• 4G’den çok daha fazlası geliyor

  • Her yeni teknoloji beraberinde avantajlar getirse de, henüz geliştirilme aşamasında olan ancak sadece birkaç ülkenin ve mobil cihaz üreticisinin ciddi adımlar attığı 5G yani 5. Nesil Kablosuz iletişim Teknolojisi aklımızda soru işaretleri oluşturuyor. Şu anda 3G’den 4G’ye geçerken yaşanan uyumsuzluk problemleri akıllardaki en büyük soru işareti. Hatırlatmak gerekirse, o dönemlerde sim kart ve telefon uyumluluğu en başta kullanıcılar için sorun olmuştu.

    4G’ye geçmek için telefon değiştirmek ne derece mantıklıydı? Şu an için ise soru 5G’nin geriye dönük yani 4G ile uyumluluk sorunu yaşayıp yaşamayacağı. Zira 5G mevcut akıllı telefonlarımızı desteklemezse binlerce akıllı telefon artık geri dönüşüme gidecek diyebiliriz. Bu durumda kullanıcılar yine aynı soruyu soracak, binlerce liralık cep telefonlarını, ipad’leri, tabletleri sırf bu olağanüstü hıza sahip olmak için değiştirmek mantıklı mı?

    5G Uzay Çağını Yaşatacak Bir Devrim

    Evet, büyük maliyetler söz konusu olacak ama buna değecek. Çünkü 5G sadece bahsedilenlerle kalmıyor, vaatleri oldukça fazla. Trafik kazası önleme sistemlerinden evinizdeki çamaşır makinesine, insansız kullanılabilen iş makinelerinden, giyilebilir teknolojilere kadar mobil olan her cihaza muhteşem bir güvenlik sistemi ile birlikte ulaşabilmeyi vaat ediyor.

    5G sanki uzay çağını yaşatacak, hayal gücümüzün ötesinde bir devrim gibi hayatımıza girecek. Bu bilim kurgu senaryolarını yaşamamız için önümüzde çok az bir zaman var. Öngörülen açık tarih 2020. Hiçbir şey hayal değil. Elbette vaat edilen şeylerin hemen gerçekleşmesi zaman alacaktır ama kendimizi uzay çağına hazırlamamızın zamanı geldi.

    Örnek vermek gerekirse, Türkiye genelinde 30 şubesi, her şubede birbirine bağlı 10 bilgisayarı, her şubenin kendi bünyesinde bulunan ve ellerinde ipad ya da tablet bulunan 20 saha personeli olduğunu düşünürsek, firmanın genel merkezi haricinde birbirine bağlı 900 cihazı söz konusu olur. Bu cihazlar arasındaki stabil veri aktarımı ticari anlamda zaman, enerji ve iş gücü kaybının önüne geçecek ve dolayısıyla maliyetleri düşürerek hem firmalara hem de ekonomiye katkıda bulunacaktır.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir