler öneririsiniz?
Kendinize özel ürünlere ve markaya sahip olmaya çalışın. Bu hiç kolay bişey değil ancak başarının sırrı bu. Yoksa devasa şirketlerle bireysel olarak mücadele etmek imkansız.